Hopp til innhold

– Turiststrømmen har økt med flere hundre prosent, men hvor er de lokale satserne?

Reiselivsnæringa blomstrer – og skal vokse enda mer, Men på Senja er det utlendinger som satser. – Jeg håper noen lokalt vil ta tak, sier sjefen på Mefjord Brygge.

mann utafor sjøbuer

I vinter har vi nesten vært fullbooket på overnatting, peker Tommy Schanke Hansen på.

Foto: Arild Moe / NRK

Fredag fulgte Tommy Scanke Hansen spent med da næringsminister Monica Mæland la fram regjeringas nye melding om reiselivet. Han nikker anerkjennende når han hører det ikke blir turistskatt. Og han er glad for samferdsel blir nevnt for at reiselivet skal kunne utvikle seg.

Men sjefen på Mefjord Brygge er litt bekymret når han ser hvor lite folk i nabobygdene på Senja selv vil satse på reiseliv.

– Hvis du ser hva som skjer – spesielt her på Senja – så vet vi at det er russere som går i gang med virksomhet i Gryllefjord, det er svensker som går i gang i Steinfjorden, og det er en god del tyskere som tidligere har begynt med fisketurisme i Norge.

– Jeg håper det at de som bor i bygdene på Senja – og ellers – ser muligheten selv, tar grep og utnytter de mulighetene som ligger her, at de ikke lar dem gå fra seg, sier Scahanke Hansen.

Fra seks til 20 båter

Selv har Tommy Schanke Hansen bygd opp Mefjord Brygge gradvis etterat han overtok etter faren i 2006. Fisketurisme er viktigst for dem der de ligger ytterst i Mefjorden med storhavet rett utafor moloen.. Han startet med 30 - 40 senger og seks fiskebåter. Nå har han 115 senger og 20 fiskebåter, pluss en større som han bruker til kvalsafari.

Mefjordvær i vinter og sol

Mefjordvær - en turistmagnet der Mefjord Brygge har bygd seg gradvis opp.

Foto: Arild Moe / NRK

– Vinterturismen har økt med flere hundre prosent de siste fem årene. I vinter har vi nesten vært fullbooket på overnatting.

Det som tidligere var et fiskebruk i Mefjordvær er nå blitt til en liten landsby av fine hvite trehus i gammel stil, sjøbuer og kaianlegg. Nylig kjøpte Schanke Hansen et bolighus som ingen andre bød på da det ble lagt ut for salg. Og han sysselsetter 10 – 15 personer i høysesesongene.

Båtrutene er blitt dårligere

Det en reiselivsbedrift som Mefjord Brygge sliter med, er kommunikasjonene, spesielt til og fra Tromsø. Mens næringsministeren snakker om betydningen av samferdsel, peker Schanke Hansen på at hurtigbåtruta Tromsø - Lysnes i dag har færre avganger enn for ett par år siden, og hovedruta mellom Tromsø, Finnsnes og Harstad har mindre kapasitet enn før. Det hemmer veldig.

– Myndigheten må skjønne at turistene må komme seg videre ut fra Tromsø når de kommer dit med fly. Det er her i distriktene at den attraktive naturen og fjellene er, sier sjefen ved Mefjord Brygge og poengterer hvor viktig helårsferge over Malangen kan bli.