Hopp til innhold

Demonstrantene tvunget vekk av politiet

Streikende havnearbeidere og fagforeninger hindret tirsdag ettermiddag varetransport til og fra havneterminalen i Tromsø, helt til politiet kom.

Politi

Politiet tok oppstilling og ba demonstrantene om å fjerne seg.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Vi ga demonstrantene beskjed om at de måtte fjerne seg innen fem minutter. Hvis de ikke gjorde det måtte vi vurdert om vi skulle fjerne dem fysisk, eventuelt ta dem med oss. Da ville de sannsynligvis bli bøtelagt, sier innsatsleder for politiet, Trond Høydal, til NRK.

Fagforeninger i hele landet blokkerte tirsdag havneterminalen i Tromsø for å hindre transport av varer til og fra hurtigruta som ligger til kai.

Tidligere på dagen demonstrerte de foran Tinghuset i Tromsø, mot at Nord-Troms tingrett i forrige uke avsa en dom om at havnearbeiderne i Tromsø ikke har rett til å blokkere transportselskapet Nor Lines AS.

Blokade

Et titalls mennesker hindret tirsdag inn- og utkjøringen til hurtigruta som lå til kai i Tromsø.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Sympatisører over alt

Årsaken til dagens demonstrasjoner er at 14 havnearbeidere fra Norsk Transportarbeiderforbund er tatt ut i sympatistreik i Tromsø i forbindelse med en tariffkonflikt i Stavanger.

Selskapet Nor Lines har fått andre til å utføre jobben til de streikende, noe demonstrantene mener er streikebryteri.

Nor Lines gikk da rettens vei, og Nord-Troms tingrett uttalte tidligere denne måneden at flere navngitte personer forbys å ta del i de planlagte demonstrasjonene.

– Vi er her i dag for å støtte havnerarbeiderne i byen. For det første er den juridiske prosessen her råtten. Disse menneskene blir dømt uten at der har fått tale sin sak, sier Markus Hansen, leder i Heismontørenes Fagforening til NRK.

De var en av mange foreninger som hadde sendt representanter til Tromsø for å delta i tirsdagens demonstrasjoner.

Så da MS «Polarlys» la til kai, var havna full av demonstranter. De sto utenfor gjerdene og nektet å flytte seg da bilen fra Norlines kom for å losse av og om bord i hurtigruteskipet.

– Vi kan ikke bare sitte og se på at folk tar jobbene til dem som er tatt ut i streik, fortetter Markus Hansen.

Uenighet siden 2013

Sympatistreiken har vart siden desember i 2013. Bakgrunnen er en konflikt som dreier seg om at arbeiderne ved Stavanger Losse og Lastekontor skal ha enerett til å arbeide med lasting og lossing i havnen i Risavika.

Transportarbeiderforbundet krever tariffavtale for de ansatte som jobber i Risvika havn.

Havnearbiederne har fått massiv støtte, blant arbeidere i Norge og i utlandet.

Markus Hansen og resten av demonstrantene i Tromsø er klare i sin sak, men ønsket likevel ikke å ta opp kampen med politiet da de kom til havneterminalen i Tromsø.

– Vi mente det var lurt å avslutte blokkaden nå. Vi har fått synliggjort det vi ønsket å få frem i bybildet, og ser ingen grunn til å fortsette, sier Hansen.

– Hva tenker du om at politiet truet med å bruke makt dersom dere ikke fulgte ordre?

– Det er en annen sak, men vi kan ikke ta et oppgjør med politiet her og nå. Denne demonstrasjonen skal foregå i fredelige former.