Hopp til innhold

Sandra Borch går av som statsråd: – Feilen, den er min

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) trekker seg etter avsløringer om plagiat i hennes masteroppgave.

Pressekonferansen med forsknings- og utdanningsminister Sandra Borch (Sp) der hun fortalte at hun går av som statsråd.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) gikk av som statsråd på en pressekonferanse i Oslo fredag kveld.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB

– Jeg har i dag gitt statsministeren og min partileder beskjed om at jeg trekker meg. Beslutningen var helt og holden min, sier Borch.

– Da jeg skrev min masteroppgave for rundt ti år siden gjorde jeg en stor feil. Jeg hentet tekst fra andre oppgaver uten å oppgi kilder. Det er jeg veldig lei meg for.

Det var en tydelig preget Borch som varslet sin avgang på en pressekonferanse fredag kveld.

Tidligere på kvelden meldte E24 at Borchs masteroppgave har flere deler som er identiske med oppgaver levert inn av tidligere studenter, uten at kilder er oppgitt.

Skrivefeil som var i en annen oppgave, var også å finne i Borchs oppgave.

Hun tok mastergrad i rettsvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet i 2014. Oppgaven omhandlet sikkerhetsregulering i norsk petroleumsrett.

Sandra Borch (Sp)

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch gikk av som statsråd på en pressekonferanse i Oslo fredag kveld.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Kan være flere eksempler

Borch erkjenner at feilen som er gjort ikke er forenelig med å være ansvarlig for dette regelverket.

– Som statsråd for forskning og høyere utdanning har det vært viktig for meg å sikre at vi har et godt regelverk for gjennomføring av eksamener, sier hun.

Hun var en kjent og profilert politiker allerede i 2014. Hun hadde vært leder i senterungdommen fra 2011 til 2013.

– Jeg har ikke full oversikt over hvor mye tekstlikhet som er i oppgaven. Det kan være flere eksempler enn det E24 har lagt fram. Feilen, den er min, og den tar jeg det fulle og hele ansvaret for.

Borch ønsket ikke å svare på spørsmål fra media i etterkant av pressekonferansen.

– Det er sikkert mange som har spørsmål, men jeg klarer ikke å besvare dem i dag. Det jeg har delt med dere i dag er det jeg vet på nåværende tidspunkt, og det jeg har å si om denne saken, sier hun.

Oppdaget av student

Ifølge DN var det en student som oppdaget likhetene i oppgavene. Studenten la ut flere av likhetene på sin konto på X.

Det er BI-studenten Kristoffer Rytterager som står bak kontoen.

– Jeg skjønte at det jeg fant var alvorlig, men jeg hadde ikke trodd at en Twitter/X-post skrevet av en bonde fra Røyse, som for tiden er student, kunne føre til at en statsråd skulle trekke seg under 24 timer senere, sier han til NRK.

Student Kristoffer Rytterager sammenlignet Sandra Borchs masteroppgave med tidligere oppgaver.
Faksimile: Kristoffer Rytterager / X

Støre: – Jeg respekterer hennes beslutning

Statsminister Jonas Gahr Støre ble i dag orientert om at Sandra Borch går av.

– Jeg har forståelse for at Sandra Borch synes denne saken gjør det vanskelig for henne å ha nødvendig tillit som statsråd for høyere utdanning. Det som er fremkommet er ikke forenlig med den tilliten som er nødvendig for å være forsknings- og høyere utdanningsminister, sier han.

– Jeg respekterer derfor hennes beslutning om å gå av. Sandra Borch har gjort en viktig jobb som statsråd i to departementer, og jeg har satt stor pris på samarbeidet.

Partileder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, sier han har respekt for Borchs avgjørelse.

– Sandra Borch har gjort en feil, og har selv valgt å ta ansvar for det. Det har jeg respekt for. Hun har vært en dyktig statsråd, som har satt spor. Hun har vært en tydelig røst, først for landbruket og så i sin rolle som statsråd for forskning og høyere utdanning, sier partilederen i en pressemelding.

– Borch har vært viktig for partiet sitt, og vil fortsette å være det på Stortinget.

Solberg: – Håper hun har gode folk rundt seg

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap) er fra samme bygd som Borch, og har kjent henne i mange år. Hun sier hun har stor forståelse for at Sandra Borch nå velger å gå av, men beskriver det som trist.

– Jeg har bare hatt glede av å jobbe med henne i noen måneder, men jeg kjenner jo Sandra veldig godt. Jeg vet jo hva hun står for, hvor dyktig hun er, og hvor mange barrierer hun har brutt for å være der hun er i dag, sier hun.

Myrseth ønsker ikke å kommentere selve saken.

Cecilie Myrseth (Ap) og Sandra Borch (Sp)

Cecilie Myrseth (Ap) og Sandra Borch (Sp) er fra Lavangen begge to.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

Høyre-leder Erna Solberg håper hun blir ivaretatt av de rundt henne.

– Jeg har forståelse for at Sandra Borch selv velger å gå av etter det som har blitt kjent. Jeg ønsker henne alt godt videre, og håper hun har gode folk rundt seg nå i stormen, sier hun.

Frp-leder Sylvi Listhaug er derimot nådeløs.

Les også Listhaug: – Tidenes skandaleregjering

Sylvi Listhaug stortingsrepresentant

Ble ikke tatt i plagiatkontroll

Ifølge prorektor Kathrine Tveiterås ved UiT var det aldri noe spørsmål om fusk rundt Borchs mastergradsoppgave.

– Universitetet i Tromsø hadde et system for plagiatkontroll også i 2014, da Sandra Borch avla sin mastergrad hos oss, og det at hun har en slik mastergrad tilsier at dette ikke var en fuskesak den gang, sier Tveiterås til NRK.

– Hva tenker du om at denne saken kunne passere for snart ti år siden?

– De systemene som finnes for plagiatkontroll utvikler seg hele tiden, og de fungerer som et slags varslingssystem, når det er stor grad av tekstlikhet går man inn og gjør en faglig vurdering, sier Tveiterås.

– Hva får en slik plagiatsak å si for Borchs mastergrad?

– Det har jeg ingen grunnlag for å kommentere.

Prorektoren sier UiT nå vil undersøke masteroppgaven hennes.

– Når det kommer meldinger om fusk eller mistanke om fusk innebærer det at vi vil gjøre nærmere undersøkelser. Dette gjelder generelt, og er ikke unikt for denne saken, sier Tveiterås.

Les også Hevder viruset dør i kulda – vitenskapen sier det motsatte

Sandra Borch i Vadsø 27. juli 2023 på befaring i anledning fugleinfluensa.

Har slått hardt ned på fusk

Sist uke besluttet Borch at kunnskapsdepartementet skulle anke en sak, hvor en student beskyldt for selvplagiat ble frikjent.

– Det er viktig for alle studenter, universiteter og høgskoler i Norge at regelverket for fusk, og håndhevelsen av det, er enkelt å forstå, sa Borch til NRK.

Studenten gjenbrukte tekst fra en tidligere egen eksamensoppgave som ikke ble bestått, uten å referere til den avviste oppgaven, noe HINN, Felles klagenemnd, Oslo tingrett og regjeringsadvokaten mente hun skulle gjort.

Borgarting lagmannsrett støttet imidlertid studenten i sin dom fra desember, og fastslo at utestengelsen var ugyldig.

Tirsdag var dette tema i Dagsnytt 18.