Hopp til innhold

983 innbyggere og to statsråder: – Kanskje vi har noe magisk i vannet

Lavangen kommune i Troms har én skole, én butikk og én ubetjent bensinstasjon. Men nå har de to statsråder.

Lavangen.

Lavangen kommune i Troms har 983 innbyggere.

Foto: Marita Andersen / NRK

Det er ingen selvfølge for en liten distriktskommune, med under 1000 innbyggere.

– Kanskje vi har noe magisk i vannet som jeg ikke vet om, sier ordfører Hege Myrseth Rollmoen (Ap).

– Det kan det jo være, for vi har flere lavangsværinger som har utmerket seg, og sterke kvinner.

Toppsjefen i Helse Nord, Marit Lind, har nemlig også sine røtter i den lille distriktskommunen, som ligger litt over tre timers kjøring fra Tromsø.

– Kvinnene i Lavangen har blitt løftet frem og hørt, spesielt i politikken, som tidligere var dominert av menn, sier Rollmoen.

Hege Beate Rollmoen. Lavangen.

Ordfører i Lavangen, Hege Myrseth Rollmoen (Ap), har selv en far som var ordfører i flere perioder. At dattera hennes også skulle bli politiker kom ikke som noen bombe.

Foto: Marita Andersen / NRK

I tillegg til å være Lavangens første kvinnelige ordfører, er Rollmoen også moren til Cecilie Myrseth. Men hun tar ikke på seg hele æren for at datteren nå er blitt statsråd.

For å være ærlig så tror jeg Cecilie har påvirket moren mer enn moren har påvirket Cecilie, for jeg begynte i politikken etter henne, sier hun.

Men ordføreren tror ikke det er helt tilfeldig at to lavangsværinger nå styrer hvert sitt departement i regjeringen.

Lavangen er kjent for det frivillige arbeidet vi har hatt. Skulle det skje noen ting, så måtte vi alle bidra, sier Rollmoen.

– Og det tror jeg alle som kommer fra Lavangen og som har posisjonert seg har vært med på. De har vært vant til å ta i et tak, og det tror jeg nok har vært med på å forme dem.

Sandra Borch under lamminga. Mai 2021.

Forsknings- og høyere utdanningsminister, Sandra Borch (Sp), er også fra Lavangen. Her er hun i hjembygda under lammingen i 2021.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Kan bli hva man vil

Både Cecilie Myrseth og Sandra Borch startet sin politiske karriere i ungdomsrådet i Lavangen kommune.

Hvorvidt noen av de som sitter i ungdomsrådet i Lavangen i dag også blir å ende opp på Stortinget, gjenstår å se. Enn så lenge er det lokale forhold som engasjerer mest.

– Det viktigste for oss er å sørge for at de som er yngre enn oss har en bra plass å vokse opp på. For eksempel at de har flere ting å gjøre på fritiden, så de slipper å sitte hjemme å kjede seg, sier Sara Gulstad.

lavangen

Ungdommene i ungdomsrådet i Lavangen kommune synes det er gøy å engasjere seg, og føler at de blir hørt. På bildet fra venstre: Nora Johansen, Nathaniel V. Bakkeid, Mohamad A. Alabed, Ilene Mari Sørensen og Sarah Gulstad.

Foto: Marita Andersen / NRK

Badebrygge og elvepark har vært noen av kampsakene for de unge politikerne. Men det er ikke sikkert det blir erstattet med kvotemelding og utdanningspolitikk.

Jeg er egentlig ikke så oppdatert på sånt. Drømmen er ikke å komme på Stortinget, drømmen er å bli fotballspiller, sier Nathaniel V. Bakkeid.

Men selv om ungdommene er mer opptatt av hva som skjer i Lavangen enn på Stortinget, er statsrådene fra hjembygda til inspirasjon.

Det viser at selv om man kommer fra en liten plass, så kan man bli hva man vil så lenge følger drømmene sine, sier Nora Johansen.

Les også – Kvotemeldinga skal bli klar så fort som overhodet mulig

Cecilie Myrseth, Troms Ap

Vokst opp med politikk

I nabobygget til butikken har et knippe damer samlet seg for å drikke kaffe og strikke.

De har alle fått med seg utnevnelsen av den nye fiskeri- og havministeren.

– Det er klart at man blir stolt av det, vi er en liten kommune med så få innbyggere. Vi hadde jo Sandra fra før, sier Irene Thomassen.

– Men hvis vi hadde hatt tre som var like politisk aktiv, så hadde vi sikkert hatt tre ministere også.

– Men to statsråder fra en så liten kommunen er ikke vanlig, er det noe i vannet i Lavangen?

– I vannet nei, det er så dyrt, skyter Ann Grethe Jørgensen inn.

– Nei da, men jeg tror oppveksten i Lavangen har vært veldig bra. De har fått deltatt på ting siden de var veldig små. Kanskje spesielt Cecilie, som har vokst opp med politikk.

Formiddagskaffe

Lavangsværingene som møttes til formiddagskaffe dagen etter Myrseths utnevnelser er stolt over at de nå har to statsråder i regjeringen.

Foto: Marita Andersen / NRK

Ordfører og mamma legger ikke skjul på at politikken tidlig var en del av hverdagen til den nye ministeren.

– Samfunnsengasjementet i familien har alltid vært stort, og det har nok vært en del diskusjoner rundt middagsbordet, sier Rollmoen.

Det kom dermed ikke som noen stor overraskelse på henne at datteren også skulle engasjere seg politisk, og minnes et over 20 års gammelt oppslag i lokalavisa.

– Det sto: «Cecilie snakker Jern-Erna midt imot.» Det var vel kanskje virkelig da at Cecilie begynte å engasjere seg, sier Rollmoen.

– Hun hadde allerede vært leder i ungdomsrådet, men jeg tror det var da man skjønte at her er det noe.

Les også Anders (21) skal bestemme over 4.000 millioner: – Man føler på en ærefrykt

Anders Tørresen Fylkestinget