Hopp til innhold

Dårlig behandling kan trigge radikalisering

Urett begått mot andre er en av de sterkeste triggerne til radikalisering, mener Lars Gule. Ekstremisme-eksperten er imidlertid ikke bekymret for situasjonen på norske mottak.

Flyktninger på Storskog

Minst 850 asylsøkere som kom over Storskog i fjor, sitter nå fast på norske mottak. De som ønsker å dra frivillig får ikke lov, fordi passene er inndratt.

Foto: Amund Trellevik / NRK

Dårlig behandling av asylsøkere som kom over Storskog i fjor, kan være en trigger for folk som er tilbøyelig for å radikaliseres, mener Gule.

Minst 850 asylsøkere som kom via Storskog i fjor sitter i dag fanget på norske mottak. Som NRK har skrevet tidligere, er frustrasjonen stor blant disse menneskene. Ekstremisme-ekspert Lars Gule er imidlertid ikke bekymret for situasjonen på mottakene og at behandlingen disse får øker terrortrusselen i Norge.

– Fordi vi ikke har noen grunn til å tro på forbindelser til ekstreme grupper, eller miljøer. Så da ligger faren i den personlige frustrasjonen som utvikles over tid og som eventuelt kan føre til aggressive, eller voldelige handlinger, sier Gule.

Han tilføyer at det ikke er det samme som ekstremisme, eller terrorisme.

Lars Gule

Ekstremisme-ekspert Lars Gule mener personer som opplever urett og frustrasjon ofte kan være en større trussel mot seg selv, enn andre.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Trusselbildet er uforandret

Asylsøkerene som nå sitter fanget på norske mottak får ikke behandlet sin asylsøknad, de kan ikke returneres til verken Russland eller hjemlandet og de får ikke forlate landet frivillig fordi Politiets utlendingsenhet (PU) har beslaglagt passene.

– Denne uretten som vi nå hører disse personene opplever, den vil kunne bekrefte ungdom på leit, ekstreme ungdommer sin virkelighetsoppfatning. Det vi vet er at den urett som rammer andre enn dem selv, ofte virker sterkere som en trigger inn i ekstreme miljøer, sier Gule.

Situasjonen på norske asylmottak er en del av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sin terrortrusselvurdering i Norge. De mottar bekymringsmeldinger, men som regel endrer ikke disse trusselbildet. I likhet med Gule er heller ikke PST bekymret for situasjonen på mottakene.

Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST

Seniorrådgiver Martin Berntsen i Politiets sikkerhetstjeneste sier de mottar flere bekymringsmeldinger fra norske mottak, men at dette ikke endrer trusselbildet i Norge.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

– Frustrasjonen blant asylsøkere utgjør sannsynligvis en større fare for dem selv, enn for å kunne utføre en terrorhandling. Det er klart dette er noe vi jobber med kontinuerlig for å få en oversikt over, sier seniorrådgiver Martin Berntsen i PST.

Regjeringen avviser dårlig behandling

Regjeringen har blitt kritisert av både Norsk organisasjon for asylsøkere og Arbeiderpartiet for at Storskog-asylantene har måttet vente for lenge på en avklaring om sin framtid.

Regjeringen avviser imidlertid kritikken og sier de fremdeles jobber med å få til en avtale med russiske myndigheter for retur.

– Det er kontakt mellom norske og russiske myndigheter for å få dette avklart. Vi jobber videre med det og ser ingen grunn til å gjøre om vurderinger som er gjort så langt, sa statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet til NRK tirsdag.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark