Ehab er fanget i Norge: – Jeg hater dette livet

Russland nekter å ta imot 850 asylsøkere fordi de ikke har oppholdstillatelse. De kommer fra land de ikke kan returneres til, og politiet har beslaglagt passene deres.

Asylsøker Ehab Hassn

Asylsøker Ehab Hassn i Sandnessjøen ser mørkt på fremtiden. Han er én av minst 850 personer som kom til landet via Storskog som er fanget i Norge.

Foto: Privat/Amund Trellevik

Minst 850 asylsøkere som kom til Norge fra Russland i fjor er i praksis fanget i Norge. De får ikke asyl, men har heller ikke mulighet til å forlate landet fordi passene er beslaglagt.

En av dem det gjelder er Ehab Hassn som sitter på asylmottaket i Sandnessjøen. Han er svært frustrert, og blakk.

– Jeg ser ikke noe fremtid i det hele tatt. Jeg vil starte mitt liv og få meg kone og barn. Nå hater jeg livet og jeg hater dette landet, sier Hassn.

Asylsøkere ankommer Storskog tollstasjon

I 2014 var det i alt 318.135 passeringer over Storskog grensestasjon.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Mener situasjonen er uholdbar

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) reagerer på regjeringens behandling av Hassn og de andre personene som nå sitter fanget i norske asylmottak.

– De har ikke muligheten til – verken frivillig, eller med bistand fra politiet – å reise tilbake til Russland. De får heller ikke tilgang til asylsystemet i Norge, da de er avvist her, sier Jon Ole Marthinsen i NOAS.

Regjeringen og Sylvi Listhaug sier de forhandler med Russland om retur av Hassn i Sandnessjøen og de andre i hans situasjon, men forhandlingene har foreløpig ikke kommet noen vei.

– Jeg mener man allerede har ventet for lenge. Nå må man realitetsbehandle disse asylsøknadene i Norge, sier Marthinsen i NOAS.

Vidar Brein-Karlsen

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen, ser ingen grunn til å endre praksisen til regjeringen når det gjelder Storskog-asylantene som nå sitter fanget i Norge.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Skylder på Russland

Det er imidlertid ikke aktuelt for regjeringen å realitetsbehandle asylsøknadene. De mener Russland skal ta imot asylsøkerne som kom over Storskog i fjor høst, og som har fått avslag på sin asylsøknad i Norge.

– Det er kontakt mellom norske og russiske myndigheter for å få dette avklart. Vi jobber videre med det og ser ingen grunn til å gjøre om vurderinger som er gjort så langt, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet.

Helga Pedersen i vandrehallen

Helga Pedersen Storskog-asylantene nå bør få avklart sin framtid.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Ber ministeren ta en ny avgjørelse

Arbeiderpartiets Helga Pedersen støtter NOAS i at situasjonen har tatt for langt tid.

– Statsråden kan ikke bare svare Stortinget nå med at man skal ha dialog med Russland og dialog med UDI (Utlendingsdirektoratet). Jeg forventer at hun snart setter et punktum, sånn at de menneskene dette gjelder kan få avklart sin framtid, sier Pedersen.

– For oss er det viktig å fastholde det som vi mener er en enighet om russiske myndigheter, så får heller Helga Pedersen gjerne mene at det ikke er viktig. Vi jobber med å få til det som vi har blitt enig med russiske myndigheter om, og den prosessen pågår fortsatt, sier Brein-Karlsen.

Han vil ikke utdype hvilke enighet man til nå har landet med russiske myndigheter.