Brende avviser at han forsøker å kneble ytringsfriheten

TROMSØ (NRK): Utenriksminister Børge Brende avviser at han har bedt politikere i Norge om å dempe kritikken av Russland.

Utenriksminister Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende (H) sier det er sikkerhetsmessige årsaker til at russerne har stoppet mottakelsen av asylsøkere.

Foto: Ole Gunnar Onsøien, Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

– Det er så snudd på hodet og tatt ut av sammenheng at det er helt surrealistisk, sier Brende.

I Russland har det kommet reaksjoner på den norske debatten om flyktninger, sier han. Nabolandet synes ikke noe om at det ytres sterk kritikk av forholdene som flyktninger og asylsøkere opplever i Russland når de blir uttransportert.

– De mener det er en unyansert debatt om situasjonen for flyktninger og asylsøkere i Russland. Det betyr selvsagt ikke at vi har bedt noen om å ikke uttale seg om disse spørsmålene og begrense ytringsfriheten i Norge, sier Brende.

Advarte Russland-kritikere

Lørdag ble det kjent at Politiets utlendingsenhet (PU) i Finnmark, som står for de faktiske asylreturene over Storskog, fikk vite av NRK at Russland hadde innført full stans i returene.

I tillegg advarte utenriksminister Børge Brende, som i helgen befant seg på World Economic Forum i Davos, Russland-kritikere om at kritikken deres kan sette hele returavtalen med Russland i fare.

KrF, Amnesty og advokat Jon Wessel-Aas er blant flere som oppfattet advarselen som et forsøk på å stilne kritikken mot menneskerettighetssituasjonen i Russland, og dermed et angrep på ytringsfriheten.

– Russland et trygt tredjeland

Utenriksministeren sier han bruker alle anledninger når han snakker med russiske kolleger til å understreke viktigheten av menneskerettigheter, og det å beskytte menneskerettighetsforkjempere.

– Jeg må kunne slå fast at de mener det er en unyansert debatt, men det betyr selvsagt ikke at jeg har noen ønsker om å kneble ytringsfriheten i Norge. Man må ytre seg så mye og så fritt man ønsker, sier Brende.

– Men jeg må få slå fast at norske myndigheter mener at Russland er et trygt tredjeland å returnere asylsøkere til i de aller fleste tilfeller.

Dialog i Moskva

Mandag formiddag pågår det møter i Moskva for å finne en løsning på asyl-situasjonen på Storskog.

– Vi er i en dialog med Russland om retur av dem som har gyldig opphold i landet og de som har multivisum. Vi må diskutere veien videre når Russland har sagt at de ikke ønsker å motta disse over Storskog, sier Brende.

Statsminister Erna Solberg avviser kritikken knyttet til at PU i Finnmark ikke ble informert om at returene over Storskog til Russland ble stanset. – Jeg mener det hadde vært mer kritikkverdig hvis vi hadde ventet med å informere offentligheten, sier hun.

VIDEO: Statsminister Erna Solberg svarte på kritikken i Politisk kvarter mandag.