Glad Brende tar over asylsaken

Både Knut Arild Hareide (KrF) og Jonas Gahr Støre (Ap) er overrasket over den manglende kontrollen med returavtalen med Russland.

Knut Arild Hareide er overrasket over regjerings manglende kontroll i asylsaken.

Lørdag kveld kunne NRK fortelle at Russland sier nei til utsendelser av asylsøkere over Storskog i Finnmark.

– Det er overraskende at de ikke har hatt en bedre dialog med Russland, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Han er nå glad for at Brende tar grep, og at innvandringsminister Sylvi Listhaug ikke styrer dette alene lenger.

– Det har ikke blitt gjort på en god måte, mener han.

Utenriksminister Børge Brende sier til NRK at det er sikkerhetsmessige årsaker som ligger bak russernes begrunnelse, og at russerne ønsker bedre koordinering av returene.

– Russland ønsker samtaler med Norge om koordinering av returen. Dette er noe vi har forståelse for. Vi vil innlede disse samtalene til uka. Inntil videre vil returer over Storskog opphøre, sier Brende.

Støre: Burde ikke være tvil

Støre på Storskog grensekontrollstasjon

Ap-leder Jonas Gahr Støre besøkte mandag 9. november Storskog grensekontrollsted i Sør-Varanger, Finnmark. Han sier Det er regjeringens ansvar å gjøre dette på en skikkelig måte

Foto: Amund Trellevik/NRK

Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, mener det ikke burde være tvil om hva returavtalen med Russland innebærer på dette tidspunktet.

– Vi har forutsatt at kontakten har vært på plass, og at det har vært klarhet i at det ikke kommer folk fra Russland til Norge, men også at returen av dem som får avslag, foregår på en ordnet måte.

Han sier Sylvi Listhaug har ført en hard retorikk om utsendelser over Storskog.

– Når beskjeden i dag kommer om at de ikke tar imot returer over Storskog, må regjeringen forholde seg til det, sier han.

Både Støre og Hareide forventer en langt bedre dialog med Russland.

– Dette kan ikke bare løses på den ene siden av grensen. Det må løses i en forståelse – om returer skjer på andre måter, til andre deler av Russland, må man finne ut av det.

Hareide håper nå dialogen med russerne kommer i gang så fort som mulig, slik at forholdet til Russland ikke blir enda dårligere enn det allerede er.

Innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug vil ikke kommentere saken i kveld, og viser til Utenriksdepartementet.

Fredag kveld ble utenriksminister Børge Brende informert om at Russland sier nei til retur av asylsøkere over Storskog i Finnmark.

Dagsrevyen: Ingen retur over Svartskog.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger