Erna Solberg avviser asylkritikken: – Må vise fasthet overfor Russland

Statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen har fått hard kritikk etter at Politiets utlendingsenhet (PU) i Finnmark fikk vite om Russlands stans av asylreturer gjennom mediene. Solberg går langt i å kalle kritikken for smålig.

Statsminister Erna Solberg avviser kritikken knyttet til at PU i Finnmark ikke ble informert om at returene over Storskog til Russland ble stanset. – Jeg mener det hadde vært mer kritikkverdig hvis vi hadde ventet med å informere offentligheten, sier hun.

Solberg og regjeringen har fått massiv kritikk for egen håndtering av flyktningkrisen i helgen.

Ifølge Solberg, som var gjest i Politisk kvarter mandag morgen, jobbet Utenriksdepartementet intensivt hele lørdag for å løse kaoset på Storskog.

Høyre-statsministeren sier til NRK at UD hele veien hadde tett kontakt med andre departementer som er involvert i saken.

Slår tilbake

Det var lørdag at det ble kjent at Politiets utlendingsenhet (PU) i Finnmark, som står for de faktiske asylreturene over Storskog, fikk vite av NRK at Russland hadde innført full stans i returene.

I tillegg advarte utenriksminister Børge Brende, som i helgen befant seg på World Economic Forum i Davos, Russland-kritikere om at kritikken deres kan sette hele returavtalen med Russland i fare.

Kommunalpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, sa søndag kveld til NRK at det er uholdbart at PU i Finnmark ikke ble opplyst direkte om den nye instruksen fra russerne.

Dette vil ikke statsminister Solberg gå med på. Hun mener det var langt viktigere å informere offentligheten om endringen, enn å sikre at informasjonen nådde PU Finnmark før den ble kjent på NRK Dagsrevyen.

Overfor NRK går Solberg langt i å kalle kritikken av manglende informasjon til PU for smålig.

Erna Solberg om stengt russisk grense som ble stengt fredag for retur av asylsøkere til Russland

Burde ikke de som gjør returjobben fått beskjed om stansen i asylreturer?

– Ingen skulle sendes ut i løpet av helgen, så da var det ikke grunnlag for å gjøre det. I tillegg vil jeg si én ting; Det er utrolig mye som skjer på utlendingsfeltet akkurat nå. Jeg synes kritikken av at man ikke har fått ut informasjon der (til PU Finnmark, red.anm.) er ganske liten, sier Solberg til NRK i Politisk kvarter.

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende (H) sier kritikk av Russland vanskeliggjør regjeringens arbeid med å sikre avtale om asylreturer.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Se hele intervjuet med Erna Solberg øverst i saken

Hun sier videre at hun mener det ville være mer kritikkverdig dersom man hadde forsikret seg om at PU Finnmark var informert før offentligheten.

– Kan ikke vise svakhet

Børge Brendes advarsel til Russland-kritikere blir av flere oppfattet som et forsøk fra regjeringen på å stilne kritikken mot menneskerettighetssituasjonen i Russland, og dermed et angrep på ytringsfriheten.

Solberg forsvarer Brende.

– Han er sitert på hvilken informasjon han får fra russerne. Jeg har vært klar på at vi ikke trenger å stilne kritikken, men vi må vise fasthet overfor Russland om hvor ansvaret for behandling av asylsøknader skal være. Med en gang vi viser svakhet overfor Russland, eller at det er stor politisk uenighet, så stiller vi svakere i forhandlingene, sier Solberg til NRK.

Tause i PU

PU-sjef i Finnmark, Tor Espen Haga, ønsket søndag ikke å kommentere saken overfor NRK, men etter det NRK kjenner til ble flere i utlendingsenheten svært overrasket da de fikk vite om Russlands returstans.

De reagerer på at de blir fortalt hva de skal gjøre av utenriksministeren i NRKs nyhetssendinger.

Thorbjørn Jagland tilbyr Brussel-hjelp

Torbjørn Jagland kommer ut dør

Generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet tilbyr regjeringen juridisk bistand for å gå gjennom Norges internasjonale forpliktelser rundt flyktningstrømmen.

Foto: Sandberg, Fredrik / NTB scanpix

Én av dem som har fått med seg returstoppen, er generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland. Han har sendt brev til den norske regjeringen der han tilbyr hjelp i forhandlingene med russiske myndigheter.

– Har du noen grunn til å tro at regjeringens politikk ikke er i samsvar med konvensjonene?

– Jeg vil ikke trekke noen konklusjoner, men jeg ser at mange av problemstillingene på for eksempel Storskog kan være greit å se på i dette perspektivet, sier Jagland til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger