Hopp til innhold

Ble angrepet av isbjørn - kan bli straffet

Turfølget våknet av at en isbjørn sto over dem. Nå kan de tsjekkiske Svalbard-turistene bli straffet for å ha satt seg selv og bjørnen i fare.

Isbjørn ved Tempelfjorden

Ungbjørnen som måtte bøte ved livet etter å ha gått til angrep på teltleiren ved Fredheim, hadde oppholdt seg i området over lang tid og var hyppig fotografert, både av fastboende og tilreisende.

Foto: Roy Mangersnes / wildphoto

Jakúb Moravec kom fra hendelsen med lettere skader, da en kvinne i turfølget skjøt og skadet bjørnen som gikk til angrep på ham i teltleiren på Svalbard 19. mars i år.

Snubleblusset, som turfølget hadde satt opp rundt leiren, ble ikke utløst, og isbjørnvakten hadde lagt seg til å sove en stund før angrepet skjedde. Da sysselmannen kom til stedet ble den skadeskutte bjørnen avlivet.

Nå kan følget på seks bli de første som blir straffet for å ikke ha avverget isbjørnangrepet de selv ble utsatt for. Turistene risikerer fengsel eller bøter.

Ny bestemmelse

1. juli 2012 trådte nemlig en ny bestemmelse i Svalbardmiljøloven til.

– Så vidt jeg kjenner til, er ikke bestemmelsen vurdert i noen liknende sak tidligere, sier assisterende sysselmann Jens Olav Sæther, til NRK.

Assisterende sysselmann Jens Olav Sæther

Assisterende sysselmann, Jens Olav Sæther, leder etterforskingen, og forklarer at det er første gang paragraf 30a i Svalbardmiljøloven vurderes opp mot en konkret episode der isbjørnen er blitt skutt.

Foto: Sysselmannen

Han leder etterforskningen, og forklarer at det er "føre var"-prinsippet og hvorvidt dette er forsvarlig overholdt etterforskningen nå skal ta stilling til

– Et sentralt spørsmål er om turfølget har overtrådt svalbardmiljølovens § 30a, som bestemmer at det skal iverksettes nødvendige tiltak for å unngå fare for angrep fra isbjørn, sier Sæther.

Etter det NRK erfarer, er det liten tvil om at isbjørnen ble skutt i nødverge, selv om dette er et annet hovedspørsmål i etterforskningen.

Forventer ikke straff

Spørsmålet er altså om noen, eller alle i turfølget, er ansvarlige for at teltleiren faktisk ble angrepet.

Teltleiren som ble angrepet lå lengst fra vannet

Det var flere turfølger som hadde slått opp leir ved Tempelfjorden der isbjørnen holdt til. Leiren som ble angrepet er den som ligger lengst fra vannet og den gamle fangstasjonen på Fredheim.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen

Zuzanna Hakova tror ikke at hun og resten av følget kommer til å bli straffet.

– Vi gjorde alt som er krevd av oss, etter loven. Vi hadde våpen og vi hadde snublebluss, sier hun til NRK.

Selv om loven er blitt skjerpet, er den ikke konkret på hva som faktisk er de «nødvendige tiltak», som forventes iverksatt av et turfølge på Svalbard.

– Det er for tidlig å si om det vil bli reagert med straff i denne saken og hva straffen eventuelt bør være, sier assisterende sysselmann.

Det er tredje gang på fem år at det har oppstått konfrontasjon mellom sovende turister i telt, og isbjørn, der kongen av Arktis har måttet bøte med livet.

Ungbjørnen måtte avlives fordi den var skadeskutt

Ungbjørnen som angrep teltleiren ble senere avlivet av Sysselmannen fordi den var skadeskutt.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen