Hopp til innhold

Isbjørnangrepet på Svalbard: Sørger over at bjørnen døde

Trist og hjerteskjærende, er ordene som går igjen i sørgemeldinger på Facebook etter at isbjørnen som angrep en teltleir på Svalbard måtte bøte med livet.

Isbjørn ved Tempelfjorden

Fotografer og lokalkjente mener at det må ha vært denne bjørnen som ble avlivet etter å ha gått til angrep i en teltleir på Svalbard i går. Mange har gledet seg over og fotografert binnas sprelske tenåringsfakter og sørger nå over at den er død.

Foto: Roy Mangersnes / wildphoto

– Dette er isbjørnens rike og det er vi som er på besøk her oppe. Vi får tilpasse oss dem og ikke motsatt, sier svalbardianeren Ørjan Olsen, til NRK.

Det var i går at en mann kom fra bjørneangrepet på Svalbard uten livstruende skader. Binna ble skutt i basketaket og senere avlivet.

– Veldig, veldig trist, sier Lin Pauline, som flyttet til Svalbard nettopp på grunn av sin begeistring for isbjørn.

Sørgemeldinger

Fotografer som har betraktet den litt over to år gamle binna på trygg avstand gjennom telelinser har lagt ut bilder med sørgemeldinger på Facebook.

– Det er såååå trist å lese nyheten fra Svalbard, skriver Tor Eirik Pollestad, som fotograferte akkurat denne bjørnen ved tre ulike anledninger for en uke siden.

Han opplever det som hjerteskjærende at dyrets skjebne skulle bli å få flere kuler i kroppen.

Tor Eirik Pollestad er opprørt over isbjørndød
Foto: Tor Eirik Pollestad / Skjermpdump Facebook

– Det lyste av denne bjørnen at den virkelig koste seg. Du kunne se den ungdommelige gleden på måten den oppførte seg på. Det var et veldig kjekt møte, sier Pollestad til NRK.

– Tragisk nyhet

Også fotografen Roy Mangersnes ble fascinert av den nærmest hyperaktive tenåringen av en bjørn, som hoppet på hver eneste lille isklump den fant og stupte kråke i snøen.

– Vi våknet til den tragiske nyheten om at bjørnens nysgjerrighet og lekenhet ble dens ulykke. R. I. P, skriver Mangersnes på Facebook.

Roy Mangersnes er opprørt over isbjørndød
Foto: Roy Mangersnes / Skjermpdump Facebook

Trass i at begge fotografene lot seg imponere av jegeren, er de fullt klar over at isbjørnen er et rovdyr som også når som helst kan komme imot dem med fullt jaktinstinkt.

Både tilreisende fotografer og flere lokale fortviler over at turistene slo opp leir midt i et område «alle» visste at det var bjørn, og at isbjørnvakten hadde lagt seg.

– Jeg er svært opprørt. Dette er ikke bjørnens feil. Som tenåring var den selvsagt nysgjerrig, sier naturfotograf Joshua Holko.

– Bjørnen gjør ikke noe galt, når den oppfører seg som en bjørn. Den er et rovdyr, og har ikke manerer, sier Olsen. Han mener det derfor er menneskets ansvar å sikre seg forsvarlig mot angrep slik at verken dyr eller menneskeliv går tapt.

Joshua Holko er opprørt over isbjørndød
Foto: Joshua Holko / Skjermdump Facebook

AKTUELT NÅ