Betalte 540 kroner for selfie på Nordkapp: – Ikke verdt det

Ekteparet betalte 270 kroner hver for å få tatt bilde foran metallgloben. Det syntes de var overraskende dyrt. Mange mener Nordkapp kommune må trekke tilbake løyvet Rica og Scandic har fått til å ta inngangsavgift.

Tina Granelli og mannen på Nordkapp

De har kjørt motorsykkel hele veien fra Sverige, og ble overrasket over at det skulle koste så mye for å få tatt denne selfien.

Foto: Allan Klo / NRK

– Vi forventet ikke at det skulle koste så mye, sier Tina Granelli, som har reist fra Nykøping med mannen sin for å besøke Nordkapp.

– Vi trodde det var allemannsrett her, slik det er i Sverige. Så jeg ble litt overrasket da vi kom til veibommen og måtte betale 270 kroner per person.

Tina Granelli

Tina Granelli mener at inngangsprisen på 270 kroner er uforholdsmessig dyr.

Foto: Allan Klo / NRK

Det er nemlig prisen for å komme inn på Nordkapplatået – en pris som inkluderer bruk av Nordkapphallen og dens fasiliteter.

For dem som kun ønsker å vandre rundt på platået koster det kun 180 kroner.

– Vi så ikke noe skilt om det, sier Granelli.

Skiltene som forteller om to forskjellige priser er godt gjemt – dermed betaler de fleste den høyeste prisen for å komme inn.

På spørsmål om Granelli synes det er verdt det, svarer hun følgende:

– Skal jeg være ærlig, nei. Får man være så frekk?

Nordkapp

Inngangsparti for betalende turister til Nordkapp.

Foto: Allan Klo / NRK

Skrekkelig dyrt

Rica Eiendom eier anlegget på Nordkapplatået, og Scandic-kjeden driver det. I 2014 ga lokalpolitikerne i Nordkapp hotellselskapene tillatelse til å ta inngangspenger, på bakgrunn av friluftsloven. Denne sier at vedlikehold av et friluftsområde kan berettige en avgift.

Men mange reagerer på prisnivået de har satt.

– Det er skrekkelig dyrt for å komme inn og oppleve et naturområde. Kommunen skulle satt begrensninger for hva som er tillatt som avgift, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

Lasse Heimdal

Generalsekretær i Norsk Frilutfsliv, Lasse Heimdal, reagerer sterkt på prisnivået, og mener kommunen bør rydde opp.

Foto: Allan Klo / NRK

Millionvinning

Lokalpolitiker i Nordkapp, Jan Olsen (SV), er også kritisk.

– SV har foreslått at løyvet trekkes tilbake. Vi mener avgiften ikke er i tråd med friluftslovens formål, sier han.

– Skaper arbeidsplasser

Distriktsdirektør for Scandic i nord, Knut Pettersen, sier pengene går til å drifte anlegget på Nordkapp.

De har tidligere forsvart praksisen med at de skaper flere helårige arbeidsplasser i kommunen, og de begrunner prisene i de investeringene de har gjort for å tilrettelegge området for besøkende.

Vilkårene oppfylt

Kristina Hansen

Ordfører i Nordkapp kommune, Kristina Hansen (Ap), vil ikke diskutere prisnivået som er satt som inngangsavgift til Nordkapplatået.

Foto: Allan Klo / NRK

En artikkel i det vitenskapelige tidsskriftet Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism viser at store summer har blitt ført ut av Nordkapp kommune, og at selskapene har ført opp 13,5 millioner som konsernbidrag og egenkapital.

Ordfører i Nordkapp kommune, Kristina Hansen (Ap), viser til kommunestyrevedtaket fra 2014, og er ikke interessert i å diskutere prisnivået.

– Vi har enstemmig gitt et løyve etter friluftsloven. Vikårene i henhold til denne er oppfylt, sier hun.

Likevel innrømmer hun at hun gjerne skulle ha sett at mer av inntektene fra Nordkapplatået havnet lokalt.

– Vi mener det er et potensial for større lokale ringvirkninger av den naturressursen som Nordkapplatået er. Det har vært et uttrykt ønske i mange år.

Backe på Nordkapp
Foto: Vegard Breie