Ber om 21 års fengsel for drapene på Pim (37) og Belt (12)

Den tiltalte 59-åringen bør dømmes til 21 års fengsel for dobbeltdrapet i Kirkenes. Det sa aktor, statsadvokat Torstein Lindquister, i Øst-Finnmark tingrett nå i ettermiddag.

Pimsiri Songngam (37) og sønnen hennes Petchngam (12)

Det var 37 år gamle Pimsiri Songngam og hennes 12 år gamle sønn Petchngam Songngam som døde etter skyteepisoden i Kirkenes.

Foto: IDA KARINE GULLVIK / NRK

Statsadvokat Torstein Lindquister sa i tingretten i dag at han mener det var svært brutale og grusomme drap, utløst av en bagatell.

– Tiltalte mistet ikke besinnelsen. De lå og sov. Han hentet hagla, tenkte seg godt om og gikk inn til dem. Han handlet ikke i affekt, sa Lindquister.

59-åringen skjøt sin thailandske kone og hennes 12 år gamle sønn med hagle i august i fjor. Han skjøt deretter seg selv i halsen og hodet, men overlevde tross store skader.

De dreptes familie fra Thailand krever 200.000 kroner i oppreisning til tre av de nærmeste pårørende. Dette kommer i tillegg til kravet om dekning av begavelsen og reiseutgifter til Norge.

Kripos i Kirkenes

Ekteparet var i ferd med å skilles da drapet skjedde, og Pimsiri Songngam og sønnen skulle flytte til en leilighet som krisesenteret hadde skaffet neste dag.

Foto: Allan Klo / NRK

– Beklagelse har ingen betydning

– Det var to drap som ble utført på en brutal og gruoppvekkende måte. To personer som begge sov, begge forsvarsløse. Drapshandlingene er utløst av det som fortoner seg som ren bagatell: Noe krystall som fikk det til å renne over for ham, sa aktor.

Lindquister beskrev hvordan de siste minuttene må ha fortonet seg for 59-åringens kone Pimsiri Songngam (37) og hennes 12 år gamle sønn Petchngam, kalt Belt.

– Belt må i sine siste minutter ha gjennomgått opplevelser og smerter som ingen er i stand til å fatte. Belt har opplevd å se sin mor bli skutt og drept på en brutal måte. Hans redsel og dødsangst er ikke mulig å forstå, sa aktor.

– Skjøt han mor først, har han sett det – og det var mor som tiltalte var sint på. Har han skutt Belt først, har mor vært vitne til en grusom handling mot det kjæreste hun hadde i sitt liv. Det er ikke mulig å sette ord på de grusomme handlingene.

– Før var det en bestemmelse om drap under særdeles skjerpende omstendigheter i straffeloven. Jeg syns denne saken passer godt. Det er ingen rimelig foranledning, han skyter to forsvarsløse personer ute av stand til å verge seg. En viss form for planlegging har det også vært, sa aktor, med henvisning til at 59-åringen hentet hagla i kjelleren, ladet den og ventet i stua en stund før han gikk inn på barnerommet og gjennomførte drapene.

– Det er ingen formildende omstendigheter. At han skjøt seg selv og ble sterkt skadet kan jeg ikke se at er særlig relevant. Anger og beklagelse har heller ingen betydning. Og han har ikke villet opplyse om saken når det gjelder de fatale og avgjørende minuttene, sa Lindquister.

Aktor Torstein Lindquister, forsvarer Stein Rønning

Aktor Torstein Lindquister og forsvarer Stein Rønning før retten ble satt mandag.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Har krav på strafferabatt

Forsvarer Stein Rønning sa i sin prosedyre at den normale straffen for drap ligger vesentlig under 21 år. Han la ned påstand om at klienten måtte frifinnes, og anses på mildeste måte om han ble dømt.

Han ment det er formildende at 59-åringen har fortalt mye om opptakten til drapene på kona og stesønnen, og at han har erkjent at han må stå bak, selv om han ikke husker selve skuddene.

– Han har krav på strafferabatt. Så langt hukommelsen har vært til stede, har han avgitt uforbeholden forklaring som munner ut i erkjennelsen at han må ha skutt.

Rønning mener også at aktor overdriver graden av planlegging. Forsvareren mener 59-åringen ladet hagla nærmest av gammel vane, slik han alltid har gjort når han har tatt den med i lovlig ærend. At han ladet den, betyr ikke nødvendigvis at han planla å skyte, sier Rønning.

Ingen vrangforestillinger

59-åringen som skjøt kona og stesønnen i Kirken i fjor, led ikke av noen psykose eller vrangforestilling. Han hadde heller ikke nedsatt bevissthet. Det sa professor Knut Waterloo i sin psykiatriske vurdering i retten i dag.

Han understreket at hukommelsestap i seg selv ikke er nok til å slå fast at han hadde nedsatt bevissthet.

Blodprøver tatt omkring åtte timer etter drapene viste ikke spor av alkohol.

Aktor Torstein Lindquister, forsvarer Stein Rønning Sakkyndig professor Knut Waterloo

Aktor Torstein Lindquister, forsvarer Stein Rønning før retten ble satt mandag. Til høyre sitter professor Knut Waterloo, som har gjort en psykiatrisk vurdering av tiltalte.

Foto: Knut-Sverre Horn