Dobbeltdrap i retten: Kranglet om krystallgjenstander drapsnatten

– Jeg erkjenner ikke straffskyld, sa 59-åringen som er tiltalt for å ha drept kona og stesønnen i Kirkenes, da rettssaken mot ham startet i Øst-Finnmark tingrett i dag.

Dobbeltdrap i Kirkenes: Lokalsamfunnet minnes Pimsiri og Petchngam

Dobbeltdrapet berørte mange i Kirkenes. Det thailandske miljøet samlet blant annet inn flere tusen kroner som skulle gå til de etterlatte i Thailand.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Tiltalte sier han ikke husker noe fra natta til 29. august i fjor. Men han erkjente å stå bak drapene, ifølge referatet fra fengslingsmøtet i fjor.

59-åringen forklarer i retten at de kranglet om arvegods i forkant av drapene, og at han bare skulle skremme henne. Kona hadde begynt å pakke kofferter for å flytte ut, og han var opprørt over at hun hadde tatt med seg gjenstander av krystall, som han hadde arvet av sin mor.

– Men hvis jeg bare skulle skremme, hvorfor skulle jeg lade geværet? Det er det jeg ikke skjønner, det er jo et farlig våpen, sier den tiltalte.

– Men jeg gjorde dessverre det, uten å vite konsekvensene.

Han forklarer også at den drepte ektefellen hadde kalt ham et svin, og rev i stykker t-skjorta hans da de kranglet natten før. Men han benekter at han slo henne tilbake.

Rettssaken i kirkenes - dobbeltdrap

Familien er til stede under rettssaken. Sønnen og moren til Pimsiri Songngam sitter på benken sammen med bistandsadvokat Olsen og aktor Torstein Lindquister.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

«Å drepe sin Thai-kone»

Aktor spør 59-åringen om han har vært inne i en chattetråd som heter «å drepe sin Thai-kone?».

– Nei, jeg har aldri sett det, svarer han.

– Men PC-en din viser at du har vært inne på siden, kommenterer aktor.

– Det er ikke meg, jeg har aldri sett det før. Det må være Prim (Pimsiri, den drepte kona, jour.anm), hun visste passordet. Jeg har aldri søkt på det der, svarer 59-åringen.

Pimsiri Songngam (37) og sønnen hennes Petchngam (12)

Pimsiri Songngam (37) og hennes 12 år gamle sønn Petchngam ble drept i Kirkenes i fjor. På tiltalebenken sitter ofrenes ektemann og stefar.

Foto: IDA KARINE GULLVIK / NRK

Ekteskap i oppløsning

Skuddene falt natten før mor og sønn skulle flytte inn i en leilighet som krisesenteret i Kirkenes hadde skaffet.

– Det er på det rene at ekteskapet var i oppløsning. De to hadde vært gift i om lag tre og et halvt år, og mye tyder på at det var tiltalte som tok initiativ til utflyttingen, sa aktor Torstein Lindquister i sitt innledningsforedrag.

Aktor antydet at økonomi og tiltaltes alkoholbruk ville bli sentrale tema under den ukelange rettssaken i Vadsø.

Rettssaken i kirkenes

Aktor Torstein Lindquister, forsvarer Stein Rønning og sakkyndig Knut Waterloo før retten ble satt mandag.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Betalte for sex

Tiltalte sier i retten at han følte seg utnyttet av kvinnen han bodde med. Han forklarer at hun aldri betalte regninger.

Hvordan var det seksuelle forholdet, spør aktor.

– Til å begynne med var det greit, men etter hvert skulle hun ha penger for det. Jeg betale, men sa at det ikke var normalt i et ekteskap, i alle fall ikke her i Norge. Men hun tok penger for det likevel, sier 59-åringen.

Ødela taleevnen

37 år gamle Pimsiri Songngam og hennes 12 år gamle sønn Petchngam, begge fra Thailand, ble skutt på kloss hold i sitt eget hjem i Kirkenes. Pimsiri døde umiddelbart, mens hennes sønn døde på sykehuset i Kirkenes senere samme natt av skuddskadene.

Drapsmannen er deres egen ektemann og stefar, en 59 år gammel nordmann fra Kirkenes. Han skjøt deretter seg selv, men overlevde på tross av alvorlige skader. Blant annet fikk han taleevnen redusert, noe han fortsatt sliter med i dag.

Han er hardt skadet i høyre del av ansiktet, snakker utydelig, og er svært møysommelig når han forklarer seg.