Dobbeltdrapstiltalt i SMS: «Bare å ta på uniformen og lade børsa»

Meldingen ble sendt til en kamerat før drapet, kom det fram under rettssaken i Øst-Finnmark tingrett onsdag.

 Pimsiri Songngam og hennes sønn Petchngam

Pimsiri Songngam (37) og hennes 12 år gamle sønn Petchngam Songngam ble skutt og drept i Kirkenes natt til mandag 29. august 2016.

Foto: Privat

Den drapstiltalte 59-åringen fra Kirkenes snakket om å ta på uniformen og lade børsa i en SMS han sendte til en kamerat på vårparten før drapet.

Det fortalte han da han vitnet i rettssaken om dobbeltdrapet som skjedde i Kirkenes i august fjor.

I en ny SMS som han sendte formiddagen før drapene, skrev tiltalte nok en gang om å ta på seg uniformen.

Kameraten tok det som en fleip, men sa at han i ettertid har undret seg over hva tiltalte egentlig mente.

Han understreket at han hadde hørt uttrykket «uniformen på» mange ganger, også før tiltalte ble gift med Pimsiri Songngam (en av de drepte). Det var et uttrykk han kunne bruke i spøk, for eksempel når en ny arbeidsuke skulle begynne.

– Men hva kan det bety, spurte aktor.

– Enten skal du på jakt, eller så skal du skyte noen. Han hadde sine måter å skøye på, sa vitnet, som oppfattet uttrykkene som fleip.

Aktor Torstein Lindquister, forsvarer Stein Rønning

Aktor Torstein Lindquister og forsvarer Stein Rønning.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Ikke-voldelig

Vitnet har kjent tiltalte i 20 år, og de var tidligere arbeidskolleger. Etter det han kjente til, har 59-åringen vært gift i Thailand to ganger tidligere.

Han beskrev tiltalte som konsekvent ikke-voldelig, og sa han trakk seg tilbake til morens leilighet for å unngå å krangle med kona.

– Han var den som alltid fant et annet bord på puben så snart det ble dårlig stemning, forteller vitnet.

blomster utenfor drapsofrenes hus

Dobbeltdrapet berørte mange i Kirkenes. Det thailandske miljøet samlet blant annet inn flere tusen kroner som skulle gå til de etterlatte i Thailand.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Et monster med alkohol i blodet

Det er rettssakens tredje dag i Øst-Finnmark tingrett. Tidligere i dag vitnet to andre. De fortalte at drapstiltalte var en vennlig og hjelpsom mann, når han ikke drakk alkohol.

En thailandsk kvinne fortalte at tiltalte blant annet hadde hjulpet henne med å skaffe barnebidrag da hun fikk barnet sitt til Norge.

Den drepte Pimsiri Songngam hadde sagt til begge vitnene at mannen hennes aldri brukte fysisk vold. Hun beskrev ham likevel som et monster når han drakk.

– Det var ikke noe sunt ved ekteskapet. Hun fikk slibrige antydninger om ditt og datt, og mer trakassering enn noe annet, sa det mannlige vitnet.

Ingen vrangforestillinger

59-åringen som skjøt kona og stesønnen i Kirken i fjor, led ikke av noen psykose eller vrangforestilling. Han hadde heller ikke nedsatt bevissthet. Det sa professor Knut Waterloo i sin psykiatriske vurdering i retten i dag.

Han understreket at hukommelsestap i seg selv ikke er nok til å slå fast at han hadde nedsatt bevissthet

Blodprøver tatt omkring åtte timer etter drapene viste ikke spor av alkohol.

Aktor Torstein Lindquister, forsvarer Stein Rønning Sakkyndig professor Knut Waterloo

Aktor Torstein Lindquister, forsvarer Stein Rønning før retten ble satt mandag. Til høyre sitter professor Knut Waterloo, som har gjort en psykiatrisk vurdering av tiltalte.

Foto: Knut-Sverre Horn