NRK sikret rettighetene til sjakk-OL

Det blir mer sjakk på NRK når noen av verdens beste sjakkspillere barker sammen i sjakk-OL i Tromsø.

India Chess World Championship

Verdensmester Magnus Carlsen skal naturligvis spille på Norges førstelag under sjakk-OL i Tromsø.

– Vi gleder oss til å ta sjakk videre i TV og media etter den suksessen vi hadde i november med VM, og er kjempespent på hvordan vi skal ta dette videre, sier redaksjonssjef i NRK Nordnytt, Beate Hårstad Jensen.

Flere mediehus har slåss om å få rettighetene til sjakk-OL i Tromsø. Magnus Carlsens VM-kamp mot Vishy Anand i fjor sommer ble en stor seersuksess, noe som gjorde at flere kom på banen og ønsket å vise mer sjakk.

Tirsdag ble det imidlertid klart at NRK får rettighetene til sjakk-OL, som starter i august. Dermed blir det fyldig dekning i alle NRKs plattformer på fjernsyn, nett og radio.

hammer

Jon Ludvig Hammer skal også være med på Norges førstelag.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Etter at NRK knekte koden for hvordan man kunne gjøre sjakk spennende på TV under VM i fjor, har vi høye forventninger, sier direktør for sjakk-OL, Børge Robertsen.

Carlsen i spissen for Norge

170 deltakerland og 2000 deltakere kommer til Tromsø for å spille sjakkolympiaden for landslag.

Verdensmester Magnus Carlsen er naturligvis ledestjernen på Norges førstelag. Han har med seg Simen Agdestein (46) og Jon Ludvig Hammer (23).

– De har utmerket seg som Norges tre sterkeste spillere over tid. Det er en klar og berettiget forventning både i Norge og resten av verden om at disse tre spillerne vil være en del av Norges førstelag i åpen klasse, sier lederen av eliteutvalget i Norges Sjakkforbund, Thomas Robertsen, til NTB.

– Alle spillerne har vist meget sterkt spill og utmerket seg særlig det siste året. Magnus Carlsen har vunnet VM og flere sterke turneringer, og både Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer har vunnet to sterke internasjonale turneringer hver etter prestasjoner på topp internasjonalt nivå, sier Robertsen.

Tøff kamp om rettighetene

Norge stiller med to lag i åpen klasse og to lag i kvinneklassen. Alle lag består av fem spillere, hvorav én er reserve.

Sjakkforbundet FIDE har arrangert denne sjakkturneringen siden 1927, stort sett annenhvert år.

Utgangspunktet for forhandlingene om senderettighetene til sjakk-OL endret seg radikalt etter at Magnus Carlsen vant VM-tittelen i India før jul, forteller sjakk-OLs kommunikasjonssjef Jarle Heitmann til Nordlys.

Før VM-kampen hadde Sjakk-OL i Tromsø kun dialog med NRK, men etter Carlsens triumf meldte også TV2 og VGTV seg på kampen om TV-rettighetene.

– Det er som natt og dag. Før VM-kampen var det snakk om avtale kun med rettigheter, og det var vi som tok kontakt, sier Heitmann.

Sportsnyheter

Denne hendelsen skapte debatt – nå vurderer FIDE å endre regelen

Det vekket oppsikt da Magnus Carlsen tirsdag rørte en brikke uten å flytte den. Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) erkjenner at den omstridte regelen også har blitt diskutert på bakrommet.

Siste nytt

 • Uvaksinerte Kimmich ferdigspilt for i år

  Bayern München-stjernen Joshua Kimmich sliter med lungene etter koronasykdom, og han kan ikke spille lagets neste tre kamper i 1. Bundesliga, melder klubben på sine nettsider. Tyskeren har ikke spilt siden starten av november som følge av koronakarantene og -sykdom, skriver NTB.

  Kimmich
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Dansk keeperlegende er død

  Den danske keeperlegenden Lars Høgh er død. Det bekrefter det danske fotballforbundet på Twitter. Den tidligere landslagskeeperen ble 62 år gammel. Han var keeper på det legendariske danske VM-laget fra 1986. Høgh spilte hele sin aktive klubbkarriere for danske OB.

  – Vi har mistet en stor personlighet, en nær kollega, en god venn og mest av alt et helt fantastisk menneske. Alle tanker går til Lars sin familie i denne vanskelige tiden, skriver det danske forbundet.

  Høgh har slitt med kreftsykdom i mange år.

  Laster Twitter-innhold
 • Johnsen sluttar i Eik Tønsberg

  Ronny Johnsen har gitt Eik Tønsberg beskjed om at han ikkje vil halde fram som trenar i klubben. Årsaka er at han ikkje vil halde fram i den nye organieringa som styret har vedteke.

  Det melder klubben sjølv på sine nettsider.

  Johnsen har dei to siste åra leia eit trenarteam på tre personar. Styret vil ha ein modell med færre trenarar.

  Han har også vore sentral i prosessen med samanslåing av Eik Tønsberg og FK Tønsberg. Klubben var to poeng unna opprykk til 2. divisjon i år.

  To profilar har dermed forlate Tønsberg-fotballen i løpet av kort tid. Etter sesongslutt måtte John Arne Riise slutte som trenar i Flint.

  Ronny Johnsen
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal