NRK Meny
Normal

NRK sikret rettighetene til sjakk-OL

Det blir mer sjakk på NRK når noen av verdens beste sjakkspillere barker sammen i sjakk-OL i Tromsø.

India Chess World Championship

Verdensmester Magnus Carlsen skal naturligvis spille på Norges førstelag under sjakk-OL i Tromsø.

– Vi gleder oss til å ta sjakk videre i TV og media etter den suksessen vi hadde i november med VM, og er kjempespent på hvordan vi skal ta dette videre, sier redaksjonssjef i NRK Nordnytt, Beate Hårstad Jensen.

Flere mediehus har slåss om å få rettighetene til sjakk-OL i Tromsø. Magnus Carlsens VM-kamp mot Vishy Anand i fjor sommer ble en stor seersuksess, noe som gjorde at flere kom på banen og ønsket å vise mer sjakk.

Tirsdag ble det imidlertid klart at NRK får rettighetene til sjakk-OL, som starter i august. Dermed blir det fyldig dekning i alle NRKs plattformer på fjernsyn, nett og radio.

hammer

Jon Ludvig Hammer skal også være med på Norges førstelag.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Etter at NRK knekte koden for hvordan man kunne gjøre sjakk spennende på TV under VM i fjor, har vi høye forventninger, sier direktør for sjakk-OL, Børge Robertsen.

Carlsen i spissen for Norge

170 deltakerland og 2000 deltakere kommer til Tromsø for å spille sjakkolympiaden for landslag.

Verdensmester Magnus Carlsen er naturligvis ledestjernen på Norges førstelag. Han har med seg Simen Agdestein (46) og Jon Ludvig Hammer (23).

– De har utmerket seg som Norges tre sterkeste spillere over tid. Det er en klar og berettiget forventning både i Norge og resten av verden om at disse tre spillerne vil være en del av Norges førstelag i åpen klasse, sier lederen av eliteutvalget i Norges Sjakkforbund, Thomas Robertsen, til NTB.

– Alle spillerne har vist meget sterkt spill og utmerket seg særlig det siste året. Magnus Carlsen har vunnet VM og flere sterke turneringer, og både Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer har vunnet to sterke internasjonale turneringer hver etter prestasjoner på topp internasjonalt nivå, sier Robertsen.

Tøff kamp om rettighetene

Norge stiller med to lag i åpen klasse og to lag i kvinneklassen. Alle lag består av fem spillere, hvorav én er reserve.

Sjakkforbundet FIDE har arrangert denne sjakkturneringen siden 1927, stort sett annenhvert år.

Utgangspunktet for forhandlingene om senderettighetene til sjakk-OL endret seg radikalt etter at Magnus Carlsen vant VM-tittelen i India før jul, forteller sjakk-OLs kommunikasjonssjef Jarle Heitmann til Nordlys.

Før VM-kampen hadde Sjakk-OL i Tromsø kun dialog med NRK, men etter Carlsens triumf meldte også TV2 og VGTV seg på kampen om TV-rettighetene.

– Det er som natt og dag. Før VM-kampen var det snakk om avtale kun med rettigheter, og det var vi som tok kontakt, sier Heitmann.

Siste nytt

 • FIFA vil bruke videodømming

  Det blir innført videodømming (VAR) under sommerens fotball-VM, bekrefter Det internasjonale fotballforbundet. Allerede under VM i 2014 ble det brukt mållinjeteknologi. Nå tar FIFA et steg videre. Den endelige beslutningen om å åpne for VAR tas 2. mars.

  Gianni Infantino
  Foto: Alexander Nemenov / AFP
 • Sanchez er klar for United

  Manchester United og Arsenal er nå enige om en overgang for Alexis Sanchez, bekrefter klubbene. United-spilleren Henrikh Mkhitaryan går til Arsenal. Sánchez har skrevet under for fire år for Manchester-klubben. Ifølge britiske medier får han en ukelønn på over 5 millioner kroner.

  – Jeg er henrykt, sier han i en uttalelse.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Alastair Grant / AP
 • Sarpsborg 08 henter ny stopper

  Den islandske landslagsstopperen Orri Sigurdur Omarsson (22) er klar for Sarpsborg 08. – I Orri får vi en midtstopper med en strøken pasningsfot som også er god i luftrommet, sier Sarpsborgs sportssjef, Thomas Berntsen, til klubbens nettsted.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM håndball menn: Sverige - Hviterussland