Benådningsvedtak i Litauen åpner vegen for Frode Berg

– Det eneste formelle som gjenstår er at alle benådes, sier Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes. Det er et komplekst byråkrati som nå jobber for å få til en utveksling av spiondømte fra Russland, Litauen og Norge.

Frode Berg og hans forsvarer Ilja Novikov ved byretten i Moskva.

Frode Berg og hans forsvarer Ilja Novikov ved byretten i Moskva.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Litauens benådningskomité hadde et relativt kort møte onsdag formiddag. Der var det antatt at de skulle behandle benådningssøknadene fra blant andre to russiske statsborgere som sitter fengslet i landet.

Hvilke benådningssøknader som har blitt vurdert, er foreløpig ikke kjent. Det er heller ikke vanlig å offentliggjøre navn i slike tilfeller. Kommisjonen hadde ei liste på 123 benådningssøknader.

Optimistisk

Etter møtet sa riksadvokat Evaldas Pasilis til VG at anbefalingen først blir offentlig kjent etter at presidenten har signert.

Litauens justisminister, Elvinas Jankevicius, sier, også til VG at han er optimistisk med hensyn til en løsning.

Litauens president Gitanas Nauseda undertegnet mandag en lov som gir ham anledning til å benåde blant annet spiondømte. Dette kan i sin tur bidra til å legge brikkene på plass i puslespillet som skal til for å få spiondømte Frode Berg utvekslet fra russisk fangenskap.

– I og med at loven er vedtatt og at presidenten åpenbart er i landet, siden han signerte loven i går, ser vi ikke noen grunn til at dette drar ut lenger, sier Bergs advokat Brynjulf Risnes.

Enige om avtale

Det var 16. oktober det ble kjent at Russland og Litauen er enige om å utveksle en spiondømt russer mot to litauere og en nordmann. Det var det litauiske nyhetsbyrået BNS, som hadde anonyme kilder, som opplyste dette.

BNS navnga ikke Frode Berg, men Berg (64) er den eneste nordmannen som soner en slik dom i Russland.

Frode Berg

Frode Berg ble anholdt i Moskva av den russiske sikkerhetstjenesten FSB 5. desember 2017. Her er han avbildet under en av rettshøringene mot ham i Moskva.

Foto: YURI KOCHETKOV / Epa

Anbefalte benådning av Berg

Men Frode Berg er fortsatt ikke benådet. Det er det Russlands president Vladimir Putin som avgjør.

Bergs russiske advokat, Ilja Novikov, sier til NRK onsdag at han håper på benådning og utveksling en av de nærmeste dagene. Men han vil ikke si noe mer før det er gjennomført.

I slutten av oktober anbefalte benådningskomiteen i Russland at Frode Berg skal benådes.

President Vladimir Putins talsperson har bekreftet at de har mottatt en søknad om benådning fra Berg, men det er ikke kjent når den skal vurderes.

Det vanlige er at benådningene skjer samtidig, i alle fall samme dag, ifølge Risnes.

Han understreker at han ikke kan si noe sikkert om når Berg benådes.

En mulighet er at benådningene skjer uten at det offentliggjøres.

– Det kan hende de venter med offentliggjøringen til personene er overlevert til sine hjemland, sier Risnes.

Pågrepet i 2017

Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg ble 5. desember 2017 pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva.

I april i år ble han funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 års fengsel i byretten i Moskva.

Berg nektet straffskyld etter spionasjetiltalen, men erkjente kontakt med norsk etterretning før reisen.

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter: