Hopp til innhold

Flere flytter ut fra Tromsø: – Økonomisk umulig å kjøpe bolig til en familie her

Markus Antonsen (29) og kona flyttet nordover i mars da det ble for dyrt å etablere seg i Oslo. Møtet med boligmarkedet i Tromsø ble en overraskelse av det kjipe slaget.

Markus Antonsen.

Markus Antonsen (29) og kona ville bosette seg i Tromsø, blant annet fordi de er glad i naturen lengst nord. Etter få måneder har de innsett at det er for dyrt å kjøpe seg bolig til at de kan bli.

Foto: Anne Sofie Rønnfeldt / NRK

I dag jobber Markus som lærer i byen. Kona jobber som lege i spesialisering på sykehuset.

I utgangspunktet var planen å etablere seg. De hadde hørt mye godt om Nord-Norge, naturen og at det er billigere å bo. Men da de begynte å se etter et permanent hjem de kunne kjøpe, oppdaget de at det skulle bli vanskelig.

Tromsø har nemlig hatt nest størst boligprisvekst i Norge de siste 10 årene, bare slått av Oslo. Boligprisene har steget med nær 80 prosent, viser tall fra meglernes bransjeforening.

– Det er like dyrt som i Oslo, om ikke dyrere. Vi har lyst på barn, og gjerne flere og, slik både Norge og Erna Solberg har behov for. Men vi fant ut at det er økonomisk umulig for oss å gjennomføre både i Tromsø og Oslo og i andre, store norske byer.

Etter fem måneder konkluderer Markus at de nå vil se seg om etter et hjem et annet sted i landet.

De er ikke alene om å søke seg vekk fra det nordligste fylket. Mens folketallet på landsbasis stiger, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at Troms og Finnmark tappes for folk.

Størst fraflytting er det fra Nord-Norges største by, Tromsø.

Ordføreren håper paret vil bli litt til

Etter femti år med vekst i folketallet i Tromsø, har trenden snudd. Byen har mistet mer enn 350 innbyggere de siste fire månedene.

At Nord-Norges hovedstad har størst folketap i fylket, liker ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) dårlig. Han mener riktig nok at det skyldes flere ting enn at det er dyrt å bo.

Tromsø

I løpet av de siste fire månedene har Tromsø blitt 350 innbyggere fattigere.

Foto: Bernt Olsen / NRK

– Vi har en regjering som ikke har lagt til rette for å skaffe arbeidsplasser i Troms og Finnmark, hevder han.

– Er det for dyrt å bo i Tromsø?

– Det er helt rett, men det er ikke et Tromsø-fenomen. I de store byene er det for dyrt å bo. Det må det offentlige ta et større ansvar, ut over å si til utbyggerne at det må bygges mer.

Han sier at det i et år har vært jobbet godt med en boligreform for byen, der de har det han kaller «god dialog» med Husbanken. Planene skal legges frem i løpet av de første månedene av 2022.

Han sier han har forståelse for at ikke alle har en «foreldre-bank» å gå til, som Markus Antonsen og hans kone.

Gunnar Wilhelmsen

Ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) innrømmer at det er altfor dyrt å etablere seg i Tromsø, om man ikke har rike foreldre.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Jeg håper paret vil vente til vi har boligreformen på plass, slik at vi kan se om det er mulig for dem å bli, sier Gunnar Wilhelmsen.

Også Senterpartiets Sandra Borch fra Troms mener befolkningsutviklingen lengst nord er et alvorlig signal, og ønsker å legge bedre til rette for unge i etablering enn det som har vært tilfelle.

– Det er et alvorlig signal som bør bekymre alle politikere. Tromsø er den viktigste byen i nord, og den viktigste motoren for utdanning og arbeidsplasser, sier Borch. Hun er senterpartiets førstekandidat i Troms til stortingsvalget.

Høyres Erlend Svardal Bøe mener det er feil å legge skylda på den borgerlige regjeringen. Han sier Arbeiderpartiet og Senterpartiet i både fylket og kommunen må ta ansvaret for politikken de selv fører.

– I Tromsø har man ikke bidratt til en mer attraktiv by. Man har derimot bidratt til at Tromsø er kåret til en av verdens dyreste byer å bo og leve i, sier Svardal Bøe.

Han beskriver utviklingen i Tromsø som dyster.

– Det må også kommunen ta tak i. Kommunen må regulere nok boliger, bygge nok boliger, og være i god kontakt med de som bygger boliger for å få de riktige boligene. Det synes jeg ikke Arbeiderpartiet og Gunnar Wilhelmsen har bidratt med de siste seks årene.

– Betaler for mye av lønna for å bo her

I dag bor Markus Antonsen og kona i det han beskriver som en fin, men dyr leilighet litt utenfor sentrum av byen.

– Prosentvis betaler vi for mye av lønna vår for å bo her. Det er frustrerende.

Markus sier de har opplevd bankene som restriktive. Uten rike foreldre og med det han beskriver som normale lønninger, har ikke paret hatt mange alternativer å velge mellom.

– Vi kunne ha kjøpt oss et bitte lite bøttekott i sentrum, men der går det ikke an å oppdra barn. I hvert fall ikke tre barn, som vi ønsker. Alt koster jo. Da blir det ikke nok igjen til å spare til nødvendig egenkapital til å kjøpe noe mer enn en studioleilighet, sier Markus.

– Ble dere overrasket?

Markus Antonsen (29) på fjellet på fastlandssiden av Tromsø by. Han og kona ville etablere seg i byen, men får ikke kjøpt bolg. Han jobber som lærer og hun er lege.

Markus Antonsen (29) på fjellet på fastlandssiden av Tromsø by i vinter, da han og kona flyttet til byen for å jobbe som lærer og lege.

Foto: Privat

– Veldig. Alle sier det er så fint i nord, billigere og at her får man ting til. Men ikke i hovedstaden av Nord-Norge. Sammenlikner man boligprisene i for eksempel Fredrikstad med Tromsø, er det klart hvor man skal flytte. Man skal flytte sørover.

Markus ønsker en regulering av boligmarkedet velkommen.

– Det er vakker natur og vi elsker å gå på tur telte og fiske her. Jeg har slekt et par timer fra Tromsø, som jeg hadde planlagt å bli bedre kjent med. Det er hyggelige folk her, det er ingen tvil om det, sier Markus.

Han mener valget i år er avgjørende for at han og kona skal ha mulighet til å bosette seg i en større by en gang i fremtiden. Datoen for når de flytter fra Tromsø er ikke satt.

– Folk med en vanlig lønn må igjen ha råd til å stifte en familie med tre barn.

– Jeg bruker å si til vennene mine at jeg gjerne skulle vært født 20 år tidligere. Da hadde jeg hatt langt større mulighet til å komme meg inn på boligmarkedet enn i dag, sier Markus Antonsen.