Hopp til innhold

«Det føles som et nederlag. At jeg skal la trollene vinne.»

Fylkesordføreren i Troms og Finnmark orker ikke mer av debattklimaet i kommentarfelt og sosiale medier. Nå har han sagt fra at han ikke tar gjenvalg.

Tarjei Jensen Bech

HETSET: «Synd Breivik ikke traff bedre», skrev et anonymt troll til Utøya-overlever Tarjei Jensen Bech.

Foto: Svein Lian

I et innlegg på Facebook i formiddag delte Utøya-offeret Tarjei Jensen Bech nyheten: Han har sagt fra til nominasjonskomiteen i Arbeiderpartiet at de må sette noen andre på topp.

«Før sommeren var jeg motivert til å være toppkandidat for Arbeiderpartiet i Finnmark. Det er jeg ikke nå lenger. De siste månedene har egentlig vært triste. Jeg har slitt med angstanfall», skriver 30-åringen.

Bech ble den yngste fylkesordføreren noen gang fra Troms og Finnmark da han rykket opp i fjor. Det skjedde etter at Sandra Borch ble statsråd og Ivar B. Prestbakmo tok hennes plass på Stortinget.

Hard tone i debatten

I innlegget skriver Bech at debattklimaet med kommentarfelt og sosiale medier er blitt altfor tøft.

«Jeg har latt alt som blir skrevet gå inn på meg, og det har til tider resultert i angstanfall. Angstanfallene har kommet på fly, på kontoret og ute på byen. Det har også resultert i dårlig humør og at jeg ikke har vært den beste versjonen av meg selv. Humøret mitt i det siste har også resultert i at jeg har såret mennesker jeg er glad i», skriver Bech.

Bech forteller til NRK at det har vært en prosess siden i sommer, og at han har tatt avgjørelsen etter samtale med gode venner.

– Jeg elsker å drive med politikk, og har gjort det siden jeg var 13 år. Men ordskiftet er blitt så vanvittig tøft. Man må ha utrolig hard hud, og det har ikke jeg på nåværende tidspunkt, sier Bech.

– Det krever utrolig mye, og jeg har ikke motivasjon og energi til å gjøre det nå.

Les også Blir kalt forræder etter sammenslåingsvedtak: – Det hadde vært best om du ikke overlevde Utøya

Tarjei Jensen Bech

Utøya-overlevende

Tarjei Jensen Bech var 19 år gammel da han ble skutt i beinet på Utøya. Han falt ti meter rett ned.

– Det ga meg en ekstra belastning i livet som kanskje har gjort at jeg reagerer sterkere på disse tingene, sier Bech – og sikter til netthetsen.

Han var blant de overlevende som ble utsatt for drapstrusler, og fikk melding om at det hadde vært best om han hadde blitt igjen på Utøya og ikke overlevd.

Det toppet seg etter vedtaket om å slå sammen Troms og Finnmark fylkeskommuner.

«Synd Breivik ikke traff bedre», skrev en anonym hetser.

Nettopp derfor er det ekstra tungt at han ikke makter lenger, skriver han.

Tarjei Jensen Bech

« Politikk har for meg vært å være med på noe større enn meg selv», skriver Tarjei Jensen Bech.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

«Det føles som et nederlag. At jeg skal la trollene vinne. At jeg skal la kommentarfeltet gå inn på meg. Jeg har alltid sagt det motsatte. At haterne ikke skal vinne. Sånn føles det nå. At jeg lar dem vinne», skriver han.

Han ville helst fortsatt engasjementet av hensyn til de 69 som ble skutt og drept av terroristen.

«Det føles som at jeg svikter dem. At jeg ikke var sterk nok.»

Høyre-talent trakk seg

Tarjei Jensen Bech er ikke den første unge politikeren som trekker seg etter hets.

Vetle Langedahl fra Finnmark Høyre kastet inn håndkleet etter valget i fjor med mye av den samme begrunnelsen. Han fortalte at han var blitt spyttet etter og hetset.

– Jeg tror jeg aldri har hatt et medieoppslag hvor jeg ikke har fått en eller annen form for nedsettende kommentar, sa Langedahl til NRK. Han er tilfeldigvis fetteren til Bech.

Vetle Langedahl (H).

Vetle Langedahl i Høyre ga seg i politikken etter seks år som folkevalgt. Da var han 24.

Foto: NRK

Som 24-åring hadde Langedahl allerede vært folkevalgt i seks år. Erna Solberg omtalte ham som en kommende politikerstjerne og en mulig framtidig statsråd, men han trakk seg fra all politikk på ubestemt tid.

Trussel mot demokratiet

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) sier det er utrolig trist at Bech gir seg.

Han viser til undersøkelser som PST gjør jevnlig.

– Det er politikere som dessverre legger bånd på seg, for de er redd for at de får mye hets tilbake hvis de deltar i debatten om noen temaer. Undersøkelsene viser også at det er flere politikere som vurderer å gi seg, for det er for tøft å stå i det. Det er rett og slett en trussel mot demokratiet.

Gharahkhani gleder seg samtidig over at de unge han møter på skolebesøk på videregående, senest på Bjerke i Oslo i dag, ser ut til å være langt mer bevisste.

Masud Gharahkhani - Stortingspresident - Arendalsuka

Masud Gharahkhani tror de yngre har et mer reflektert forhold til nettdebatter og saklighet.

Foto: William Jobling / NRK

Han har inntrykk av at det er godt voksne som oftest ytrer seg hatefullt.

– Noen sitter på Facebook, ser ikke andre mennesker ansikt til ansikt og tenker at de kan skrive alt mulig dritt. Her er det viktig at vi som samfunn tar et oppgjør og sier at sånn kan vi ikke ha det, sier stortingspresidenten.

Må tenke på seg selv

Tarjei Jensen Bech sier at han har vært folkevalgt siden han var 19 år og heltidspolitiker siden han var 25 år.

– Så det kan kanskje være litt fint å få være meg selv og ikke være i søkelyset hele tida.

Bech forsikrer at han har energi og entusiasme til å stå løpet ut som fylkesordfører fram til han blir erstattet etter neste valg.

Selv om han ikke vil stå på topp, har han stilt seg til disposisjon for en plass lenger ned på Arbeiderpartiets liste.

Han har begynt å lese juss på fritida de siste årene, og regner med å kaste seg over studiet for fullt når han slutter i jobben.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark