Hopp til innhold

Mener gruveutslipp vil bli katastrofalt for laksen

AUF-leder Martin Henriksen ber Klima- og forurensingsdirektoratet eller miljøvernministeren om å stoppe søknadene om gruveutslipp i Bøkfjorden og Førdefjorden.

Sydvaranger Gruve ved Bøkfjorden

Sydvaranger Gruve ved Bøkfjorden.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Miljøspørsmålene står sentralt under AUFs sommerleir på Utøya i år. Onsdag gikk AUF-lederen ut og mente statsminister Jens Stoltenberg (Ap) risikerte regjeringsmakten ved å presse gjennom oljeboring i nord.

Nå advarer han mot søknadene om gruveutslipp i de nasjonale laksefjordene Førdefjorden i Sogn og Fjordane og Bøkfjorden i Finnmark, som er til behandling i Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif).

– Hvis de verste anslagene slår til, kan vi komme til å stå overfor et lokalt, økologisk Hiroshima i disse fjordene, sier Henriksen i en uttalelse.

Han får støtte fra nestleder Silje Lundberg i Natur og Ungdom, som varsler bråk dersom verken Klif eller Erik Solheim (SV) setter foten ned for utslippene.

Sakene gjelder tillatelse til Nordic Mining ASA om deponering av opptil 4 millioner tonn gruveavfall årlig i Førdefjorden, samt økning av kvoten fra 4 til 9 millioner tonn årlig i Bøkfjorden.

Sydvaranger Gruve AS har hittil i år dumpet til sammen 23 tonn kjemikalier i Bøkfjorden, men bedriften mener den har fulgt utslippsreglene for forurensende avfall, skrev NTB i mai.

Havforskningsinstituttet og flere andre eksperter har gått sterkt imot å bruke norske fjorder som avfallsplass for gruvedrift.