Hopp til innhold

Ap-politikere i nord om Støre: – Fjerner seg enda mer fra grasrota

Ole Steinar Østlyngen i Alta føler seg snytt av Ap-ledelsen. Etter et dårlig valg i Finnmark, forventet Ap-topper at en fra landets nordligste fylke fikk plass i regjeringen.

Jonas Gahr Støre på slottet.

Ap-topp i Finnmarks neste største lokallag mener statsminister Jonas Gahr Støre fjerner seg enda mer fra grasrota.

Foto: Emilie Holtet / NTB

Regjeringen hopper nok en gang bukk over Finnmark i utnevnelse av nye statsråder.

Det overrasker Ap-politikere i landets nordligste fylke.

– Jeg syntes ledelsen i partiet fjerner seg mer og mer fra grasrota, når de ikke hører på oss i Finnmark, sier Ole Steinar Østlyngen, som er gruppeleder i Alta Ap.

Ole Steinar Østlyngen er varaordførerkandidat for Alta Arbeiderparti. Han lover å få fart på antallet utleieboliger.

Ole Steinar Østlyngen (Ap) mener det er på sin plass at representanter fra Finnmark blir valgt som statsråd, etter et så dårlig valg i fylket.

Foto: Ine Eftestøl

Han viser særlig til det svake valget, der partiet står klart svekket også i nord. For første gang har ikke Ap lenger makta i Finnmark fylke. Samtidig har de mistet makta i Ap-bastionene Hammerfest og Sør-Varanger.

– Vi taper i kommune etter kommune. De er på kollisjonskurs med folket, sier Østlyngen om partiledelsen.

På kollisjonskurs med finnmarkingene

For å snu trenden mener Alta-politikeren at statsminister Jonas Gahr Støre burde ha anstrengt seg med å finne plass til en finnmarking i statsrådskabalen.

– Vi bør få inn folk som hører på grasrota i nord. Som forstår hva folk tenker her, som forstår reindrifta, som snakker med sametinget, som snakker med kommunepartiene, sier Østlyngen og peker på pressekonferansen i august.

– Plutselig står de på Melkøya og snakker om elektrifisering.

Han mener det er det tydeligste eksempelet på at partiledelsen ikke lytter til sine egne i nord.

Skivebom i kommunikasjonen til nord

Guro Brandshaug, gruppeleder for Ap i Sør-Varanger, sier hun forstår reaksjonen til sin partikollega.

Men hun mener én Finnmarks-minister fra eller til spiller liten rolle.

Det hjelper ikke bare med én minister som forstår seg på Finnmark og Nord-Norge. Vi trenger at alle ministrene forstår seg på Finnmark og Nord-Norge, sier Brandshaug.

Guro Brandshaug, ordførerkandidat Ap Sør-Varanger. Avbildet foran innkrevingssentralen (skatteetaten) Bjørnevatn, i forbindelse med varsel om nedbemanning.

Guro Brandshaug, gruppeleder for Arbeiderpartiet i Sør-Varanger, mener kraftpakken kunne vært kommunisert bedre til partiets valgkandidater.

Foto: Sebastian Faugstad / NRK

Også hun trekker fram Melkøya-saken, som hun mener egentlig var et stort industriløft for Finnmark, men som regjeringen mislyktes totalt å kommunisere ut.

– Hoveddelen av det som ligger i kraftpakken handler om utbygging av infrastruktur, men at man kommunikasjonsmessig klarer å presentere dette som en kraftpakke for Melkøya, viser at man ikke har forstått Finnmark, sier Brandshaug.

Mener ledelsen ikke lytter

Heller ikke Aps tidligere fylkesvaraordfører i Finnmark, Bente Haug, er fornøyd med at ikke noen fra Finnmark fikk plass i regjeringen. Til Altaposten tirsdag deler hun oppfatningen om at avstanden øker mellom partiledelsen og grasrota.

Bente Haug

Ap-topp i Finnmark, Bente Haug, mener partiledelsen i større grad må lytte til grasrota i partiet, etter høstens svake valg.

Foto: Mariam Eltervåg Cissé / NRK

Til VG har Vadsø-ordfører Wenche Pedersen (Ap) også tatt til orde for dårlig kommunikasjon mellom partitoppen og partiets valgkandidater i Finnmark. Hun refererer også til hvordan Melkøya-saken ble lagt frem under valgkampen.

På valgnatta sa avtroppende ordfører Terje Wikstrøm (Ap) i Hammerfest også at partiledelsen burde høre mer på grasrota, etter at partiet gikk fra 49,8 prosent oppslutning i 2019 til 24,1 prosent i år.

– Når vi har gjort et så dårlig valg, må vi gå i oss selv. Jeg vil aldri peke på partiledelsen alene som ansvarlig for valgresultatet, men jeg tror partiet må lytte mer til grasrota, sa han 12. september i år.

Les også Historisk maktskifte: Høyre tar over Ap-kommunen med 3,5 milliarder i gjeld

Påtroppende ordfører i Hammerfest Terje Rogde (H)

Evaluerer valgkampen i nord

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng, sier at man ikke nødvendigvis klarer å få en statsråd fra alle fylker når man stabler en regjering.

– Nå fikk vi en ny statsråd fra Troms. Det er over 30 år siden forrige gang Troms hadde statsråd, påpeker Stenseng.

Les også Myrseth er ny fiskeri- og havminister: – Vi har ventet i 31 år

Nils-Ole Foshaug og Cecilie Myrseth, stortingskandidater for Troms (Ap)

– Vi skulle hatt flere statsråder fra samtlige fylker, men slik er det ikke. Alle statsråder har et nasjonalt ansvar, og ikke minst et ansvar for Nord-Norge.

Likevel mener partifeller i Finnmark at statsråder som har en sterkere forståelse for behovene i Finnmark bør utnevnes.

Hvis det er tilbakemeldingen så tenker jeg at vi må jobbe bedre i hop, ha bedre kommunikasjon og tettere dialog. Det er utrolig viktig. Nå skal vi evaluere en valgkamp der vi gjorde et dårlig valg.

 Kjersti Stenseng

Partisekretær Kjersti Stenseng sier Ap skal evaluere valget.

Foto: William Jobling / NRK

Ser Arbeiderpartiet sentralt noe korrelasjon mellom dårlig oppslutning i Finnmark og at det mangler statsråd fra fylket?

Jeg tror det er for enkelt å dra den konklusjonen. Nå skal vi bruke god tid på å evaluere valget og hvorfor det gikk dårlig. Det tror jeg det vil være mange årsaker til.

Stenseng legger til at dersom politikken og spørsmål om politisk gjennomslag i Finnmark er en av årsakene, må partiet gjøre en bedre jobb for å løfte denne.

– Jeg vet at det er mange meninger om elektrifisering av Melkøya. Likevel ligger det veldig mye i kraftpakka som skal bidra til mer nett, mer kraft, arbeidsplasser og verdiskaping i Nord-Norge.

Les også By- og bygdelister tar makta i minst 20 kommuner

Ingrid Majala (Bygdelista i Måsøy) i sin nye stol: ordførerstolen. Hun sitter inne på ordførerkontoret foran en trepult.