Anmeldte overgrep: – Tror det er mellom 50 og 100 ofre

Den nå voksne mannen sier han har opplevd et helvete, og mener mørketallene er store. Politiet sier de bare i løpet av torsdag har fått fire nye henvendelser som de skal finne ut om kan knyttes til overgrepssaken i Harstad.

Overgrepsoffer i Harstad

ET DOBBELTLIV: Mannen sier han holdt overgrepene hemmelig, i det han beskriver som et dobbeltliv.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Mannen i 30-årene, som ønsker å være anonym, forteller at han ble utsatt for overgrep fra han var 12 til han var 18.

Gjerningspersonen skal ha vært en mann som i dag er i 70-årene, som den gang var naboen hans. Onsdag ble det kjent at han er siktet for å ha forgrepet seg på mer enn 10 mindreårige i Harstad.

– Jeg kjenner flere som har vært i klørne hans, sier mannen som skal ha vært utsatt for overgrep.

Han utdyper:

– Jeg kjenner to, og andre jeg bare vet på ansikt. Men jeg tror mørketallene er store. Jeg vet hva som ble snakket om, på 90-tallet. Skal jeg gjette, er det mellom 50 og 100 personer, sier mannen.

– Overgrep av verste sort

Mannen snakker lavmælt med brist i stemmen. Han forteller han på grunn av overgrepene er kraftig merket for livet, og at han i dag ikke lever, bare eksisterer.

Mona Ovesen

MØRKETALL: Bistandsadvokat Mona Ovesen tror fortsatt historier ikke har blitt fortalt.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Det er så grovt at jeg ikke har lyst å fortelle om det. Det er overgrep av verste sort. Det verste du kan tenke deg, sier han.

Mannens bistandsadvokat Mona Ovesen støtter sin klient i at det trolig verserer mørketall:

– Det kan være mulig. Ut fra sakens kompleks er det sannsynlig at det er det, sier hun.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med den siktede mannen, som ikke har besvart NRKs henvendelser, skriftlig eller ved oppringning.

Mannens forsvarer Rune Stenstrøm ønsker ikke å kommentere saken, og begrunner det med at saken er under etterforskning.

Politiet: Fire nye henvendelser

Politiet har i løpet av dagen, torsdag, fått fire nye henvendelser. De jobber nå med å finne ut om de kan knytte dem til denne saken. Videre sier politiet at de ikke kan kommentere omfanget av eventuelle mørketall, nettopp fordi det er mørketall.

Men sier:

– Vi vet av alle saker av den karakter som denne saken har, at det er store mørketall ute og går, uten at vi kan ha en konkret formening om det gjelder også i denne saken. Denne type overgrep var tabubelagt, og er fortsatt tabubelagt, sier etterforskningsleder ved Harstad politistasjon Morten Hole.

– Jo flere, jo sterkere

Mannen i 30-årene oppfordrer nå andre å gå til politiet:

– De må kjenne på det selv, men jeg oppfordrer folk å gå til politiet. Jo flere vi er, jo sterkere stiller vi. De er nødt å selv kjenne på om det klarer det, for det er tøft.

– Hvor vanskelig har det vært å stå frem?

– Det har vært vanskelig.

Ble «presset» av samboer

Det var en augustdag for to år siden, han selv følte seg sterk nok til å gå til politiet:

– Jeg hadde en samboer som presset meg litt til å anmelde saken. Det er jeg glad for i dag. Jeg gikk til politiet for to år siden og ble intervjuet, og det er jeg glad for i dag, sier han.

Den siktede mannen erkjenner ikke straffskyld, ifølge Harstad Tidende. Han ble på 90-tallet dømt for utuktig omgang med barn under 16 år.

BAKGRUNN:

LES OGSÅ:

Nyheter fra Troms og Finnmark