Hopp til innhold

«Alle feirer som om det var en seier»

Les kommentaren fra regionredaktør Pål Hansen etter at den nye regjeringen ble klar.

Siv Jensen, Erna Solberg, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande

Pål Hansen er spent på hva Erna Solberg (Høyre), Siv Jensen (Fremskrittspartiet, til venstre) , Knut Arild Hareide (Kristelig Folkeparti) og Trine Skei Grande (Venstre, til høyre) får til i ny regjering.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Allerede dagen etter valget mente jeg at en topartiregjering var det mest trolige resultatet.

Jeg må innrømme at jeg trodde at min analyse hadde feilet da jeg i mandag ettermiddag så alle de smilende partilederne.

Da nyheten sprakk og partilederne skulle oppsummere, skjønte jeg at alle hadde brukt et par døgn på å øve inn samme rolle: "Vi er fornøyde – dette er en seirer for alle!"

Partier som reiste landsdelen rundt og snakket om å ta landsdelen inn i oljealderen bruker nå energi på å forklare hvorfor det er riktig å skjerme Lofoten, Vesterålen og Senja for en konsekvensutredning.

De som gjorde asylbarnas situasjon til en merkesak jubler, selv om de ikke vet hva den nye forskriften egentlig betyr. Får Yalda bli? I går kveld jubla støttegruppa, men i dag tidlig er de ikke sikker på om Yalda omfattes av amnestiet.

Hva med bompenger?

Kompromisset er full av detaljer, det er ikke selvsagt at alle lokale støttegrupper får grunn til å juble de neste dagene. Dagen derpå er Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet i debatt om hva asylbarnamnestiet egentlig betyr.

Prisen Venstre og KrF betaler er en strengere asylpolitikk. Husker jeg ikke feil, skulle de inn i regjeringskvartalene for å gi landet en mer human innvandringspolitikk.

Prisen Venstre og Krf betaler er en strengere asylpolitikk

Pål Hansen, regionredaktør NRK Troms og Finnmark

Bompenger har vært en sak som har preget den politiske diskusjonen i Tromsø. Hva den nye regjeringa betyr for denne debatten er uavklart.

Frp fikk ikke gjennom et nei til bompenger, Byrådet i Tromsø kan ikke bruke samarbeidsavtalen til oppfylle drømmen om en innfartsvei til Tromsø – fullstendig fri for bompenger.

Delte meninger

Leder i KrF Troms, Helga Marie Bjerke, sier hun kunne tenkt seg at hennes parti gikk inn i regjeringa i stedet for å stå utafor.

Nestleder i Troms Venstre, Roar Sollied, er overrasket over at partiet hans velger å stå utafor den nye regjeringa. Han er også spent på hva Høyre og Fremskrittspartiet blir enige om i forhandlingene.

Samarbeidsavtalen inneholder få særskilte punkter som omtaler landsdelen, med unntak av olje-nei.

Nå starter regjeringsforhandlingene mellom de to partiene som skal inn i regjeringskvartalene.

De neste ukene vil avklare flere politiske detaljer. Ny regjering får vi etter at dagens regjering har presentert forslag til statsbudsjett for 2014. Nå blir det to parti, ikke fire partier i den nye regjeringa.

Få aktuelle representanter

Hvem skal representere Troms og Finnmark rundt kongens bord?

Jeg har tidligere ment at Svein Ludvigsen kan være aktuell minister. Frank Bakke-Jensen er helt sikkert på Ernas lange liste med aktuelle kandidater.

I Frp er bildet litt mer uklart. Partiet har 40 års historie i opposisjon, nå skal de forklare og ta ansvar for beslutninger som blir iverksatt. Det kan bli en ny opplevelse for partiet.

Øyvind Korsberg har sittet lenge på Stortinget og vil gjerne bli minister. Per Sandberg blir regjeringsmedlem dersom han ikke får den viktige jobben som parlamentarisk leder for Frps stortingsgruppe.

Hvem andre er aktuelle? Jeg ser ikke flere, men det vil helt sikkert dukke opp overraskelser.

Pål Hansen på Twitter: @NRKPalHansen