Hopp til innhold

Delte meninger om regjeringen

I Troms er KrF skuffet, Vestre overrasket, Høyre fornøyd og Folkeaksjonen for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja lettet.

Ny regjering

Vågard Erdahl Nyaas (Folkeaksjonen for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja), Helga Marie Bjerke (Krf), Roard Sollied (V) og Elisabeth Aspaker (H) har delte meninger om den nye regjeringen.

Mandag kveld kom beskjeden: Høyre og Frp danner mindretallsregjering, med støtte fra Venstre og KrF.

De to mindre partiene vil også ha mulighet til å tre inn i regjeringen ved en senere anledning.

Helga Marie Bjerke, leder i KrF i Troms, skulle gjerne sett at KrF ble med i regjering i sted for å stå utenfor.

Roar Sollied, leder for Troms Venstre, er overrasket over at partiet hans også velger å stå utenfor en ny regjering.

– Etter det jeg kan se er det nesten en mellomting mellom det å være med i regjering og det å stå utenfor, sier han.

– Det er viktig å ha makt, og jeg skulle ha ønsket at avtalen hadde endt med at også Venstre ble med i regjeringen, sier Sollied.

– Historisk god avtale

Elisabeth Aspaker, stortingsrepresentant for Høyre, er derimot stålende fornøyd med den ny regjeringssammensetningen.

– Dette er en historisk god avtale som sikrer at Høyre og Frp får arbeidsro og forutsigbarhet. Det betyr at vi kan gjennomføre mange viktige forandringer, og det med et flertall, sier hun til NRK.

Regjeringsavklaring i Stortinget

Trine Skei Grande (Venstre) og Knut Arild Hareide (KrF) går ikke inn i regjering sammen med Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp). Partiene vi likevel samarbeide på Stortinget.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Stopper oljeutvinning i nord

Under sonderingene har partilederne vært nødt til å gi og ta for å komme til enighet om et samarbeid. Et av punktene der Høyre og Frp har måtte gi etter for sine to samarbeidspartnere er oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Vi har stoppet konsekvensutredningen for oljeboring i Lofoten og Vesterålen, sa Venstres partileder, Trine Skei Grande, mandag.

Folkeaksjonen for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja roser Venstre og Kristelig Folkeparti for innsatsen i regjeringssonderingene.

– Dette er den femte, men absolutt ikke den siste seieren vi skal vinne, sier nestleder Vågard Erdahl Nyaas.

Lover videre satsing likevel

Men Elisabeth Aspaker lover at det petroleumsvirksomheten i nord vil bli satset på.

– Vi fra Nord-Norge skulle gjerne ønske at hele programmet til Høyre ble gjennomført. Men i sonderinger må man gi og ta, og denne gangen ble et stopp av konsekvensutredningene resultatet. Vi vil likevel fortsette med en offensiv politikk for landsdelen, og på de områdene hvor vi er i gang innen petroleum i Nord-Norge skal vi være offensiv, sier hun.