Hopp til innhold

«Trude» er snart på plass

Klimabjørnen skal smelte bort under klimatoppmøtet i København.

Trude

«Trude», her utenfor frølageret på Svalbard.

Foto: NRK

Olaf Storø

Snart er klimabjørnen til Svalbardkunstneren Olaf Storø på plass i København.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Førstkommende søndag skal den frosne isbjørnen fra Longyearbyen presenteres for sitt publikum under klimatoppmøtet i København .

Det er svalbardkunstneren Olaf Storø som har frosset den mer enn 500 kilo tunge isbjørnen som har vært transportert via skip og frysetrailer til Danmarks hovedstad.

Olaf Storø har kalt bjørnen sin «Trude», samme navn ga han den første frosne bjørnen som han lagde til åpningen av Svalbard Globale Frøhvelv i Longyearbyen i 2008.

Trude blir pyntet

Lørdag morgen blir den frosne bjørnen «Trude» hentet med lastebil og kran, og transporteres til Domkirken i København.

Her skal hun ut av kassen, - eller hybelen, som Olaf Store liker å kalle den store trekassen hun har stått i, siden innfrysingen i Longyearbyen i november.

- Da er det fram med motorsag og isfil for å frisere henne, klar til møte klimatopper, aktivister og Københavns befolkning. Siden skal hun stå der på sin sokkel foran Domkirka i København og smelte ned, som et taust rop om det som skjer i Arktis, sier en spent Olaf Storø til NRK.

Stor klimamarkering

Søndag holdes det en stor klimagudstjeneste i Vår Frue Domkirke, og etterpå blir det samling rundt den frosne isbjørnen. Her skal «Rop fra Arktis» presenteres. Det er et opprop fra polarforskere, Kirkelig utdanningssenter i nord og Svalbard kirke som påpeker bekymring om den raske nedsmeltingen som skjer på kloden.

Olaf Storø og solist Berit Meland synger ”Som fyrste gong”, en tekst svalbardkunstneren har skrevet om den frosne bjørnen fra nord.

Olaf Storø er født i Levanger og er vokst opp på Jørpeland. Han har jobbet mange år på Karmøy, men har de siste tiårene hatt Kristiansand og Svalbard som sitt ståsted.

Du møter han og fortellinga om isbjørnen i programmet «Åpen himmel – Is, kunst og kulde» i NRK1 søndag 13. desember, klokka 1730. Olaf Storø inviterer til førjulstreff i galleriet sitt i Longyearbyen, med solist Berit Meland og gitarist Torbjørn Økland i gruppa Vamp som sine gjester.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.