NRK Meny
Normal

Håper å bli verdenssensasjon

Med bamsemums i kofferten er den den 500 kilo tunge kolossen fra Svalbard på vei til klimatoppmøtet i København.

Kunstner Olaf Storø med isbjørnskulpturen

TAUS PROTEST: Kunstner Olaf Storø håper meldinga fra isbjørnskulpturen skal nå fram under klimatoppmøtet i København.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

På sin lange båtreise fra Svalbard gjorde den forfrosne kjempen en kort stopp i Bodø for å bytte transportmiddel. Fra båt skal bjørnen Trude ta toget til Oslo i kveld. Deretter skal hun lastes over på bil før hun setter kursen mot det viktige klimatoppmøtet i København i desember.

Håpet er at hun skal bli en verdenssensasjon.

Isbjørnen har lenge vært selve symbolet på klimaendringer og global oppvarming. Det gjorde valget enkelt for kunstner Olav Storø, som har laget isskulpturen. Håpet er at bjørnen fra nord stilltiende skal tale klimaets sak for viktige folk.

Smeltet vann fra Arktis

Isbjørn til København

Is-skulpturen skal plasseres ved inngangen til Vor frues kirke på Rådhusplassen i København.

Foto: NRK

– Bjørnen sier alt uten ord. Jeg håpet er at budskapet når fram, sier Storø.

Bjørnen er laget på Svalbard. Før den tok fatt på den lange reisen til København ble den vist fram til barnerhagebarn i Longyearbyen. Der var det ingen problemer med å nå fram.

Kunstner Olaf Storø med isbjørnskulpturen

SKAL SMELTE: – Denne skulpturen sier mer en store, flotte utredninger, mener Olaf Storø.

Foto: Kjersti Strømmen

– Det bjørnen sier går rett hjem til ungene. Barn vet hva som er i ferd med å skje jorda vår, sier Storø, som mener at klar tale uten ord kan påvirke de med ansvar.

Utrydningstruet

Isen i nordområdene smelter og forskerne tror at isbjørnbestanden vil synke med 50 prosent de neste 50 til 100 årene. I verste fall risikerer bestanden total utrydding. Derfor har kunstneren har brukt smeltevann fra breene på Svalbard for å lage skulpturen.

– Denne skulpturen sier mer en store, flotte utredninger. Det er pol-isen som smelter, og det kan neppe illustreres bedre enn dette, sier Storø.

SE VIDEO:

Video nsps_upload_2009_11_10_20_11_37_145.png

Skal svette og svinne hen

Is-skulpturen skal plasseres ved inngangen til Vor frues kirke på Rådhusplassen i København, hvor blant annet biskop Desmund Tutu skal delta i en tverrkirkelig gudstjeneste 13. desember.

Bamsemums

TURPROVIANT: Bamsemums er selvsagt med på ferden.

Foto: NRK

Deltakerne på klimamøtet vil få se en bjørn som svetter og svinne hen.

– Når politikerne sitter i København og snakker med fine ord inne i store, flotte bygninger, står bjørnen og smelter mens den sier sitt i hver dråpe vann som renner.


Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.