Åpen himmel over Svalbard

Øygruppa vil prege adventen på NRK1.

Leif Magne Helgesen og Herborg Finnset Heiene

Svalbardprest Leif Magne Helgesen og domprost Herborg Finnset Heiene holder klimagudstjeneste foran den mektige Tunabreen i Tempelfjorden på Svalbard.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Alle fire søndager i advent kommer ”Åpen himmel” i NRK1 fra Svalbard. De er alle knyttet til tematikken klima og kulde.

Advent i Tempelfjorden

Første søndag i advent tennes adventslyset foran den mektige Tunabreen ved Von Post i Tempelfjorden. Det er Sysselmannens båt, «Nordsyssel», som tar oss med inn til breen der Svalbardprest Leif Magne Helgesen og domprost Herborg Finnset Heiene holder klimagudstjeneste foran brefronten.

Solist Berit Meland synger oss gjennom fjorden under Tempelfjellet og inn til breen, Torbjørn Økland fra gruppa "Vamp" og en gruppe sangglade korfolk fra Longyearbyen gir stemning til gudstjenesten.

Mens mørket faller og breen kalver i bakgrunnen, synges den nye Svalbardsalmen "Lengst nord i Norskehavet" og "Deilig er jorden".

Rop fra Arktis

Andre søndag i advent følges starten av oppropet «Rop fra Arktis» .Dagen begynner med klimaseminar ved Universitetsstudiet i Longyearbyen, der unge og gamle møtes i dialog. Det unike samarbeidet om mellom forskere og kirke maner til handling. Det haster å gjøre noe med klimaet på jorda. Særlig preger dette Arktis der smeltingen skjer dobbelt så fort som ellers på kloden.

Etter fakkeltog opp til Skjæringa der den gamle kirkeklokka står, blir det sang, bønn og appeller. Så startes den store klokkestafetten mot klimamøtet i København med 12 slag.

Det er Svalbard kirke, Kirkelig utdanningssenter i nord, Universitetsstudiene på Svalbard og Norsk Polarinstitutt som står bak "Rop fra Arktis".

Is, kunst og kulde

Tredje søndag i advent møter vi Svalbardkunstneren Olaf Storø i hans galleri i Longyearbyen. Olaf Storø er mannen som unnfanget ideén om å sende en frossen isbjørnstatue til klimatoppmøtet i København. Der skal den stå på sokkel foran Domkirken og langsomt smelte, som et taust rop fra Arktis.

Olaf Storø snakker om livet som kunstner under den arktiske himmelen og hva forholdet til naturen har å si for et meningsfylt liv.

Med seg som gjester har han solisten Berit Meland og gitaristen Torbjørn Økland fra gruppa "Vamp".

Et adventsbesøk på Svalbard

Fjerde søndag i advent følger vi Svalbard kirke på adventsbesøk til Ny-Ålesund. Dette er verdens nordligste forskningsby der et 40-talls mennesker overvintrer på 79 grader nord.

Etter en kort omvisning i byen, ringes det i den gamle klokka og Svalbardprest Leif Magne Helgesen inviterer til andakt. Her synges ”Glade jul” på tre språk og juleevangeliet blir lest av bestyrer i Svalbard kirke, Torunn Sørensen.