Hopp til innhold

Det kimer fortsatt i klokker

Kirkeklokkestafetten som ble startet fra Svalbard har nådd menigheter i hele landet, etter at et større klimaopprop ble satt i gang fra Longyearbyen for knappe to uker siden.

Sogneprest Leif Magne Helgesen i Svalbard kirke ringer i den gamle klokka

Sogneprest Leif Magne Helgesen i Svalbard kirke ringer i den gamle klokka der det hele startet.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

– Jeg er overbevist om at «Rop fra Arktis» har vært et bra prosjekt, sier sokneprest Leif Magne Helgesen i Svalbard kirke.

Oppropet hadde sin start i nord, som et lokalt engasjement. Det er et samarbeid mellom kirka i Longyearbyen, forskere ved Universitetsstudiene på Svalbard, Norsk Polarinstitutt og Kirkelig utdanningssenter i nord. Samtidig har landets biskoper engasjert seg sterkt.

Klimaoppropet har fått oppslag i større aviser, i menighetsblad og nyhetssendinger i radio og TV.

Stort engasjement

Budet fra biskopene har blant anna gått ut i Oslo og Kristiansand, og det har vært stor entusiasme fra kirka i Tønsberg, Bergen, Fredrikstad og Molde.

– Domkirkene i Bodø og Tromsø har spilt en spesiell rolle, med egne arrangement, men vi har også fått direkte tilbakemeldinger fra Sortland, Gjessheim, Harstad, Saltdal og Øvre Saltdal kirke, sier Helgesen.

I Nordkapp ringte de i 12 slag i klokkene første søndag i advent, - det samme Gamvik og i Hammerfest. Der ble det også ringt under opplegget «Lys Våken», en overnatting for 10-11 åringene i kirka i Hammerfest.

I Bodø domprosti ble det ringt 12 slag med klokkene i tilknytning til klimaforbønn samtlige steder der det var gudstjeneste 1. søndag i advent. Unntaket var Domkirken, der var det egen klimagudstjeneste søndag 22.november, og det ble ringt 12 slag med klokkene i gudstjenesten.

– Jeg har foreløpig ikke fått alle tilbakemeldinger, men inntrykket er at det har fungert etter hensikten, sier Elin Vangen, domprost i Bodø.

Også på nett

– Vi ser også at kirkenes hjemmesider, som for eksempel Sør Hålogaland har lagt ut bred informasjon, det samme har flere andre bispedømmer gjort, som Bjørvin og Oslo. Også på Den norske kirkes nettside finner man stoff om klimaengasjementet.

Her ligger også forslag til klimaforbønn den 3. søndagen i advent, sier rektor Stig Lægdene ved kirkelig utdanningssenter i nord.

– Fra Bergen domkirkes menighet kan jeg rapportere at klokkene ringte 12 slag etter forbønnen, både ved høymessen i Domkirken og ved lysmessen i Nykirken på kvelden. Jeg vet at det samme skjedde i Årstad kirke, ut over det har jeg ikke full oversikt, sier Bjarne Aagaard, fung. domprost i Bergen.

Unikt samarbeid

Effekten er vanskelig å måle, mener Svalbardprest Leif Magne Helgesen.

– Men aksjonen har vært omfattende og vi har nådd fram til politikerne med vårt budskap. Vi vet at miljøvernministeren tar oppropet med seg til København og toppmøtet der. Samarbeidet mellom kirke, forskning og akademia er unikt, og gir oss en retning fremover. Dette er ikke bare et kirkelig utspill. Det gir større tyngde og med det oppnår vi å bli hørt, også utenfor landegrensene.

Starten på klokkestafetten og klimaoppropet fra Arktis får du i programmet «Åpen himmel» som sendes i NRK1 søndag 6. desember, kl 1730 og i reprise mandag kl 10.30.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark