Hopp til innhold

«Rop fra Arktis»

Kirka med sterk klimaappell fram mot toppmøtet i København.

Svalbard kirke

Svalbard kirke i Longyearbyen.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Havis

'Sjøisen i Polhavet smelter. Breene på Svalbard trekker seg tilbake. Dette angår oss alle', heter det i Svalbard kirkes Rop fra Arktis.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Svalbard kirke sender nå ut sitt «Rop fra Arktis» der de ber utsendingene til klimamøtet i København om å stå sammen for miljøet. De peker på at klimaendringene påvirker hele kloden, og ber verdens ledere å bli enige om tiltak som monner.

Klokkestafett

Mot slutten av måneden startes en klokkestafett fra den gamle kirkeklokka i Longyearbyen, som med 12 slag skal minne om at vi er "i den tolvte time".

Klokkeslagene skal så gå sørover som en stafett gjennom landets kirker fram mot klimatoppmøtet i København som starter 7.desember.

- Arktis er et barometer for klimaendringer i hele verden. Derfor ble det tatt et initiativ om å lage et sterkt klimaopprop fra Arktis, sier sokneprest i Svalbard kirke, Leif Magne Helgesen til NRK.

Svalbard kirke samarbeider også med Norsk Polarinstitutt, Kirkelig utdanningssenter i nord og Universitetsstudiene på Svalbard om et stort åpent klimaseminar som skal holdes før klokkestafetten starter.

Her er oppropet:

Rop fra Arktis

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.