«Peer Gynt» i operaen: – Diskusjonen er tatt ut av kontekst

Innspurten mot premieren på tidenes første Peer Gynt-opera har vært preget av at musikken ikke ble levert når den skulle og kritikk mot at Peer Gynt-karakteren er forvandlet til en massemorder. Diskusjonen er tatt ut av kontekst, mener regissøren.

Fra Peer Gynt i Operaen

Bilde fra prøvene til stykket. Peer (Nils Harald Sødal) og Bøygen (David Hansen).

Foto: Erik Berg / Den Norske Opera & Ballett

Lørdag er det klart for verdenspremiere på Hovedscenen i den norske opera, med en helt ny Peer Gynt i en helt ny opera.

I snart to år har regissør Sigrid Strøm Reibo fra Tromsø jobbet med operaen, uten å nesten ha hørt en eneste tone av den. Musikken, som er laget av den estiske komponisten Jüri Reinvere, skulle vært ferdig i september. Først forrige mandag var hele verket klart.

– Det er svært utfordrende å sette opp en urpremiere i operaen. Dette er min første gang, men jeg har blitt forklart hvordan prosessen er, så jeg var forberedt på at jeg ikke kom til å høre orkestermusikken før vi var på scenen uansett, sier regissør Sigrid Strøm Reibo til NRK.

– Det har blitt hausset litt opp

Stykket er omtalt som et prestisjeprosjekt, men musikken har ikke vært den eneste utfordringen. Det har også vært TV-produksjon som er lagt på is, avlyst forestilling, sviktende billettsalg og kritikk av stykket.

Sigrid Strøm Reibo

Regissør for stykket «Peer Gynt» i operaen, Sigrid Strøm Reibo lar seg ikke stresse av kritikerne.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– For det første henger ikke alle disse tingene sammen. Det at vi ikke fikk direkteoverføring handler om at vi ikke fant finansiering til det. Den avlyste forestillingen var en feilberegning fra operaen sin side. Den var satt opp til 2. nyttårsdag eller noe sånt, når folk fortsatt koser seg hjemme med familie og slikt. Det har blitt hausset litt opp, men det er nesten bare gøy, sier Strøm Reibo.

Tidligere denne uken ble det rettet kritikk mot Jüri Reinveres som har forvandlet karakteren Peer Gynt til en massemorder med paralleller til Anders Behring Breivik. Blant andre skuespiller Toralv Maurstad, som er en av dem som har gestaltet Peer Gynt flest ganger, sa at dette ikke er forenlig med den Peer Gynt som Ibsen skapte.

– Først og fremst må jeg bare si at jeg tolket Jüri sin Peer Gynt. Det er helt nyskrevet verk, og ikke et forsøk på å sette Ibsens Peer Gynt som opera. Dette er noe helt annet. Kritikerne har kanskje ikke helt fått med seg det, forteller regissøren.

– Massemorder-scenen er fiksjon

Hun forklarer videre at Jüri har prøvd å skrive en Peer Gynt for vår tid.

– Og jeg må understreke at den massemorder-scenen er en drøm. Det er fiksjon. Det er Per som i et øyeblikk blir vist sitt innerste begjær når han akkurat har blitt sviktet av alle rundt seg. Da har han lyst å skyte ned alle. Så jeg vil si at hele diskusjonen er tatt ut av kontekst, sier Sigrid Strøm Reibo.

Jüri Reinvere som har skrevet inn scenen i andre akt der Peer Gynt dreper flere mennesker har sagt til NRK at det er viktig å vise traumatiske hendelser i kunsten.

– I Norge er det naturlig å tenke på Utøya-massakren når man ser en slik scene. I Finland vil folk ofte tenke tilbake på skolemassakrer, sa Reinvere.

Saken fortsetter under bildene fra prøvene til stykket:

– Vi har hatt veldig fine prøver

Regissøren Sigrid Strøm Reibo forteller at hun har forsøkt å ikke tenke så mye på støyet utenfra.

– Jeg prøver å holde roen. Og jeg synes vi alle har klart å beholde både ro og humør. Der har solistene gjort en fenomenal innsats, de har virkelig jobbet hardt. Vi har i hvert fall hatt veldig fine prøver.

Hun forklarer at hun reagerer med ro når alle andre stresser rundt henne.

– Det hjelper jo ikke hvis jeg også gjør det. Det handler om å ha ro og prøve å gjøre andre trygge.

Fredag var regissøren nede på operaen for å ha en siste prat med solistene. Og selve kvelden før premieren skal hun tilbringe med venner, familie og det kunstneriske teamet.

– Generalprøven hadde vi allerede på onsdag. Så i kveld skal vi faktisk spise bacalao og kose oss. Jeg har gjort mitt, og ansvaret hviler nå på noen andre, avslutter Sigrid Strøm Reibo.