«Brexit»-tilstander preger Arbeiderpartiet i Finnmark

Ungdomspartiet vil godta sammenslåingsavtalen mellom Troms og Finnmark, mens den eldre garden sier nei, nei, nei. Generasjonene kolliderer når Arbeiderpartiet i Finnmark overlater siste ord til makten i Oslo.

AUF

Ungdommen stemmer ja, den eldre garden stemmer nei. Her står fylkesstyremedlemmene Thomas Fredrik Kristensen og Andrine Klausen Simonsen sammen med nestleder Espen Amundsen i Finnmark AUF. De har ungdomspartiet med seg under helgens årsmøte i Kirkenes.

Foto: Eskil Wie furunes / NRK

Mutters alene blant en storm av negativitet, sitter ungdommen i Arbeiderpartiet og gir et unisont ja til den kontroversielle «Gardermoen-avtalen». Avtalen ble inngått mellom Arbeiderparti-topper i Troms og Finnmark tidligere i februar.

Det skulle være neste steg mot det uunngåelige tvangsekteskapet mellom fylkene.

Nå kollapser alt.

Lokallag etter lokallag i Arbeiderpartiet i Finnmark binder seg fast i årsmøtevedtak som tvinger dem til å forkaste avtalen under helgens årsmøte i fylkespartiet.

Ungdommen i AUF fortviler.

– Vi ser mulighetene som ligger i avtalen, ikke bare alt det negative. Hvis vi sender den til Oslo, vil vi ikke få noen bedre avtale, mener nestleder Espen Amundsen.

Willy Ørnebakk og Ragnhild Vassvik

Fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap) i Troms og fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) i Finnmark inngikk i februar en avtale på Gardermoen. Den tok for seg hvordan tvangssammenslåingen mellom fylkene skulle bli gjennomført, og hvor sentrale institusjoner skulle være i det nye fylket. Avtalen har blitt hyllet og slaktet i ettertid. De har begge vært positive til avtalen.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Håper å overbevise den eldre garden

Amundsen får støtte av sine kollegaer i ungdomslaget i fylket. De gir et unisont ja til avtalen som er inngått med Troms.

– Vi kan ikke dra til Oslo hver gang vi har problemer med å samarbeide. Vi må lære oss å samarbeide helt selvstendig, sier fylkesstyremedlem Andrine Klausen Simonsen i AUF.

– Vi håper vi får overbevist den eldre garden i partiet, sier Amundsen, som har med seg sju delegater av totalt 64 under årsmøtet.

Men det skal godt gjøres å få flertall.

AUF

– Vi ser fremover, og vi ser på fremtiden. Vi må ta ansvaret, vi må si ja til denne avtalen. Sier vi nei, fraskriver vi oss alt ansvar. Da er det Oslo som bestemmer. Som regel når Oslo bestemmer over Nord-Norge, går det feil vei, mener fylkesstyremedlem Thomas Fredrik Kristensen (til venstre) i Finnmark AUF. Her sammen med Andrine Klausen Simonsen og Espen Amundsen i AUF.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Stor motstand i Arbeiderpartiet

NRK har vært i kontakt med nesten samtlige lokallag i Finnmark. Minst seks lokallag har nå bundet seg i neivedtak gjennom medlems- eller årsmøter.

– Jeg er ikke lenger glad i partiet, sier leder Magnhild Mathisen i Nesseby Ap, som følger årsmøtevedtaket og stemmer nei.

Onsdag sa også medlemmene i Sør-Varanger nei til avtalen. Det er fylkets tredje største lokallag. De to største lokallagene varsler neivedtak eller er svært lite villige til å si ja.

Arbeiderpartiets gruppeleder i fylkestinget, Remi Strand, er imot avtalen. Han mener avtalen er en «abdikasjonserklæring».

– Avtalen gjør Finnmark til et B-lag i samarbeidet med Troms. Det synes jeg ikke Finnmark fortjener, sier Strand.

«Brexit»-tilstander

Partiet mangler bare ett mandat for rent flertall i fylkestinget. Siden partiet ofte bindes av årsmøtevedtak, kan et nei på fylkesårsmøtet i helgen bety et nei på fylkestinget i mars.

Siste ord kan bli tatt av kommunalminister Monica Mæland i Oslo.

Ungdommene i AUF kjenner på at situasjonen nå er blitt som Finnmarks egen lille «Brexit». Den eldre garden vil stemme nei, mens ungdommene ønsker videre samarbeid mellom fylkene.

– Hvis vi sier nei til avtalen, sier vi fra oss alt ansvaret. Da sitter vi med null medbestemmelse i det nye fylket, sier Espen Amundsen, som presiserer at de hele veien har vært mot regionreformen.

– Men nå er regionreformen vedtatt to ganger.

AUF

Andrine Klausen Simonsen, Espen Amundsen, Thomas Fredrik Kristensen og resten av Finnmark AUF sier ja til samarbeidsavtalen mellom Troms og Finnmark.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK