Olaf var den som meldte fra om Fagereng-tragedien. Dette mener han vi kan lære av hendelsen

Søndagens episode av «113» tar oss med tilbake til Fagereng-tragedien for snart ett år siden. Olaf Jacobsen var den første som kom til stedet. Han sier alle kan utgjøre en forskjell om de kommer til en slik tragisk hendelse.

Barnevogna på Fagereng

DRAMATISK: Ei mor og hennes tre døtre ble funnet i vannet på Fagereng i Tromsø den 2. desember i fjor.

Foto: Jonas Høylo Fundingsrud

– Jeg syklet først forbi barnevogna. Men etter 20 meter stoppet jeg og snudde, forteller Olaf Jacobsen.

På ettermiddagen den 2. desember i fjor ble en barnevogn forlat på gangstien på Fagereng i Tromsø. En av Tromsøs mest trafikkerte veier passerer forbi. Men akkurat der hvor barnevogna sto var det ingen fotgjengeroverganger eller busstopp.

– Jeg tenkte først at det var synd at ei så fin barnevogn bare skulle stå der, forteller Jacobsen.

I kurven under barnevogna fant han tre pass. Da han bøyde seg ned for å se hva mer som lå i kurven oppdaget han fotspor i snøskavlen. De ledet over veien og ned i fjæra på den andre siden.

Olaf Jacobsen

KONTAKT MED FAREN: Olaf Jacobsen bidra til å redde livet til ei av jentene som ble funnet i vannet på Fagereng. Snart ett år etter tragedien har han fortsatt kontakt med faren, som mistet kone og to barn i desember i fjor.

Foto: Pål Hansen / NRK

Olaf Jacobsen fikk med seg en forbipasserende kvinne. Sammen gikk de ned i fjæra og begynte å leite etter folk.

– Allerede da hadde den lille uroen jeg kjente på blitt til en fryktelig mistanke, forteller Jacobsen.

Etter kort stund fant kvinnen to par støvler, ett i størrelse 36 og et par barnestøvler i størrelse 31.

Dette skjedde i de dramatiske timene i Tromsø

Mandag 2. desember ble en mor og tre barn funnet i vannet på Fagereng i Tromsø. Mora og hennes to eldste døtre er døde. Den yngste jenta på 1,5 år kjemper for livet på Rikshospitalet i Oslo.

 • 2. desember rundt klokken 15.40
  Forlater huset

  Den sudanske mora i 20-årene og hennes tre barn på ett, fire og sju år forlater leiligheten sin på Tromsøya. På vei ut møter de naboens datter. Ifølge henne var alle fire i godt humør.

 • 2. desember, cirka klokken 15.40
  Bussen til sentrum

  Mor og de tre barna forlater hjemmet og tar en rutebuss inn til Tromsø sentrum. I sentrum bytter de buss og tar rute 33 kl. 16.06. De går av i området Fagereng. Informasjon fra kvinnens mobiltelefon tilsier at de har beveget seg fra vegen ned til fjæra i tidsrommet mellom kl. 16.20 og 16.45. De siste bevegelsene er registrert kl. 16.52.

 • 2. desember, cirka klokken 16.30
  Den forlatte barnevognen

  Ifølge politiet observerer én person en barnevogn forlatt på gangstien på Fagereng i Tromsø. Det er mye vind og snø denne mandagen i mørketiden. Rett ved siden av gangstien passerer Kvaløyvegen, en mye trafikkert vei, særlig på denne tiden av døgnet.

  Barnevogna på Fagereng
  Foto: Jonas Høylo Fundingsrud
 • 2. desember, klokken 17.28
  Den første meldingen

  Politiet mottar den første meldingen. En forbipasserende har reagert på den forlatte barnevogna. Vedkommende forteller at det går spor over den trafikkerte veien og ned i fjæra på den andre siden.

  Fjæra på Fagereng sett fra veien
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 2. desember, fra cirka klokken 17.40
  Fire personer i vannet

  Politiet finner den første personen kl. 17.43. Den fjerde personen blir funnet av dykkere fra brann og redning kl. 1800. Livreddende førstehjelp blir igangsatt med en gang, før de fire blir fraktet videre til Universitetssykehuset Nord-Norge. Politiet fortsetter søket i tilfelle flere personer ligger i vannet.

  Grundige søk på Fagereng
  Foto: Fabian Ubeda / NRK
 • 2. desember, klokken 18.12
  Til behandling på UNN

  Universitetssykehuset Nord-Norge informerer om at de har fått inn de fire personene. Ingen av de fire har blodsirkulasjon eller tilfredsstillende hjerteaktivitet. De blir koblet til hjerte-lunge-maskiner og forsøkt varmet opp.

 • 2. desember, klokken 20.10
  Avslutter søket

  Politiet avslutter søket i fjæra på Fagereng. De tror ikke det ligger flere personer i vannet.

 • 2. desember, klokken 20.30
  Den første pressekonferansen

  Politiet inviterer til pressekonferanse. De forteller at de jobber ut fra flere teorier og ber publikum som kan ha sett noe om å ta kontakt.

 • 2. desember, klokken 22.44
  Den eldste jenta er død

  Universitetssykehuset Nord-Norge informerer om at den eldste av de tre involverte barna, ei jente på sju år er død. Sykehuset jobber med å få overført de to yngste barna til Rikshospitalet i Oslo.

 • 3. desember, klokken 07.25
  Ankommer Rikshospitalet

  De to barna på henholdsvis fire og ett år ankommer akuttmottaket på Rikshospitalet. De ble fraktet fra Tromsø med luftambulanse tidlig tirsdag morgen.

 • 3. desember, klokken 08.14
  Kvinnen bekreftes omkommet

  Universitetssykehuset Nord-Norge bekrefter at mora til de tre barna er død.

 • 3. desember, cirka klokken 08.30
  Halv stang på skolen

  Skoledagen begynner på Borgtun skole i Tromsø. De har flagget på halv stang, etter å ha mistet en av sine elever.

  Halv stang på Borgtun skole
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 3. desember, klokken 11.00
  Ny pressekonferanse

  Politiet inviterer til pressekonferanse. De informerer at saken har endret status. Den blir nå etterforsket som en drapssak. Politiets hovedteori er at kvinnen har påført død og kritisk skade på sine tre barn, men de utelukker ikke at andre ting kan ha skjedd. Politiet forteller videre at barnas far har status som vitne i saken.

  Lund og Hermandsen
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 3. desember, cirka klokken 11.00
  Det første lyset

  Mens pressen er på plass hos politiet i Tromsø blir det første lyset på åstedet tent. I løpet av tirsdag ettermiddag og kveld kommer flere personer til stedet for å tenne lys.

  Lys i fjæra på Fagereng
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 3. desember, klokken 12.30
  Kommunen svarer

  Tromsø kommune innkaller til pressekonferanse. De forteller at de ikke har mottatt noen bekymringsmeldinger angående den sudanske familien. De blir beskrevet som ressurssterke og glade personer. Far var i arbeid, mor deltok i programmet for flyktninger. Barna gikk i barnehage og på skole.

  Pressekonferanse Fagereng
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 5. desember, klokken 14.00
  Ny pressekonferanse

  Politiet holder sakens tredje pressekonferanse så langt. Politistasjonssjef Anita Hermandsen forteller at jentene som ligger på Rikshospitalet fortsatt har kritiske skader, og at de er under intensiv behandling.

  Lund og Hermandsen
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 5. desember, klokken 14.00
  Døde av drukning

  Under pressekonferansen forteller politiet at den foreløpige rapporten av den sju år gamle jenta viser at hun døde av drukning og kraftig nedkjøling. Rapporten viser ingen sikre tegn til ytre vold.

 • 6. desember, cirka klokken 08
  Fireåringen er død

  Politiet informerer om at den fire år gamle jenta, som har vært til behandling på Rikshospitalet siden tirsdag, er død. Sykehuset jobber fortsatt for å berge livet til den 1,5 år gamle jenta som også ble hentet opp av vannet mandag ettermiddag.

 • 8. desember, klokken 14.00
  Minnemarkering

  Rundt 1 500 personer møtte opp i Tromsø sentrum for å minnes de døde etter hendelsen på Fagereng, og for å vise sin støtte til faren og den lille jenta som fortsatt er i live.

  Fakkeltog i Tromsø sentrum
  Foto: Marita Andersen / NRK
 • 9. desember
  Utenfor livsfare

  Politiet informerer om at den lille jenta som er til behandling på Rikshospitalet i Oslo nå er utenfor umiddelbar livsfare. Tilstanden er uavklart, men stabil, skriver de i en pressemelding.

 • 9. desember, klokken 14.39
  Obduksjonsrapport av kvinnen

  Den foreløpige obduksjonsrapporten av kvinnen i 20-årene viser at hun døde av drukning i kombinasjon med alvorlig nedkjøling, melder politiet i en pressemelding.

Handler om å bry seg

Det er snart et år siden den mørke mandagskvelden i desember. Olaf Jacobsen er for første gang tilbake i fjæra der en mor og hennes tre døtre ble hentet opp av det kalde vannet.

Jacobsen er anestesisykepleier ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. Han underviser også i anestesisykepleie på UiT Norges arktiske universitet, i tillegg til å være medlem i Røde Kors Hjelpekorps.

Den ettermiddagen bidro han i hjelpearbeidet på stedet. Han fulgte blant annet den minste jenta hele veien inn til sykehuset. Hun er den eneste som overlevde og har nå startet i barnehage igjen.

– Kunne hvem som helst som hadde kommet ned i fjæra den ettermiddagen ha utgjort en forskjell?

– Det tror jeg. Selv om folk ikke har gått på kurs, så tror jeg de fleste har rimelig greie på førstehjelp.

Ifølge Jacobsen er det viktigste at folk bryr seg.

– Det gjelder denne situasjonen, det gjelder han som finner en person ute i kulda i Målselv og hjelper han inn i bilen sin, eller brannmannen som har fri, men likevel reagerer på at det ryker fra garasjen til naboen, sier Jacobsen.

– Det er de helt enkle tingene som teller. Du må først bry deg, så undersøke hva som skjer, og så må du varsle ut fra situasjonen.

Anestesisykepleieren tror også alle kan bidra med noe dersom de havner på et ulykkessted.

– Alle har evnen til å kunne løse ei utfordring. Det handler om å ikke være redd for å gjøre feil, og om å samarbeide med de andre som kommer til, både publikum og nødetater.

En sterk opplevelse

På søndag blir den dramatiske hendelsen en viktig del av dokumentarserien «113» på NRK. En av NRKs fotografer var med i den første ambulansen som kom til Fagereng. Allerede på vei ut forsto hun at hun ikke kunne filme da de kom frem.

– Det var ingen personer som kunne gi samtykke, i og med at vi ikke kjente identiteten på de involverte. I tillegg var det tidlig klart at her ville det være behov for flest mulig hender på stedet, sier Gunnar Hammer, etterarbeidsredaktør for «113».

Men mikrofonene på ambulansepersonellet ble aldri slått av. Det ble heller ikke kameraene som peker på ambulansefolkene inne i bilen mens de kjører. Dermed har serien mye unikt materiale fra en av de mest dramatiske hendelsene i Tromsø de siste årene.

Gunnar Hammer, etterarbeidsredaktør 113, NRK

STERK EPISODE: Gunnar Hammer, etterarbeidsredaktør for «113», Fagereng-episoden av serien flere ganger, og sier det er en svært sterk episode.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

«113»-redaksjonen har hatt mange diskusjoner rundt den kommende episoden. Men mener det er viktig og riktig å vise hva som skjer når noe så dramatisk skjer.

– Heldigvis er det ikke ofte at slike ting skjer. Men vi synes det er viktig at innbyggerne i Norge får se hva slags apparat som settes i sving når nødetatene rykker ut til hendelser der mye er uavklart, sier Hammer.

I søndagens episode kommer det tydelig frem at ambulansepersonellet ikke vet helt nøyaktig hva som har skjedd når de kommer til åstedet.

Ambulanser kjørte i kolonne etter minnemarkeringen i sentrum og bort til Fagereng hvor de fire ble hentet opp i sjøen.

KOLONNE: Det ble holdt en minnesmarkering for de tre som døde etter Fagereng-tragedien. Etter minnesmarkeringen kjørte ambulansene i Tromsø kolonne forbi åstedet.

Foto: Tipser

– For oss var det viktig å vise hvordan det er for dem som jobber i politi, brannvesen og ambulansetjenesten når de må rykke ut som de første på en hendelse, der de vet det har skjedd noe grusomt, samtidig som de har en jobb å gjøre, sier Gunnar Hammer.

– Hvilke reaksjoner regner dere med å få på episoden?

– Jeg blir ikke overrasket dersom noen synes det er sterk kost. Men vi tror og håper de fleste vil reagere med sympati overfor ofrene. I tillegg tror vi episoden vil gi en betrygget følelse overfor de flinke folkene som har dette som jobb. Å få se hvor intenst de jobber for å redde liv er en betryggelse for alle.

Olaf Jacobsen er ikke med i episoden. Men han har likevel fått se den på forhånd.

– Jeg opplevd det som veldig sterkt. Jeg ble veldig rørt av den episoden, sier Jacobsen.

I etterkant av Fagereng-tragedien har han brukt en del tid på å reflektere rundt det som skjedde.

– Hendelsen viser hva vi har i samfunnet. Her i Tromsø har vi en god kombinasjon av organisasjoner og etater, med mange ildsjeler som får lov til å gjøre noe ekstra. Jeg tror det kom frem den dagen. Det var ikke superførstehjelperne som var der først, men de som kunne alminnelig førstehjelp, sier han.

– Vi kan også lære å ta vare på hverandre og bry oss litt i det daglige. Det trenger ikke være sånn voldsomt, men det er det daglige som teller.

Se «113»-episoden om Fagereng her:

Trine havner i sitt verste mareritt på jobb. En kvinne og tre barn blir funnet livløse i sjøen i Tromsø.

Trine havner i sitt verste mareritt på jobb. En kvinne og tre barn blir funnet livløse i sjøen i Tromsø.