Faren takker for all omsorg etter å ha mistet kone og to barn

Søndag er det minnemarkering i Tromsø for de fire som ble funnet livløse i sjøen. Faren er svært takknemlig, sier hans bistandsadvokat.

Sorg i byen

Det strømmer fortsatt på med folk som tenner lys i fjæra der mor og tre små døtre ble hentet opp av sjøen mandag.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Søndag klokka 14 stiller Tromsøs befolkning opp med fakler og lys i Tromsø sentrum. Mandag kveld ble en kvinne i 20-årene og hennes tre døtre hentet opp livløse fra sjøen ved Fagereng i Tromsø.

Farens bistandsadvokat, Erik Ringberg har fortalt faren om arrangementet.

– Han er takknemlig for den omsorgen som Tromsøs befolkning viser han i en svært krevende tid. Situasjonen hans er vanskelig, men det hjelper på sier han, å bli vist slik omsorg.

Det er Øyvind Bakkeby Moe som tar initiativ til markeringa.

– Med de forskjellige oppdateringene som har kommet denne uken så har jeg flere ganger sittet med klumpen i halsen og tårene i øynene. Og kjent på de forferdelige følelsene som rører seg i en slik sak, si Moe til NRK.

«La oss komme sammen for å vise at vi bryr oss om hverandre, og tenke på dem som ikke lenger er blant oss og de som sitter igjen. Vi er alle Tromsøværinger og vi er ingenting uten mangfold og hverandre.», står det på arrangementet på Facebook.

Øyvind Bakkeby Moe i Tromsø.

Moe tror mange kjenner på disse følelsene og folk kjenner på sorgen overfor familien. Både de avdøde og de som sitter igjen.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Jeg kjente på behovet for å samles og kjenne på at dette betyr noe for samfunnet rundt. Vi er alle berørt av det. Vi bor i en liten by og må ta vare på absolutt alle, sier Moe.

Det er også opprettet en privat innsamlingsaksjon til faren. Her er det lørdag ettermiddag kommet inn over 100 000 kroner.

Har et håp om at minstejenta skal overleve

Den eldste jenta på sju år døde mandag kveld. Tirsdag kom beskjeden om at også moren var død. Den fire år gamle jenta døde torsdag på Rikshospitalet i Oslo. Obduksjonsrapportene av de to eldste jentene viste at de døde av drukning og alvorlig nedkjøling.

Lillesøsteren på halvannet år er fortsatt kritisk skadd, og er under intensiv behandling på Rikshospitalet i Oslo. Faren er sammen med sin datter, og har fortsatt et håp om at hun skal overleve, ifølge Ringberg.

– Da jeg snakket med han fredag ettermiddag hadde han et håp om at det skal få en annen utgang enn for de to andre barna. Han var, ut fra forholdene, optimistisk og håper det skal ende godt.

Har du snakket med din klient om hans rolle i hendelsen sist mandag?

– Nei, vi har ikke gått inn i sakens faktum og detaljer enda. Det er for tidlig å gjøre det, og det er noe jeg ønsker å gjøre ansikt til ansikt med han.

Har du inntrykk av at han føler seg mistenkt for noe i forbindelse med dødsfallene?

– Nei, på ingen måte. Og når jeg har sagt ja til å være bistandsadvokat for både han og barna, så ligger det i sakens natur at det er ingen grunn til å stille spørsmål til han i forhold til det som har skjedd og at han skal ha hatt noen rolle i det.

Erik Ringberg vil ikke spekulere på årsaken til hendelsen, men viser til at politiet jobber intenst og aktivt for å prøve og finne ut hva som kan ha skjedd.

– De jobber jo ut ifra kanskje en hovedteori, men politiet har sikkert også andre spor og teorier dem jobber ut ifra.

Begravelse neste uke

Går alt etter planen skal moren og de to eldste barna begraves i Tromsø tirsdag. Faren vil komme nordover for å delta i begravelsen, for så å dra ned igjen til sykehuset i Oslo for å våke over sin datter.

– For han er det viktig å få gjennomført begravelsen så fort som mulig. Jeg har fått opplyst av politiet at mellomste barnet også er frigitt etter obduksjonen, slik at det rent praktisk vil være mulig å gjennomføre en begravelse tidlig neste uke for hans kone og de to eldste barna, sier Ringberg.

Politiet ønsket før helga å komme i kontakt med et vitne på Fagereng. Nå har kvinnen meldt seg, sier politistasjonssjef Anita Hermandsen.

– Vi etterlyste en kvinne som trillet en barnevogn på Kvaløyvegen i tidsrommet mellom klokka 16.30 og 17.00 den 2. desember. Hun vil bli avhørt i løpet av helga, men informasjonen hun kommer med skal kun være med på å belyse saken mest mulig, sier Hermandsen.

Politiet vet fortsatt ikke hvorfor eller hvordan en mor og hennes tre små jenter havnet i havet for snart en uke siden.

Dette skjedde i de dramatiske timene i Tromsø

Mandag 2. desember ble en mor og tre barn funnet i vannet på Fagereng i Tromsø. Mora og hennes to eldste døtre er døde. Den yngste jenta på 1,5 år kjemper for livet på Rikshospitalet i Oslo.

 • 2. desember rundt klokken 15.40
  Forlater huset

  Den sudanske mora i 20-årene og hennes tre barn på ett, fire og sju år forlater leiligheten sin på Tromsøya. På vei ut møter de naboens datter. Ifølge henne var alle fire i godt humør.

 • 2. desember, cirka klokken 15.40
  Bussen til sentrum

  Mor og de tre barna forlater hjemmet og tar en rutebuss inn til Tromsø sentrum. I sentrum bytter de buss og tar rute 33 kl. 16.06. De går av i området Fagereng. Informasjon fra kvinnens mobiltelefon tilsier at de har beveget seg fra vegen ned til fjæra i tidsrommet mellom kl. 16.20 og 16.45. De siste bevegelsene er registrert kl. 16.52.

 • 2. desember, cirka klokken 16.30
  Den forlatte barnevognen

  Ifølge politiet observerer én person en barnevogn forlatt på gangstien på Fagereng i Tromsø. Det er mye vind og snø denne mandagen i mørketiden. Rett ved siden av gangstien passerer Kvaløyvegen, en mye trafikkert vei, særlig på denne tiden av døgnet.

  Barnevogna på Fagereng
  Foto: Jonas Høylo Fundingsrud
 • 2. desember, klokken 17.28
  Den første meldingen

  Politiet mottar den første meldingen. En forbipasserende har reagert på den forlatte barnevogna. Vedkommende forteller at det går spor over den trafikkerte veien og ned i fjæra på den andre siden.

  Fjæra på Fagereng sett fra veien
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 2. desember, fra cirka klokken 17.40
  Fire personer i vannet

  Politiet finner den første personen kl. 17.43. Den fjerde personen blir funnet av dykkere fra brann og redning kl. 1800. Livreddende førstehjelp blir igangsatt med en gang, før de fire blir fraktet videre til Universitetssykehuset Nord-Norge. Politiet fortsetter søket i tilfelle flere personer ligger i vannet.

  Grundige søk på Fagereng
  Foto: Fabian Ubeda / NRK
 • 2. desember, klokken 18.12
  Til behandling på UNN

  Universitetssykehuset Nord-Norge informerer om at de har fått inn de fire personene. Ingen av de fire har blodsirkulasjon eller tilfredsstillende hjerteaktivitet. De blir koblet til hjerte-lunge-maskiner og forsøkt varmet opp.

 • 2. desember, klokken 20.10
  Avslutter søket

  Politiet avslutter søket i fjæra på Fagereng. De tror ikke det ligger flere personer i vannet.

 • 2. desember, klokken 20.30
  Den første pressekonferansen

  Politiet inviterer til pressekonferanse. De forteller at de jobber ut fra flere teorier og ber publikum som kan ha sett noe om å ta kontakt.

 • 2. desember, klokken 22.44
  Den eldste jenta er død

  Universitetssykehuset Nord-Norge informerer om at den eldste av de tre involverte barna, ei jente på sju år er død. Sykehuset jobber med å få overført de to yngste barna til Rikshospitalet i Oslo.

 • 3. desember, klokken 07.25
  Ankommer Rikshospitalet

  De to barna på henholdsvis fire og ett år ankommer akuttmottaket på Rikshospitalet. De ble fraktet fra Tromsø med luftambulanse tidlig tirsdag morgen.

 • 3. desember, klokken 08.14
  Kvinnen bekreftes omkommet

  Universitetssykehuset Nord-Norge bekrefter at mora til de tre barna er død.

 • 3. desember, cirka klokken 08.30
  Halv stang på skolen

  Skoledagen begynner på Borgtun skole i Tromsø. De har flagget på halv stang, etter å ha mistet en av sine elever.

  Halv stang på Borgtun skole
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 3. desember, klokken 11.00
  Ny pressekonferanse

  Politiet inviterer til pressekonferanse. De informerer at saken har endret status. Den blir nå etterforsket som en drapssak. Politiets hovedteori er at kvinnen har påført død og kritisk skade på sine tre barn, men de utelukker ikke at andre ting kan ha skjedd. Politiet forteller videre at barnas far har status som vitne i saken.

  Lund og Hermandsen
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 3. desember, cirka klokken 11.00
  Det første lyset

  Mens pressen er på plass hos politiet i Tromsø blir det første lyset på åstedet tent. I løpet av tirsdag ettermiddag og kveld kommer flere personer til stedet for å tenne lys.

  Lys i fjæra på Fagereng
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 3. desember, klokken 12.30
  Kommunen svarer

  Tromsø kommune innkaller til pressekonferanse. De forteller at de ikke har mottatt noen bekymringsmeldinger angående den sudanske familien. De blir beskrevet som ressurssterke og glade personer. Far var i arbeid, mor deltok i programmet for flyktninger. Barna gikk i barnehage og på skole.

  Pressekonferanse Fagereng
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 5. desember, klokken 14.00
  Ny pressekonferanse

  Politiet holder sakens tredje pressekonferanse så langt. Politistasjonssjef Anita Hermandsen forteller at jentene som ligger på Rikshospitalet fortsatt har kritiske skader, og at de er under intensiv behandling.

  Lund og Hermandsen
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 5. desember, klokken 14.00
  Døde av drukning

  Under pressekonferansen forteller politiet at den foreløpige rapporten av den sju år gamle jenta viser at hun døde av drukning og kraftig nedkjøling. Rapporten viser ingen sikre tegn til ytre vold.

 • 6. desember, cirka klokken 08
  Fireåringen er død

  Politiet informerer om at den fire år gamle jenta, som har vært til behandling på Rikshospitalet siden tirsdag, er død. Sykehuset jobber fortsatt for å berge livet til den 1,5 år gamle jenta som også ble hentet opp av vannet mandag ettermiddag.

 • 8. desember, klokken 14.00
  Minnemarkering

  Rundt 1 500 personer møtte opp i Tromsø sentrum for å minnes de døde etter hendelsen på Fagereng, og for å vise sin støtte til faren og den lille jenta som fortsatt er i live.

  Fakkeltog i Tromsø sentrum
  Foto: Marita Andersen / NRK
 • 9. desember
  Utenfor livsfare

  Politiet informerer om at den lille jenta som er til behandling på Rikshospitalet i Oslo nå er utenfor umiddelbar livsfare. Tilstanden er uavklart, men stabil, skriver de i en pressemelding.

 • 9. desember, klokken 14.39
  Obduksjonsrapport av kvinnen

  Den foreløpige obduksjonsrapporten av kvinnen i 20-årene viser at hun døde av drukning i kombinasjon med alvorlig nedkjøling, melder politiet i en pressemelding.

Nyheter fra Troms og Finnmark