– Ta med nok euro til hele oppholdet i Hellas

Både bank og reisebyrå anbefaler deg å ta med ekstra euro til Hellas på grunn av bankkrisa, mens Hellas lover penger nok i alle minibanker.

Euro som tas ut av en minbak

Ta med deg ekstra euro til Hellas men pass godt på pengene, er oppfordringen fra både banker og reisebyrå.

Foto: Mertens, Kerstin / Samfoto

– Vi anbefaler å ta med litt mere kontanter enn det man bruker til vanlig når man reiser. Det er lurt å ha med ekstra penger - denne gangen. Selv lover Hellas nok penger i minibankene både på fastlandet og på øyene.

Hege Kristin Hilton som er daglig leder i Via Tours i Alta mener at du også må sikre deg når du har med mye kontanter.

– De fleste hotell har safe. Vi anbefaler å låse pengene inn, og ikke gå med de på deg. Du bør også ha de på forskjellige plasser, for å unngå tyveri, selv om Hellas er et trygt land å reise til.

Forsikringsselskapene råder folk til å ikke ha med mye kontanter.

Det er ikke lurt å gå med lommene fulle av euro på Hellas-ferie. Forsikringsselskapet Gjensidige dekker kun 6.000 kroner per familie og 2.000 per person dersom man skulle bli frastjålet på reise.

Minibankkø i Thessaloniki i Hellas.

Minibankkø i Thessaloniki i Hellas.

Foto: Giannis Papanikos / Ap

Får ikke igjen penger ved avbestilling

Det er flere som vurderer om de skal reise eller ikke. Men krisen i Hellas er i seg selv ikke nok til å avbestille og få pengene igjen.

– Så lenge ikke norsk UD ikke går inn og sier at de ikke anbefaler å reise til Hellas, så vil det være normale avbestillings og endringsregler. Hilton anbefaler de som lurer på om de skal avbestille eller tenker på det om å ta kontakt med reisebyrået, så får de se på den enkeltes reisebestilling.

Hun sier at de reisene som de har til Hellas går som planlagt, og livet på reisemålet er som vanlig. Hilton mener at det ikke er noen grunn til å uro seg for at reisen ikke går bra.

Situasjonen i Hellas er ikke helt oversiktlig. Så det kan komme innstillinger fra reiseselskapene.

– Hvis det skulle vise seg at turoperatørene ikke kan gjennomføre reisen som planlagt så blir enten pengen betalt tilbake eller vi hjelper de å finne et annet reisemål, sier Hilton.

Strand i Hellas

STRANDLIV I ATEN: Apollo forbereder seg på at avlysninger kan komme fra norske turister, men sier at mange virker mer nysgjerrige enn bekymret over situasjonen i Hellas.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Ta ut penger i Finnmark

Vanligvis anbefaler DNB å bruke kort når du ferierer, men på grunn av situasjonen ber de alle ta med seg kontanter nedover.

– Vi kan ikke garantere at kortene fungerer på alle steder. Grekerne synes at det er tryggere med kontanter enn med kort, sier finansrådgiver Bjørn-Helge Andreassen i DNB.

Det har vært stor pågang på minibankene på Gardermoen, men det er ingen problemer med å få tak i nok euro. Men det kan være lurt å ta ut penger på hjemplassen før du reiser.

– Her i Finnmark er penger nok i minibankene, og euro er det nok av her i landet. Det er ikke fare for at det blir fritt for penger i avgangshallen i Oslo, men det gjør ingenting om tar ut penger hjemme før du reiser. Så slipper du kø på Gardemoen, sier Andreassen.

Ta med deg kontanter til hele oppholdet. Turister på ferie i Hellas forteller at det er vanskelig å betale med kort. Kan du betale med kort på restauranten du går til, bør du benytte deg av dette, og heller spare kontantene til situasjoner der du ikke har mulighet til å betale med kort.

Viktige grenser for kontanter på ferie

Grense for valutauttak i minibank: Tilsvarende 9.900 norske kroner (for en periode på fire virkedager)

Grense for hvor mye valuta man kan ta med over landegrensene: Tilsvarende 25.000 norske kroner, per person

– Dersom folk vil ta ut mer enn 9.900 kroner, må de ta kontakt med banken sin for å be om å få hevet grensa. Det er begrensninger i hvor mye du kan ta med ut av landet, men er du en familie på fire så kan du egentlig ta med deg 100.000 kroner, men det er en utfordring å ha med seg mye i kontanter.

Finansrådgiver Bjørn-Helge Andreassen i DNB er klar på at om du tar med deg mye penger så må du sørge for å låse de inn i en safe på hotellet, enten i resepsjonen eller på rommet ditt, for det har du tilgang til.

– Men ta også med Visa-kort eller Mastercard og oppbevar de gjerne på to forskjellige plasser, og bruk de der du kan bruke kort.