Hopp til innhold

Dette må du vite før du drar til Hellas

Som turist kan du få problemer med å betale for deg dersom du ikke har tatt ut penger på forhånd. Les ekspertenes tips om Hellas-ferien.

Strand i Hellas

STRANDLIV I ATEN: Apollo forbereder seg på at avlysninger kan komme fra norske turister, men sier at mange virker mer nysgjerrige enn bekymret over situasjonen i Hellas.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

1. Bør jeg i det hele tatt dra til Hellas?

Utenriksdepartementet opplyser til NRK at de foreløpig ikke fraråder turister å dra til Hellas, men oppfordrer folk til å ta ut kontanter på forhånd. De vurderer situasjonen fortløpende.

Er du i Hellas? Tips oss!

2. Bør jeg ta ut euro før jeg reiser?

– Ja, er DNBs tydelig svar. – Ta med pengene du tror du trenger for reisen. Vi gir det rådet fordi det er så mye usikkerhet knyttet til kortbruk og uttak i minibank i Hellas, sier Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

Men ikke ta med alt du eier.

– Man burde ikke ta med seg mer penger enn det man tror man bruker, av hensyn til at du faktisk skal tilbake og at det er pengekontroll når du forlater landet, opplyser informasjonssjef Øystein Thoresen i Gjensidige.

3. Hvor mye kontanter kan jeg ta med ut av landet?

Nordmenn kan ta med maks kontanter til en verdi av 25 000 kroner ut av landet. Vil du ha med et større beløp må det tollklareres før avreise. De fleste minibankkort har en uttaksgrense på 9 900 kroner, men man får hevet denne sperren om man tar kontakt med sin bank, eventuelt kan man bruke flere bankkort.

4. Får jeg tatt ut penger på flyplassen før avreise?

Allerede før klokka 0630 i morges var det tomt for euro i minibankene på Sola flyplass i Stavanger på grunn av stor pågang. Minibankene på Gardermoen har hatt stor pågang av Hellas-turister denne helgen, men det er ingen problemer med å få tak i nok euro. Også på Flesland er det rikelig med euro, får NRK opplyst.

5. Får jeg tatt ut kontanter i Hellas?

Turister melder om til dels store vanskeligheter med å få tatt ut kontanter av minibankene. Nervøse grekere tømmer minibankene for sparepengene sine, og det er fare for at de kan gå tomme, særlig i Aten. Derfor er det innført maksgrense på uttak fra minibanker, men dette gjelder ikke utenlandske kort.

Bankene vil være stengt frem til en folkeavstemning, som er annonsert 5. juli, og det er meget sannsynlig at det vil være køer og kan ta tid å ta ut penger fra minibankene de kommende dagene.

6. Kan man betale med kort der?

Morten Pettersen fra Sarpsborg ferierer på Kreta, og sier han er omgitt av tomme minibanker og butikker som ikke tar kort. I morgen kommer venner fra Norge med mer kontanter.

– På de restaurantene og de småbutikkene i området her er det helt umulig å betale med kort, sier han.

Dalsbø i DNB sier at det normalt skal fungere, og det siste de har hørt er at det fungerer.

– Enkelte restauranter og butikker kan nekte bruk av kort på grunn av liten tillit til bankene, men vi har ikke indikasjoner på at det er tilfelle. Likevel er det en usikkerhet der og derfor råder vi kundene våre til å ta ut penger på forhånd, sier Dalsbø.

7. Hvor mye dekker reiseforsikringen om jeg skal bli frastjålet pengene?

– Vi dekker 6 000 kr per familie, og dersom man reiser alene er det 2 000 kroner per enkelttilfelle, opplyser informasjonssjef Øystein Thoresen i Gjensidige.

Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving anbefaler ikke folk å gå rundt med store pengesummer på seg.

– De fleste hotellene har en safe man kan oppbevare pengene i, sier hun.

8. Kan man få refundert reisen om man ikke tar sjansen på å dra?

– Det kan godt være at noen ikke har lyst til å reise til Hellas, men de vil ikke få refundert turen. Vi følger myndighetenes anbefalinger og så lenge man har nok kontanter er det ingen grunn til å ikke reise til Hellas. Vi har ikke opplevd at det er noen som ønsker å droppe turen, sier informasjonssjef Gjensidige, Øystein Thoresen.

– Det er ikke krig, eller noe farlig sikkerhetssituasjon der nede, så å få refundert reisen er helt uaktuelt for oss, utdyper han.

Reisearrangøren Apollo forbereder seg mandag på at avlysninger fra norske turister kan komme utover dagen. Selskapet har fått flere henvendelser mandag formiddag, men så langt er det ingen stor pågang.

– Så langt virker nordmenn mer nysgjerrige enn bekymret, sier kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera hos Apollo til NRK.

9. Hva er smartest av pakkereise og å planlegge selv?

Å kjøpe pakkereise er tryggere enn å skreddersy turen selv. Da har du flere rettigheter dersom det skulle oppstå økonomisk krise i landet, og turen blir ødelagt som følge av dette, skriver DNB i sitt reisetips.

Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving sier at kunder som reiser med charterselskapene er beskyttet av pakkereiseloven, som innebærer at man har sterke rettigheter som reisende når det gjelder problemer med flyreise eller hotell.

– Vi er pliktet å få dem hjem om det skulle skje noe, men også dekke opphold om det skulle oppstå forsinkelser, kanselleringer eller liknende.

AKTUELT NÅ