– Vi skal bruke Magnus som et psykologisk våpen

Leif Erlend Johannessen (33) ble mandag tatt ut til sjakk-OL. Han mener Norge får et psykologisk overtak ved å ha Magnus Carlsen på laget.

Magnus Carlsen

Leif Erlend Johannessen håper det kan gi Norge et psykologisk overtak å ha Magnus Carlsen på laget.

Foto: Steffen Schmidt / Ap

Johannessen utgjør sammen med Magnus Carlsen, Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer og Kjetil Lie Norges førstelag under sjakk-OL i Tromsø.

Leif Erlend Johannessen

Leif Erlend Johannessen er tidligere internasjonal stormester, men har roet ned på sjakkspillingen de senere årene.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

33-åringen ble internasjonal stormester i 2002, og har også representert Norge ved flere sjakk-OL tidligere. De siste årene har han imidlertid trappet noe ned på sjakkspillingen.

– Det blir litt annerledes for meg som har vært amatør i mange år å skulle hamle opp med profesjonelle utenlandske stormestere, forteller Johannessen til NRK.no.

– Samtidig er ikke nivået avskrekkende høyt. Jeg har jo spilt mot ganske mange spillere i verdenstoppen tidligere. Jeg har fått en følelse av nivået, og det er veldig greit å ha med seg. De er faktisk ikke overmennesker de heller.

– Kommer til å lure

Det er naturlig nok Magnus Carlsen som er lagets frontfigur.

Og det å ha verdens beste sjakkspiller på laget vil ha en psykologisk effekt overfor motstanderne, tror Johannessen.

– De kommer til å lure på hvilken rolle Magnus har spilt i forberedelsene når vi velger åpningsvarianter. De vil alltid stille seg spørsmålet om det er Magnus som har tipset oss om å spille akkurat den åpningsvarianten, tror han.

hammer

Jon Ludvig Hammer er på OL-laget. Han er en av Norges beste sjakkspillere.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Det at de kommer til å lure på hvilken rolle Magnus har spilt i forberedelsene blir et psykologisk våpen.

Det å kjenne verdensmesteren personlig har også andre fordeler når man møter verdenseliten i sjakk, røper Johannessen.

– For oss er han ikke noe overmenneske, men han er verdensmester i sjakk, og det gjør det lettere for oss. Vi er gode kompiser med den beste i verden, og det gjør at noe av mystikken rundt de beste i verden forsvinner.

– Vi har vokst opp med Magnus Carlsen og har kjent ham siden vi var 9-10 år gamle, forteller han.

– Er litt «underdogs»

Magnus Carlsen, Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer er blant Norges beste sjakkspillere, og var opplagte valg da OL-laget skulle tas ut. Lie og Johannessen fikk plass etter sterk konkurranse.

– Jobben til Kjetil Lie og meg på fjerdebordet til Norge er jo ganske klar, vi skal bare prøve å holde stand. Vi har tre veldig sterke spillere på de tre første bordene, og er nok litt underdogs på det fjerde bordet, sier sjakkspilleren.

– Vi må forberede oss på å møte veldig sterke profesjonelle sjakkspillere, så remis er et veldig godt resultat. Det gjør det lettere. Det er ikke vi som skal avgjøre ved å vinne våre partier, sier han.

– Det er lov å drømme

Sjakk- OL begynner i august.

Da inntar 1500 sjakkspillere fra hele verden Tromsø for å kjempe mot hverandre til arrangementet avsluttes 14. august. Sjakkfeberen rådde i Norge under sjakk-VM og Carlsens spennende partier mot Vishy Anand.

Under OL blir det antagelig ikke noen ny sjakk-tittel til Norge, selv med Magnus Carlsen på laget. Norges lag har ikke hevdet seg internasjonalt.

– Vi er nok rangert kanskje som nummer 18-19, men det er bare på grunn av én mann, påpeker Johannessen.

– Men det er lov å drømme om topp ti. Det ville være en utrolig prestasjon, for det er stort sett bare østblokkland i toppen med profesjonelle stormestere. Hvis Norge greier å snuse på det, vil det være en fenomenal prestasjon, sier han.

Norges lag i sjakk-OL:

Magnus Carlsen (Stavanger Sjakklubb)
Simen Agdestein (Oslo Schakselskap)
Jon Ludvig Hammer (Oslo Schakselskap)
Kjetil Lie (Asker Schakklubb)
Leif Erlend Johannesen (Oslo Schakselskap)

Andrelag:
Frode Elsness (Moss), Frode Urkedal (Schakklubben av 1911), Torbjørn Ringdal Hansen (Schakklubben av 1911), Aryan Tari (Vålerenga), Johan Salomon (Nordstrand).

Reserver:
Espen Lie (Asker), Rune Djuurhus (Nordstrand).

Kvinner, førstelag:
Sheila Barth Sahl (Black Knights), Niina Koskela (SOSS, Selskapet for Osloemigrerte Sørlandssjakkspillere), Olga Dolzhikova (Oslo), Ellen Hagesæther (Akademisk Sjakklubb Oslo), Silje Bjerke (Schakklubben av 1911).

Andrelag:
Monika Machlik (Tromsø), Ellisiv Reppen (Oslo), Line Jin Jørgensen (Stavanger), Edit Machlik (Tromsø), Anita Grønnestad (Bergen).

Reserver:
Torill Skytte (Oslo), Yerazik Khachatourian (Oslo).

Kjetil Lie

Kjetil Lie har tittelen stormester i sjakk og ble norgesmester i 2009.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Siste nytt

 • Johaug-rival bryt Ski Tour

  Russiske Natalja Neprjajeva, Therese Johaugs tøffeste konkurrent i verdenscupsammendraget, bryter Ski Tour 2020. Det bekrefter trener Jurij Borodavko overfor NRK. Neprjajeva ble syk etter at hun måtte reise til Moskva for å søke om visum til USA. Hun lå på 12.-plass i Ski Tour 2020.

  Natalia Nepryaeva
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Klæbo stiller til start

  Legeundersøkelse ga Johannes Høsflot Klæbo grønt lys til å gå Ski Tour-sprinten i Åre tirsdag. Klæbo fikk søndag undersøkt sin trøblete finger i Trondheim. Mandag opplyser Norges Skiforbund at bruddet er uendret, hvilket betyr at Klæbo fortsetter Ski Tour. – Jeg ønsker ikke å fokusere på bruddet ved fingeren. Nå har jeg fokus på de løp som gjenstår i Ski Tour, sier langrennsstjernen i en uttalelse. Klæbo har ikke hatt noen heldig åpning av skitouren. Etter to etapper er han hele 2.15 minutter bak ledende Pål Golberg.

  Johannes Høsflot Klæbo Ski Tour
  Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal