– Vi skal bruke Magnus som et psykologisk våpen

Leif Erlend Johannessen (33) ble mandag tatt ut til sjakk-OL. Han mener Norge får et psykologisk overtak ved å ha Magnus Carlsen på laget.

Magnus Carlsen

Leif Erlend Johannessen håper det kan gi Norge et psykologisk overtak å ha Magnus Carlsen på laget.

Foto: Steffen Schmidt / Ap

Johannessen utgjør sammen med Magnus Carlsen, Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer og Kjetil Lie Norges førstelag under sjakk-OL i Tromsø.

Leif Erlend Johannessen

Leif Erlend Johannessen er tidligere internasjonal stormester, men har roet ned på sjakkspillingen de senere årene.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

33-åringen ble internasjonal stormester i 2002, og har også representert Norge ved flere sjakk-OL tidligere. De siste årene har han imidlertid trappet noe ned på sjakkspillingen.

– Det blir litt annerledes for meg som har vært amatør i mange år å skulle hamle opp med profesjonelle utenlandske stormestere, forteller Johannessen til NRK.no.

– Samtidig er ikke nivået avskrekkende høyt. Jeg har jo spilt mot ganske mange spillere i verdenstoppen tidligere. Jeg har fått en følelse av nivået, og det er veldig greit å ha med seg. De er faktisk ikke overmennesker de heller.

– Kommer til å lure

Det er naturlig nok Magnus Carlsen som er lagets frontfigur.

Og det å ha verdens beste sjakkspiller på laget vil ha en psykologisk effekt overfor motstanderne, tror Johannessen.

– De kommer til å lure på hvilken rolle Magnus har spilt i forberedelsene når vi velger åpningsvarianter. De vil alltid stille seg spørsmålet om det er Magnus som har tipset oss om å spille akkurat den åpningsvarianten, tror han.

hammer

Jon Ludvig Hammer er på OL-laget. Han er en av Norges beste sjakkspillere.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Det at de kommer til å lure på hvilken rolle Magnus har spilt i forberedelsene blir et psykologisk våpen.

Det å kjenne verdensmesteren personlig har også andre fordeler når man møter verdenseliten i sjakk, røper Johannessen.

– For oss er han ikke noe overmenneske, men han er verdensmester i sjakk, og det gjør det lettere for oss. Vi er gode kompiser med den beste i verden, og det gjør at noe av mystikken rundt de beste i verden forsvinner.

– Vi har vokst opp med Magnus Carlsen og har kjent ham siden vi var 9-10 år gamle, forteller han.

– Er litt «underdogs»

Magnus Carlsen, Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer er blant Norges beste sjakkspillere, og var opplagte valg da OL-laget skulle tas ut. Lie og Johannessen fikk plass etter sterk konkurranse.

– Jobben til Kjetil Lie og meg på fjerdebordet til Norge er jo ganske klar, vi skal bare prøve å holde stand. Vi har tre veldig sterke spillere på de tre første bordene, og er nok litt underdogs på det fjerde bordet, sier sjakkspilleren.

– Vi må forberede oss på å møte veldig sterke profesjonelle sjakkspillere, så remis er et veldig godt resultat. Det gjør det lettere. Det er ikke vi som skal avgjøre ved å vinne våre partier, sier han.

– Det er lov å drømme

Sjakk- OL begynner i august.

Da inntar 1500 sjakkspillere fra hele verden Tromsø for å kjempe mot hverandre til arrangementet avsluttes 14. august. Sjakkfeberen rådde i Norge under sjakk-VM og Carlsens spennende partier mot Vishy Anand.

Under OL blir det antagelig ikke noen ny sjakk-tittel til Norge, selv med Magnus Carlsen på laget. Norges lag har ikke hevdet seg internasjonalt.

– Vi er nok rangert kanskje som nummer 18-19, men det er bare på grunn av én mann, påpeker Johannessen.

– Men det er lov å drømme om topp ti. Det ville være en utrolig prestasjon, for det er stort sett bare østblokkland i toppen med profesjonelle stormestere. Hvis Norge greier å snuse på det, vil det være en fenomenal prestasjon, sier han.

Norges lag i sjakk-OL:

Magnus Carlsen (Stavanger Sjakklubb)
Simen Agdestein (Oslo Schakselskap)
Jon Ludvig Hammer (Oslo Schakselskap)
Kjetil Lie (Asker Schakklubb)
Leif Erlend Johannesen (Oslo Schakselskap)

Andrelag:
Frode Elsness (Moss), Frode Urkedal (Schakklubben av 1911), Torbjørn Ringdal Hansen (Schakklubben av 1911), Aryan Tari (Vålerenga), Johan Salomon (Nordstrand).

Reserver:
Espen Lie (Asker), Rune Djuurhus (Nordstrand).

Kvinner, førstelag:
Sheila Barth Sahl (Black Knights), Niina Koskela (SOSS, Selskapet for Osloemigrerte Sørlandssjakkspillere), Olga Dolzhikova (Oslo), Ellen Hagesæther (Akademisk Sjakklubb Oslo), Silje Bjerke (Schakklubben av 1911).

Andrelag:
Monika Machlik (Tromsø), Ellisiv Reppen (Oslo), Line Jin Jørgensen (Stavanger), Edit Machlik (Tromsø), Anita Grønnestad (Bergen).

Reserver:
Torill Skytte (Oslo), Yerazik Khachatourian (Oslo).

Kjetil Lie

Kjetil Lie har tittelen stormester i sjakk og ble norgesmester i 2009.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Siste nytt

 • Zlatan med positiv koronatest

  Zlatan Ibrahimovic har testet positivt for korona. Det melder den italienske klubben på sine egne nettsider. Svensken er satt i hjemmekarantene etter den positive prøven.

  Dermed mister 39-åringen kveldens Europaliga-kvalifisering mot Bodø/Glimt.

  Den positive prøven skal ha kommet fra ekstra tester gjort etter at det onsdag ble kjent at Milan-spiller Leo Duarte hadde avlagt en positiv prøve.

 • Johaug møter Bjørgen i testløp

  Therese Johaug har meldt seg klar til start i torsdagens rulleskirenn fra Sørkedalen til Tryvann. Det blir også Marit Bjørgens konkurransecomeback.

  Det er langløpslaget Team Ragde, som har Bjørgen i sin løperstall kommende vinter, som står bak arrangementet.

  – Nå har vi fått bekreftet at Therese Johaug stiller i kveldens rulleskirenn. Hun starter 30 sekunder bak Marit Bjørgen. Dette blir den første duellen mellom de to siden Bjørgen meldte at hun gjør comeback, skriver laget.

  Marit Bjørgen og Therese Johaug
  Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
 • Ødegaard testa negativt igjen

  Martin Ødegaards tredje koronatest var også negativ. Dermed kan han trene med laget igjen, stadfestar landslagets pressesjef Svein Graff overfor VG.

  Ødegaard testa positivt etter kampen mot Real Sociedad søndag, men testa negativt dagen etter.

  Martin Ødegaard
  Foto: Alvaro Barrientos / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal