Hopp til innhold

Verdensmester Carlsens beskjed til Norge: – Tusen takk!

CHENNAI/OSLO (NRK.no): Magnus Carlsen (22) takker det norske folk for støtten gjennom reisen til verdensmestertittelen.

Parti 10 endte med remis. Det holdt for Magnus Carlsen og han vant sjakk-VM.

SE VIDEO: Her er det historiske øyeblikket hvor Magnus Carlsen blir verdensmester i sjakk.

Agdestein

Carlsen-manager Espen Agdestein kan slippe jubelen løs etter at 22-åringen har blitt verdensmester.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Tusen takk, jeg gleder meg til å komme hjem, sier Carlsen med blikket inn i NRKs kamera.

– Jeg synes det er kjempeartig, svarer han på spørsmål om hva han synes om den voldsomme sjakkfeberen i Norge.

Da var det fullt kaos rundt den nybakte verdensmesteren. Pressen flokket seg rundt og presset seg frem for å få to ord med 22-åringen.

– Det her har generelt vært en kjempeopplevelse, gliser Carlsen til NRK.no.

Hyllet motstanderen

Kun noen minutter tidligere hadde duelleantene stilt til pressekonferanse.

– Jeg vil bare gratulere ham. All ære til ham, sa Anand til pressen i Chennai.

Nordmannen avgjorde VM-kampen på rekordtid. Ikke siden Emanuel Lasker forsvarte tittelen i 1910, har noen klart å ta verdensmestertittelen etter ti partier.

– Det føles godt. Det har vært tøft her og under kandidaturneringen i London, sa Carlsen, som benyttet anledningen til å skryte av Anand.

– Jeg er beæret over å ha spilt mot ham. Han er en av de største. Jeg håper han kommer tilbake til kandidatturneringen, og viser til kvalifiseringen til neste års VM-duell.

Senere beklaget han seieren til det indiske folk, som måtte se helten Anand miste tronen til 22-åringen.

– Jeg vil takke India, og beklage at kampen endte slik den gjorde, sa Carlsen.

 • Se det historiske øyeblikket der Magnus Carlsen blir verdensmester i videovinduet over artikkelen!

Anand kjempet

Carlsen og Anand havnet i en intensiv innspurt, som endte med
at begge byttet til seg ny dronning samtidig. Anand hadde én hest igjen, men til gjengeld hadde Carlsen tre bønder.

Kun noen trekk senere var begge dronningene ute, og brettet ble blottet for brikker. Dermed var det ingen annen utvei enn remis (uavgjort).

Utgangspunktet for fredagens tiende parti var krystallklart: Med remis eller seier var Magnus Carlsen verdensmester.

I tidligere VM-kamper har man ofte sett en rask remis når kampen i praksis er avgjort, og Magnus Carlsen la også opp til remis ved å åpne trygt med hvite brikker.

Anand nektet imidlertid å gi opp, og inderen kjempet lenge for å finne åpningene.

Takket nei til remishint

Men til tross for å ha verdensmesterpresset over seg, var Carlsen aldri i en truet stilling. 22-åringen valgte faktisk å unngå trekkgjentakelse da han hadde sjansen til å sikre remis etter en drøy times spill.

– Jeg er litt småforundret over at han ikke fulgte opp hintet. Jeg hadde håpet at han i hvert fall sjekket om Anand ville gå for remis. Men det gjorde han ikke, sa Carlsen-manager Espen Agdestein til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Carlsen

Viswanathan Anand (t.v.) gikk for seieren fra start av, men Magnus Carlsen hadde ingen problemer med å holde unna.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Tror Anand bløffet

Ved tre trekkgjentakelser hadde nemlig Carlsen vært garantert en rask remis, noe som ville vært nok til å sikre det siste halve poenget han trengte for å bli verdensmester. I stedet valgte nordmannen å kjøre sitt eget løp.

– Jeg tror Magnus gjennomskuet bløffen til Anand her. Anand så at kongetrekket ikke var optimalt, og jeg tror ikke han hadde gjentatt trekket igjen, hvis Magnus hadde gått på bløffen, sa internasjonal stormester Leif Erlend Johannessen til NRK.no.

Johannessen og flere sjakkeksperter trodde på forhånd at partiet ville være raskt ferdig, men Carlsen og Anand fortsatte å kjempe om seieren.

– Typisk Magnus

Carlsen sikret seg etter hvert et betydelig overtak, ifølge analysekalkulatoren, men nordmannen rotet bort mye av forspranget ved å være for aggressiv med E2-bonden i det 30. trekket.

– Magnus kunne avgjort spillet der, så vi er litt overrasket over at han ikke flyttet hesten i stedet. Men han skaffet seg et overtak igjen, og det er typisk Magnus å gå for seieren, sa VM-kommentator Lawrence Trent til NRK.no.

Etter nesten fem timers spill var altså klart: En intensiv sluttduell endte med remis.

– Jeg hadde aldri trodd at denne kampen skulle vare så lenge, sa NRKs sjakkekspert Torstein Bae i studio.

Carlsen er dermed den første vestlige verdensmesteren i sjakk siden 1972, da amerikaneren Bobby Fischer erobret tronen fra Sovjetunionen og Boris Spasskij.

Siste nytt

 • PL-styret godkjenner Chelsea-sal

  Styret i Premier League godkjende i kveld planene om sal av Chelsea frå Roman Abramovitsj til eit amerikansk konsortium, leia av Todd Boehly.

  Klubben blei lagt ut for sal som følgje av britiske sanksjonar mot russiske oligarkar. Eit vilkår er at Abramovitsj sjølv ikkje skal tene noko på salet.

  Fleire medium har meldt at avtalen skal vere verd nærmare 50 milliardar kroner. Avtalen mellom partane blei inngått 7. mai.

  Men salet er framleis avhengig av godkjenning frå styremaktene..

  Før eit sal er gjennomført, har ikkje Chelsea lov til å tene pengar. Klubben er driven på ein spesiell lisens, som går ut 31. mai.

  Chelsea
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Evenpoel vann opninga av Tour of Norway

  Superstjerna Remco Evenepoel var best i avsluttinga og tok sigeren på opningsetappen av sykkelrittet Tour of Norway framfor Tobias Halland Johannessen.

  Den 174 kilometer lange etappen frå Bergen til Voss blei avslutta med ein to kilometer lang og tøff bakke. Der fekk som venta Alexander Kristoff og dei andre spurtarane i feltet det tøft.

  Evenepoel hadde mykje krefter opp mot målstreken, men fekk kamp om sigeren av det norske kjempetalentet Halland Johannessen. Uno-X-ryttaren nærma seg belgiaren mot målstreken, men nådde ikkje heilt fram.

  – Det var nær. Litt kjedeleg å ikkje ta den siste der. Eg var bitte litt for langt bak då han (Evenepoel) gjekk. Vi får prøve igjen, sa Halland Johannessen til TV 2.

  Han klarte ikkje glede seg over andreplassen. Ei heller tatt i betraktning at Evenepoel er ei av sykkelsportens aller største stjerner.

  – Det er i det heile ikkje det eg tenkjer på når eg syklar. For meg er det same kven som vann, sa Halland Johannessen.

  Første etappe av Tour of Norway
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Haaland på plass i Manchester

  Erling Braut Haaland har landet i Manchester for å fullføre overgangen til Mancester City, skriver Manchester Evening News.

  Avisen har også fått tak i et bilde som skal vise den norske superspissen i en bil på vei til Citys anlegg for å gjennomføre overgangen til den engelske seriemesteren.

  Klubben offentliggjorde nylig at partene hadde kommet til enighet om en overgang, men det ventes en større presentasjon av Haaland så fort alt er i orden av medisinske tester og formaliteter.

  City skal etter ferien reise på sesongoppkjøring til USA, og der kan fort Haaland få sine første minutter i den lyseblå drakten når kamper venter mot Houston og Green Bay.

  Men først skal Haaland på landslagssamling med Norge, der fire kamper venter i Nasjonsligaen i juni.

  Haaland
  Foto: LEON KUEGELER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste