– Planen var ikke å bruke sparepengene på sykehusopphold i Moskva

55 MS-syke nordmenn fikk i fjor stamcelletransplantasjon i Moskva. Espen Till fra Moss er en av dem. Han tømte sparekontoen for behandlingen som ikke tilbys ved norske sykehus.

Espen Till

De totale kostnadene ved oppholdet i Moskva har kostet Espen Till 500.000 kroner. Som en skjebnens ironi hadde Till før han ble MS-syk begynt å spare penger dersom «uforutsette utgifter» skulle dukke opp.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Det var i et blad jeg leste om første nordmann med MS som var her på sykehuset. Da var det bare å begynne å søke på nettet, for dette syntes interessant ut, sier Till, som ble MS-syk i 2012.

Tirsdag fortalte NRK om MS-syke Kjetil Knutsen som er reist til Moskva for stamcelletransplantasjon.

Russiske leger er hans siste håp for å forsøke å bli kvitt sykdommen han har hatt siden 2005 – og som sakte, men sikkert vil gjøre han pleietrengende.

Pirogov-sykehuset i Moskva

55 MS-syke nordmenn fikk i fjor stamcelletransplantasjon ved ved Pirogov-sykehuset i Moskva.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Hard behandling

Till er godt i gang med behandlingsløpet ved sykehuset. En sykepleier kommer inn på rommet med en ny dose cellegift.

Etter fire dager med cellegiftkur skal kroppen ha en dags pause før stamcellene settes tilbake.

Deretter venter åtte døgn i totalt isolat.

– Ser du negative sider ved denne behandlingen?

– Nei, ikke ved denne type behandling. Jeg ser negative sider ved å bremse en sykdom som garantert vil gjøre deg fryktelig dårlig på sikt, men ikke så fort. Og med da bivirkninger underveis som kanskje er verre enn sykdommen i seg selv, sier Till.

Koster 500.000 kroner

De totale kostnadene ved oppholdet i Moskva er stipulert til 500.000 kroner. Som en skjebnens ironi hadde Till før han ble MS-syk begynt å spare penger dersom «uforutsette utgifter» skulle dukke opp.

Og MS tilhører definitivt kategorien «uforutsette utgifter».

– Varmtvannsberederen røk for noen år tilbake og jeg måtte ut med 10.000 kroner. Det var da jeg startet å spare penger. Du vet, det å ha en buffer dersom det skulle dukke opp noe, sier Till.

– Da jeg fikk konstatert MS i 2012 hadde jeg 300.000 kroner på bok. Men det var jo ikke planen at pengene skulle gå til å betale for sykehusopphold, akkurat. Planen var å bruke dette på ferien, reiser, en ny bil eller å betale ned huslånet, fortsetter han.

– Ville gjort alt som er nødvendig

I utgangspunktet var planen å selge leiligheten hjemme i Moss for å få råd til behandlingen. Men god økonomisk planlegging over mange år gjorde det unødvendig.

Till er imidlertid krystallklar på at han ville gjort alt som er nødvendig for å kunne få stamcelletransplantasjon.

Christine Røkaas

MS-sykdommen har gjort Christine Røkaas ufør.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Har ikke noe valg

Det ville også Christine Røkaas fra Sande i Vestfold.

MS-sykdommen har gjort henne ufør. Hun har tatt opp lån på huset for å få råd til å reise til Moskva og gjennomgå stamcelletransplantasjon.

– Jeg vil ut i jobb, jeg vil ikke sitte hjemme. Men slik er det med denne sykdommen. Du havner fort i sofaen fordi du ikke orker noen ting. Nå har jeg muligheten til å bli bedre og jeg krysser fingrene for det.

– Er dette siste utvei for deg?

– Ja. Og dette er ikke noe valg. Dette er noe jeg er nødt til å gjøre, sier Røkaas.

Vi følger MS-rammede Kjetil Knutsen som reiser fra Tromsø til Moskva for å få stamcelletransplantasjon. Kjetil vet fortsatt ikke om han kan få behandling. Er han for syk eller har andre skader må han reise hjem uten transplantasjon.

37 år gamle Kjetil Knutsen fra Tromsø er hardt rammet av multippel sklerose (MS). Som et siste forsøk for å stoppe sykdommen reiser Kjetil til en privatklinikk i Moskva for å få stamcelletransplantasjon. Denne behandling er ikke offentlig godkjent i Norge. Serien følger Kjetil gjennom 30 behandlingsdøgn i Russland. Se den første av i alt fire episoder her.