Siktet for å hjelpe asylsøkere: – Tar straffen med rak rygg

Eirik Nilsen ble arrestert etter at han hjalp to mennesker i kirkeasyl, og satt i går flere timer på glattcelle. Han angrer ingenting, og sier han gjerne går i fengsel for sin rett til å hjelpe andre.

Arresterte asylhjelpere i Kirkenes

Merete Eriksson, Eirik Nilsen og Merete Nordhus ble alle arrestert av politiet, siktet for å ha forsøkt å hjelpe asylsøkere fra å rømme fra politiet. Nilsen og Eriksson sier de ville gjort det samme om igjen.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Jeg bryr meg om folk. Og den måten disse personene er blitt behandlet på er helt umenneskelig. Men dersom jeg skal straffes fordi jeg bryr meg om andre mennesker, så skal jeg ta den straffen med rak rygg, sier Eirik Nilsen til NRK.

Han er en av de tre personene som torsdag ble arrestert, siktet for å hjulpet asylsøkere å flykte fra Ankomstsenter Finnmark.

Fraktet ned til byen i privatbil

Torsdag morgen gikk tre syrere, en kvinne og to menn, i kirkeasyl i Kirkenes. Nilsen fraktet to av dem ned til byen i bilen sin torsdag morgen, men avviser at aksjonen var planlagt.

– Jeg var der oppe, utenfor senteret tidlig på morgenen. Det kom to personer gående og spurte om jeg kunne kjøre dem ned til byen. Jeg spurte om de sto på lista over personer som skulle uttransporteres. Nei, var svaret. Folk har lov til å gå hvor de vil, og jeg ser ikke noe problem med å kjøre dem til byen.

– Forstod du ikke at disse to personene du tok inn i bilen din kunne komme til å gå i kirkeasyl?

– Nei, den tanken slo meg ikke, sier Nilsen.

Asylsøkere

Det ble dramatisk da den syriske familien på fem forsøkte å komme seg fra Ankomstsenter Finnmark torsdag. Både Merete Nordhus og Merete Eriksson forsøkte å kjøre familien bort i biler – etter tre forsøk stoppet politiet Nordhus' bil.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

Arrestert da han kom tilbake

Nilsen ble arrestert av politiet da han senere kom tilbake til Ankomstsenter Finnmark. Han beskriver situasjonen som utspant seg som «fullstendig vill vest»:

– Det var politi over alt. Og man føler seg jo som en skikkelig kriminell, det er helt surrealistisk. Jeg vil fortsette å gjøre det jeg kan for å hjelpe mine medmennesker.

– Er dette sivil ulydighet?

– Du kan kalle dette hva du vil. Jeg ser ikke på dette som sivil ulydighet, jeg ser på det som min plikt å hjelpe andre mennesker – noe som også myndighetene snart bør begynne å gjøre, sier Nilsen.

– Russland bryter menneskeretter

Merete Eriksson ble også arrestert av politiet, og satt to og en halv time på glattcelle i Kirkenes torsdag ettermiddag.

Politiet mener hun forsøkte å hjelpe en syrisk familie på fem til å rømme fra asylleiren.

Eriksson er meget kritisk til de norske deportasjonene til Russland:

– Hvilket land er det vi sender mennesker tilbake til? Norge kritiserer Russland for brudd på menneskerettighetene. Vi har et land der folk som samarbeider med vestlige organisasjoner blir stemplet som utenlandske agenter, pressen er ikke fri – hva har disse asylsøkerne der å gjøre?

asylsøkere

I underkant av hundre personer møtte opp til en støttemarkering utenfor Ankomstsenter Finnmark onsdag kveld.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt 20:30