Hopp til innhold

– Vil stanse skip med 1800 tonn hvalkjøtt

I et amerikansk radioprogram sier grunnleggernen av Sea Shepherd at skipet Sam Simon vil prøve å stanse lasteskipet Winter Bay fra å nå Nordøstpassasjen og videre til Japan.

CANADA-CITIZENSHIP/WATSON File photo of Marine conservationist Watson attending rally of animal rights activists in Berlin

Grunnleggeren av Sea Shepherd, Paul Watson, sa i et intervju i USA at målet til skipet «Sam Simon» er å forhindre Winter Bay å komme til Nordøstpassasjen og videre til Japan.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

– Vårt mål er å hindre Winter Bay i å komme gjennom østpassasjen til Russland for å levere lasten med det ulovlige finnhvalkjøttet i Japan, sier Paul Watson i en radiosending hos LA Talk Radio.

Han er grunnleggeren av aktivistorganisasjonen Sea Shepherd, og NRK har fulgt båten deres «Sam Simon» etter at den la til kai i Tromsø.

«Winter Bay» er lasta med 1800 tonn finnkvalkjøtt som skal føres gjennom Nordøstpassasjen og videre til Japan for salg.

Dersom skipet går til aksjon i territorialfarvannet til Norge, altså innenfor 12 nautiske mil, har politiet full jurisdiksjon. Skjer det derimot utenfor er det en sak mellom de statene som båtene måtte komme fra, forklarer politimester i Troms politidistrikt, Ole B. Sæverud.

Mer enn å følge med?

Tidligere har kapteinen på båten, Lockhart MacLean, uttalt at de følger med på lasteskipet «Winter Bay».

Finnhval er ikke lov å jakte i Norge, og det har ikke vært gjort siden 1980-tallet.

På Island er det derimot lov, og ettersom skipet kun er i transitt og ikke skal importere det i Norge, gjør de ikke noe ulovlig.

Likevel tyder Watsons utsagn på at aktivistene har planer om å gjøre mer enn å følge med.

Sam Simon og kystvakta

Kystvakta har fulgt med skipet «Sam Simon» siden det kom inn i Norge. Her følges det til kai i Tromsø.

Foto: Geir Magne Ditlefsen

På vei til Færøyene

«Sam Simon» lå lenge nord for Sørøya i Finnmark, som er et område man må forbi dersom man skal via østpassasjen. Kystvakten kan nå opplyse om at skipet seiler med en fart på 12 knot i sydvestlig retning, og befinner seg nordvest av Tromsø.

kaptein Lockhart Maclean i Sea Shepherd

Kaptein på skipet «Sam Simon», Lockhart Maclean.

Foto: Rune Andreassen / NRK

«Sam Simon» har opplyst at de skal til Torshavn på Færøyene. Kystvakta følger fortsatt med, og sier at de får se hvorvidt de ender opp der.

Politimesteren forklarer at de ikke kommer til å endre på noen planer selv om grunnleggeren har uttalt at de vil forsøke å stoppe båten.

– Det er fortsatt sånn at så lenge de oppfører seg så har vi ingen problemer med det. Dersom de gjør noe alvorlig så må vi følge det opp, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark