– Kutt vil ramme voldsofre

Kontoret for voldsoffererstatning varsler at de må halvere antallet saksbehandlerne om bevilgningene kuttes slik regjeringen foreslår. Et kutt vil ramme voldsofrene, advarer bistandsadvokater.

Bistandsadvokat Siv Hallgren er svært bekymret over at regjeringen ønsker å skjære ned på støtten til Kontoret for voldsoffererstatning.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Etter 22. juli 2011 ble det bevilget en ekstra pott penger til Kontoret for voldsoffererstatning (KFV) i Vardø, slik at de skulle kunne håndtere en ekstra stor saksmengde etter terrorangrepet.

Ekstrabevilgningen ble gjentatt i 2013 og 2014, men nå vil den blåblå regjeringen at støtten til KFV skal tilbake til samme nivå som før terrorangrepet, skriver Dagsavisen.

– Jeg ser på det med stor bekymring at man ønsker å skjære ned på støtten til Kontoret for voldsoffererstatning (KFV), sier Siv Hallgren, bistandsadvokat og leder av Advokatforeningens utvalg for bistandsadvokater.

Antall saker økt med 38 prosent

– Da KFV fikk ekstra penger og styrket bemanning, økte også effektiviteten i behandling av andre voldsoffersaker. Saksbehandlingstida kan ikke sammenlignes med slik det var før 22. juli. Dette har vært til stor hjelp for behandling av alle type saker, sier Hallgren.

For å tilfredsstille Justisdepartementets kuttkrav, sier KFV at de må redusere antall saksbehandlere fra 33 til 15 årsverk. Antall saker til KFV har økt med 38 prosent siden 2010.

Siv Hallgren

Bistandsadvokat, Siv Hallgren, at saksbehandlingstida ikke kan sammenlignes med slik det var før 22. juli 2011.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– En tilbakestilling til et budsjett på 2011-nivå er vi redd vil rasere det tilbudet vi har i dag, skriver KFV i et brev til Justisdepartementet.

– Kuttene må droppes

Styrkingen av voldsofferkontoret kom under Stoltenberg 2-regjeringa. Nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen sier det er helt uaktuelt for Arbeiderpartiet å støtte kuttene.

– De varslede kuttene ved KFV i Vardø må droppes, sier Pedersen til avisen Finnmarken.

Dersom budsjettet kuttes, frykter de tillitsvalgte at arbeidsforholdene vil bli like ille som for fire år siden. Den nedturen vil de ikke være med på.

– Jeg har jobbet her i alle år, og har vært i grøfta før. Jeg kan ikke si at jeg har lyst på den nedturen en gang til, sier Svavar Bjørnsson.

Han forteller at utfordringen er en stadig voksende saksmengde. Før kontoret fikk tilført ekstra ressurser, hadde det hopet seg opp over 4000 saker som ventet på behandling.

– Vi satt med en portefølje på tre-fire-fem hundre saker hver. Det er langt over det man kan håndtere, sier Bjørnsson til avisa.

Helga Pedersen

Nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, sier at de varslede kuttene ved KFV i Vardø må droppes.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kutter med 25 millioner på to år

Etter at ekstrabevilgningen på 25 millioner kroner ble opprettholdt av den rødgrønne regjeringen både i 2013 og i 2014, har departementet gitt beskjed om at kontorets driftsmidler blir redusert med 69 prosent fram til 2016. 15 millioner skal fjernes neste år og ytterligere 10 millioner året etter.

– Vi er klar over at vi har fått en ekstrabevilgning som skulle fases ut, men vi hadde håpet at den ble erstattet med en varig styrket støtte. Før terrorangrepet var det en erkjennelse at vi var underbudsjettert, og vi ble fra administrasjonen i Justisdepartementet forespeilet en forsterkning, sier direktør Marit Zahl Jonassen i KFV.

(NRK/NTB)