Hopp til innhold

– Etter én dag i Indre Finnmark vet hun hva som er best for folk i Kautokeino

Maria Arredondo reagerer på at de ikke fikk plystre, joike og klappe når de holdt konsert i Kautokeino kirke. Prost Egil Lønmo kritiserer derimot Arredondo for å være en bedreviter.

Maria Arredondo, delfinale i Bodø, MGP 16.01.2010

MÅTTE UNNGÅ KLAPPING OG PLYSTRING: – Jeg følte meg veldig låst. Det er ikke greit å sensurere repertoaret sitt, sa Arredondo til Dagbladet etter konserten i Kautokeino.

Foto: Lunde, Bjørn Erik Rygg, Bjørn Erik Rygg Lunde / SCANPIX

– I situasjonen som oppstod i Kautokeino var det det motsatte som skjedde, skriver Arredondo i en epost til NRK.

– Her var det Lønmo som fortalte oss hva vi skulle si og gjøre.

Egil Lønmo

Prost Egil Lønmo i Indre Finnmark prosti reagerer på at Arredondo skal ha fått en liste med forbud før konserten. Dette stemmer ikke, sier han. Arredondo selv sier at hun heller ikke har påstatt at det ble utdelt en liste, men sier de fikk en rekke råd fra Lønmo selv.

Foto: Privat

Artistekteparet Maria Arredondo og Torstein Sødal holdt konsert i Kautokeino kirke i slutten av september. I forkant av konserten fikk ekteparet beskjed om at det var flere ting de burde unngå å gjøre i kirken.

De fikk blant annet ikke plystre, joike og klappe – og ikke oppfordre til klapping.

Arredondo har senere sagt at hun følte seg sensurert av kirken.

– Etter én dag i Indre Finnmark vet hun hva som er best

Prost Egil Lønmo i Indre Finnmark kritiserer nå Arredondo for å være nok en person som kommer utenfra til Kautokeino for å fortelle hvordan ting skal være.

I et debattinnlegg skriver han:

– Og nå kommer en sanger fra Sørlandet, og etter én dag i Indre Finnmark [...] vet hun hva som er best for folket i Kautokeino.

Torstein Sødal og Maria Arredondo

Maria Arredondo og artistkollega og ektemann Torstein Sødal har reist landet rundt for å holde konsert i ulike kirker. I Kautokeino fikk de først ikke opptre i kirka, men til slutt snudde meninghetsrådet.

Foto: NTB scanpix/NRK

Selv opplevde Arredondo situasjonen annerledes.

– Egil Lønmo selv oppsøkte oss utenfor kirken og kom med råd som i praksis ble mer som en tvangstrøye for oss, skriver hun til NRK.

– Plystring, jodling og klapping ble frarådet, mens seansen ble avsluttet med at Lønmo sa «…og vær snill og ikke vær så joviale. I kirken skal vi kun høre Guds ord og synge salmer».

Vi følte oss sensurert og vingeklippet på en måte vi tidligere ikke hadde opplevd.

Arredondo understreker samtidig at blogginnlegget de skrev ikke var ment som utgangspunkt for en heksejakt, men som en «liten hyllest til koret som rørte og inspirerte oss. Slik jeg ser det, så vil jeg si at de tok tilbake kirken sin.», skriver hun.

Kautokeino kirke

KONSERTSAL OG KIRKE: Konserten med Maria Arredondo foregikk i Kautokeino kirke 28. september.

Foto: Marie Elise Nystad

Puslete

Lønmo skriver i sitt eget debattinnlegg i saken at han mener Arredondo som «personlig kristen» burde vise forståelse for at «andre kristne kan ha begrunnede meninger om hva som passer seg i deres kirke.»

I debatten i NRK gav han også uttrykk for at han mente Arredondo burde bruke andre måter for å ta kirken tilbake.

– Den 28. september, da Arredondo opptrådte, var det konsert i kirken, da var det ingen som tok kirken tilbake. De fikk en konsertsal, sier han.