Hopp til innhold

– Både barn og voksne er nå i sultestreik

Rundt 70 personer er transportert til Ankomstsenter Finnmark i Sør-Varanger. Ingen av dem vet hva som skjer videre, og har nå satt i gang sultestreik.

Ankomstsenter Finnmark

SULTESTREIKER: Flere av de som er transportert til Ankomstsenter Finnmark i Sør-Varanger har nå satt i gang sultestreik i protest mot behandlingen de har fått av norske myndigheter.

Foto: Rami Haddad / Privat

I helgen kom det meldinger om at norske myndigheter planlegger en større uttransportering av asylsøkere som har fått avslag på sine asylsøknader.

Rami Haddad

Rami Haddad opplyser at han er fra Jordan og har bodd på mottak i Harstad etter han kom til Norge. I helgen ble han hentet av politiet og sendt til Ankomstsenter Finnmark uten å få noe informasjon om hva som skjer med han videre.

Foto: Privat

Ifølge Rami Haddad som befinner seg i Ankomstsenter Finnmark er det nå mellom 50 og 60 personer fra ulike mottak samlet i Sør-Varanger.

Sultestreiker

Rami Haddad ble søndags morgen hentet fra mottaket i Harstad av tre politimenn, hvor han ble informert om at han skulle til grensen ved Russland.

Siden har han og de andre midlertidige beboerne ikke fått noe informasjon om hva som skjer vdiere.

– Når de hentet oss sa de at vi skulle bli intervjuet av UDI, men det har vi ikke blitt. Vi har ikke fått noe informasjon, sier Haddad til NRK mandag morgen.

– Det føles som vi er i fengsel, vi får ikke gå ut eller gjøre noe, politiet er overalt.

Han har nå sammen med flere asylsøkere startet en sultestreik i protest mot behandlingen de har fått av norske myndigheter.

– Både barn og voksne er nå i sultestreik, sier Haddad.

Asylsøkere ber om hjelp fra Kirkenes

BER OM HJELP: «Vi er syrere, hjelp oss!», står det på en av plakatene asylsøkerne viser frem. Bildet er det en asylsøker som har tatt for aksjonsgruppa Refugees Welcome to Trondheim på ankomstmottaket Vestleiren i Sør-Varanger.

Foto: Privat

Frykter utsendelse

I helgen publiserte NRK et bilde av flere asylsøkere som ba om hjelp fra ankomstsenteret i Sør-Varanger. De frykter at planen er å sende dem tilbake til Russland.

– Det er 70 mennesker her nå. Ingen her har fått noe informasjon om hvorfor vi er flyttet, men jeg føler på meg at de kommer til å sende oss til Russland i morgen, sa Hussam Dibo (27) til NRK da han ankom Sør-Varanger i helga, etter han ble hentet av politiet fra et mottak i Målselv tidlig lørdag.

NRK erfarer at flere personer ble hentet fra ulike mottak tidlig lørdag. Disse skal ha blitt flydd til ankomstmottaket Vestleiren i Sør-Varanger.

Dette er dagen etter FN gikk ut og kritiserte Norge for å sende syrere tilbake til Russland.

I forrige uke ble det klart at Russland vil åpne for retur av asylsøkere over Storskog med buss.

Asylsøkere ved Storskog.

STOR LEIR: Leiren ble bygget som ankomstmottak for dem som kom over grensa ved Storskog. Nå opplyser UDI at den bygges om slik at den kan brukes til langtidsbruk.

Foto: Hussam Dibo / Privat

– Det skal komme flere

Beboerne på ankomstsenteret har òg en oppfatning av at det er hentet personer fra flere ulike mottak.

– Vi er 50 til 60 personer her, og alle kommer fra ulike mottak. Det virker som at fire til fem personer er hentet ut av hvert mottak, sier Rami Haddad.

– Jeg har hørt at enda flere skal komme hit i løpet av dagen.

Mottaksleder ved Ankomstsenter Finnmark, Kent Richard Witzøe bekrefter til NRK at det er kommet flere personer til mottaket.

Politiet utlendingsenhet ønsker ikke å kommentere om de rundt 70 personene på Ankomstsenter Finnmark skal sendes ut av Norge eller øvrig om saken