Grieg Seafood har fått et forelegg på 1,4 millioner etter utslippet av klor ved anlegget i Kvenvikveien i Alta 9. august i 2021.
En ansatt, som ikke hadde tilstrekkelig opplæring, fikk ansvaret for å etterfylle tankene. 16.000 liter klor lakk ut i sjøen, og 96.000 laks i ventemerder døde av kvelning.
Politiet i Finnmark mener Grieg Seafood har brutt både forurensningsloven og dyrevelferdsloven.
Fra Grieg Seafood mottar forelegget, har de 15 dager på å bestemme om de vil godta det.
Hvis forelegget ikke vedtas, sendes saken til domstolen for pådømmelse.
– Svært beklagelig
Grieg Seafood Finnmark opplyser til NRK at de ikke har fått sett på foretaksstraffen, og de vil komme med en kommentar på saken når de har lest sakspapirene.
– Klorutslippet i 2021 var svært beklagelig, og noe som ikke skal skje. Vi har siden den gang gjort flere tiltak for å sikre at noe tilsvarende ikke skal skje igjen, og vi har dratt lærdom av hendelsen på flere nivåer i organisasjonen, skriver samfunnskontakt i Grieg Seafood Finnmark i en e-post til NRK.
Pedersen opplyser at det ble gjort en uavhengig miljøundersøkelse av Akvaplan-niva i etterkant av utslippet. Den undersøkelsen viste at Altafjorden ikke ble påvirket av utslippet.
Undersøkelsen bestod blant annet av bunnmiljøundersøkelser, ROV-undersøkelser og andre analyser.
– Vi har ennå ikke fått sett forelegget og begrunnelsen fra politiet og vil gjøre en vurdering av det konkrete når vi har fått sett på det.
– Altfor billig
Det var Naturvernforbundet som anmeldte saken til politiet. Leder Truls Gulowsen forteller at det er bra at politiet straffer miljøforurensning, men at foretaksforelegget er for lavt.
– 1,4 millioner er mye for en privatperson, men lite for et så stort selskap for et så stort lovbrudd, sier Gulowsen.
– Det er altfor billig å forurense og slurve i Norge. Dette er småpenger.
Lederen i Naturvernforbundet håper uansett at foretakstillegget gjør at det blir slutt på denne typen forurensing.
– Det er bra at sånn oppførsel blir straffet.
– Uakseptabelt
Naturvernforbundet håper Grieg Seafood endrer rutinene sine, slik at denne type hendelser ikke skjer igjen.
– Dette er et stort utslipp av miljøgiften klor, som gikk rett i sjøen og som drepte 96.000 oppdrettslaks ved kvelning. Dyrevern- og miljømessig er dette uakseptabelt, og det skal ikke skje i en seriøs bedrift, sier Gulowsen.