Tirsdag morgen meldte politiet i Finnmark om et omfattende klorutslipp ved et lakseslakteri i Altafjorden.
Sammen med brannvesenet rykket de kjapt ut til anlegget, som drives av oppdrettsgiganten Grieg Seafood. Også Matilsynet har ved lunsj-tider ankommet stedet.
Ved 09:30-tiden meldte Grieg Seafood at de anslagsvis 96.000 laks kan ha dødd i ulykken.
Med en gjennomsnittsvekt på 4 kilo, vil dette si omtrent 400 tonn fisk.
Leter etter svar
Samfunnskontakt i Grieg Seafood, Roger Pedersen, sier følgende om den uoversiktlige situasjonen:
– Vi har hatt en hendelse ved slakteriet vårt, hvor fisk er døde i ventemerdeanlegget. Dette kobler vi til en klorlekkasje, og det er hva vi vet akkurat nå, sier Pedersen.
– Nå jobber vi med å få tatt hånd om den døde fisken på forsvarlig vis, og finne ut hvorfor lekkasjen har skjedd.
Pedersen forteller at klor benyttes for å desinfisere vannet som brukes i produksjonen.
Ikke fare for klorgass
Operasjonsleder Stein Hugo Jørgensen i Finnmark politidistrikt sier til NRK at de har fått bekreftet at hele utslippet har rent rett i havet. Det er derfor ikke fare for klorgass på land, noe som potensielt kunne ha vært en sikkerhetsrisiko for folk i området.
– Hvilken forklaring har de ansvarlige gitt?
– Jeg kan ikke uttale meg om hva som er sagt så langt, svarer Jørgensen i politiet.
Like etter åpning av Oslo Børs tirsdag, falt aksjekursen til Grieg Seafood med over 3 prosent.
Alta kommune er orientert om situasjonen og ordfører Monica Nielsen sier følgende:
– Alle typer utslipp i sjøen er uønskede. Vi er veldig utålmodige på å få informasjon om hvilke konsekvenser dette har for fisken og plantelivet i havet.
– Aldri opplevd noe slikt
Anlegget på Simanes ved Altafjorden inneholder rundt 400 tonn fisk. Her står laksen i såkalte ventemerder i påvente av slakting.
– Vi fôrer fisken i vanlige merder ute på sjøen, og der vokser den opp. Så transporteres den med båt til slakteriet, og her har vi flere mindre merder som vi pumper fisken oppi, og så tar vi den derfra og inn i slakteriet, forklarer Roger Pedersen i Grieg Seafood, og legger til:
– Vi har hatt slakteri her i 35 år og aldri før opplevd noe slikt.
I 2005 ble oppdrettsanlegget, som da var eid av Volden Group AS, utsatt for sabotasje. Det førte til at 95.000 laks rømte fra merdene.
- Les også: Oppdrettsanlegg truffet av snøskred