Hopp til innhold

20 minus og isbjørnfare - folk kommer til Svalbard uten plass å bo

Innbyggertallet i Longyearbyen på Svalbard vil fordobles under den totale solformørkelsen fredag, men ikke alle som kommer opp til byen i Arktis har funnet seg et sted å sove.

Longyearbyen

Longyearbyen vokser fra 2000 til 4000 innbyggere under solformørkelsen fredag.

Foto: Torill Ustad Stav

Ronny Brunvoll

Reiselivssjef Ronny Brunvoll.

Foto: Destinasjon Geirangerfjord-Trollstigen

– De siste dagene har vi hatt rundt 30 personer som har kontaktet oss i turistinformasjonen og fortalt at de står uten overnattingsplass, enten for deler eller hele av oppholdet sitt, sier Ronny Brunvoll, reiselivssjef i Visit Svalbard til NRK.

I Longyearbyen på Svalbard bor det til daglig rundt 2000 mennesker. Øygruppa Svalbard er ett av to bebodde steder på kloden som vil få en total solformørkelse på fredag, og trolig vil det være mellom 1500 og 2000 besøkende i byen som ligger på 79 grader nord.

20 minus og isbjørnfare

Til sammen finnes det ni små og store overnattingssteder i selve Longyearbyen. Her har det stort sett vært fullbooket i flere år, og rommene som har vært tilgjengelig har vært veldig dyre.

– Vi er jo i den situasjonen her oppe at det ikke bare er å sende turistene til et hotell i nabobyen, sier Brunvoll.

Og med en værvarsel som tyder på mellom 15 og 20 minusgrader og isbjørnfare utenfor byen, er det heller ikke bare å sette opp et telt og sove ute.

Så langt har Visit Svalbard klart å finne privat overnatting til alle som har kommet og spurt.

– De fleste har prøvd å ordne overnatting før de kom, men om det har vært fullt eller for dyrt, har noen likevel tatt sjansene på å komme opp, sier Brunvoll.

Tilgjengelige telt

Han forteller at også campingplassen ved flyplassen har kjøpt inn to større telt, spesielt tilpasset de kalde temperaturene.

I tillegg til de vanlige ruteflyene til og fra Longyearbyen, er det satt opp fire større charterfly (rundt 180 passasjerer) til Svalbard på onsdag denne uka.

Også på fredag kommer ett stort og tre små charterfly. Disse flyene skal kjøre tur-retur Svalbard på fredag.

Longyearbyen lokalstyre ønsker alle gjestene velkommen til byen, men er forberedt på alle eventualiteter. Blant annet setter de ut utedoer rundt i byen.

– Overnatting må folk ordne med sjøl, men dersom det skulle bli en krisesituasjon, for eksempel at fly ikke kommer seg av øya på fredag, så kan vi bli beordret av Sysselmannen til å åpne et evakueringssenter, sier administrasjonssjef Lars Ole Saugnes.

Nyheter fra Troms og Finnmark