15 amerikanske soldater har testa positivt for covid-19 i Norge

15 amerikanske soldater har testa positivt for covid-19 ved ankomst i Norge. De sitter nå i isolasjon i Setermoen leir.

Eirik Skomedal, talsperson for Hæren.

Talsperson for Hæren, Eirik Skomedal. Til sammen 3000 allierte soldater skal testes for covid-19 i teltene bak Skomedal ved ankomst til Norge denne måneden.

Foto: Malin Straumsnes / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Sida mandag denne uka har det landet fly med allierte styrker på Bardufoss lufthavn i forbindelse med øvelsen Joint Viking 2021.

Etter ankomst må alle soldatene teste seg for covid-19, og de første resultatene viser at 15 soldater fra US Marine Corps har testa positivt for viruset.

Det melder Hæren.

Ingen av soldatene skal ha hatt symptomer. Enkelte har vært smitta i løpet av de 90 siste dagene, og antistoffene skal ha gitt positivt testresultat.

Venter 3000 allierte

Ifølge talsmann i Hæren, Eirik Skomedal, sitter alle soldatene i karantene eller isolat ved Setermoen leir. De skal ikke ha vært i kontakt med sivile eller andre militære.

– Situasjonen blir håndtert etter gjeldene rutiner og retningslinjer og vi har god dialog med
kommuneoverlegen, sier Skomedal.

Totalt 3000 allierte soldater kommer til Indre Troms i løpet av januar. 1600 av dem kommer denne uka. Soldatene kommer fra USA, Storbritannia, Nederland og Tyskland.

De skal være i landsdelen ut mars for å delta på alliert trening og øvelsen Joint Viking 2021.Til sammen skal omtrent 10.000 soldater delta på øvelsen, som vil foregå i Nordre Nordland og Troms.

Alle som kommer til landet må ha testa negativt for covid-19 72 timer før ankomst. Alle testes også ved ankomst på Bardufoss, og må så gå i ti dagers karantene i leiren de skal oppholde seg i.

Les også:

Ikke redd for smitte

Ordfører i Bardu, Toralf Heimdal, sier det er trasig at så mange soldater har testet positivt. Men han er ikke bekymret for at dette skal utgjøre noen smitterisiko i lokalsamfunnet.

Ordfører i Bardu, Toralf Heimdal

Ordfører i Bardu er ikke redd for at sivilbefolkninga i kommunen skal bli smitta, selv om flere amerikanske soldater som skal på øvelse i Indre Troms har fått påvist korona.

Foto: Malin Struamsnes / NRK

– Soldatene blir satt i isolasjon og amerikanerne har med seg et eget helseteam som ivaretar de som er smitta. Derfor vil ikke dette belaste våre kommunale helsetjenester.

Rent formelt er det kommuneoverlegen som har ansvaret for både smittesporing og testing, så Bardu kommune har et samarbeid med Forsvaret.

Regner med smitte hos britene

I nabokommunen Målselv skal de britiske, nederlandske og tyske soldatene oppholde seg. Torsdag ettermiddag skal det lande et fly med britiske soldater på bardufoss.

Ordfører Bengt-Magne Luneng blir ikke overraska om noen av disse også tester positivt for covid-19.

– I Storbrittania er det mye smitte, så det vil nok være ganske rart hvis ingen av britene er smitta, sier Luneng.

Ordfører i Målselv, Bengt-Magne Luneng.

Målselvordfører Bengt-Magne Luneng forventer mer smitte blant de allierte.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

Han er likevel ikke bekymra for innrykket av tusenvis av utenlandske soldater til Indre Troms. Luneng viser til at de Hæren sjøl har ansvaret for smitteverntiltakene. Om noen trenger oppfølging på grunn av viruset, har leirene egne sykestuer soldatene får hjelp på.

Om de skulle bli alvorlig syke, vil de sendes til Universitetssykehuset Nord-Norge.

– Vi er oppdatert på hva som skjer hele veien. Det er også slik at vi vil informere de allierte hvis det oppstår smitte i sivilsamfunnet, og de vil informere oss ved smitte hos dem, sier ordføreren.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 18.01.2022
66 344
Smittede siste 7 dager
238
Innlagte
1 383
Døde
4 301 660
Vaksinerte