Hopp til innhold

Oljevernutstyr som for 30 år siden

Norsk oljevernutstyr er ikke vesentlig forbedret siden tidlig på 80-tallet, og blir nesten ubrukelig i mer enn frisk bris på havet.

Oljesøl ved Langesund
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Det vakte stor oppmerksomhet da miljøvernminister Erik Solheim i sommer satte fri knoppsvanen "Siv" som hadde blitt vasket ren for oljesølet etter Full City. Fuglevaskeriet har kostet millionbeløp.

10.000 per fuglevask

I gjennomsnitt brukte staten 10 000 kroner å vaske ren èn oljeskadd fugl. Den samme staten bruker bare småpenger på å forske fram bedre oljevernutstyr.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sjøfugl tilgriset av olje fra Full City

Det kostet rundt 10.000 kroner å vaske én fugl etter Full City-forliset.

Foto: Åsmund Isaksen / SCANPIX

— Vi får fire millioner per år gjennom Forskningsrådet til å forske fram ny teknologi, sier forskningsjef Tore Aunaas ved SINTEF Marine Miljøteknologi, som er landets ledende forskningsmiljø på olje og oljesøl. Det tilsvarer prislappen på vask av 400 oljeskadde sjøfugler.

Dyrt griseri

Server-ulykken utenfor Fedje, Rockness-ulykken og Full City-ulykken har to ting til felles; at relativt små utslipp av bunkersolje har tilgriset store områder, og at oppryddingen etter utslippene vil koste flere hundre millioner kroner.

Oppryddingen etter Server kostet over 200 millioner. Etter Full City kan regninga komme på en halv milliard kroner.

Stor gevinst, lite satsing

Mens oljenasjonen Norge håver inn hundrevis av milliarder per år på oljeutvinning, brukes det nesten ikke penger på å utvikle oljevernutstyr.

— Det offentlige må komme på banen, statlig finansiering har vært nesten fraværende i 20 år, sier SINTEF-sjefen. – Ikke på 20-30 år har det skjedd noen systematisk utvikling av oljelenser og oljeopptakere, sier Aunaas.

Oljeindustrien selv bruker omtrent 40 millioner kroner på teknologiprogrammet Oljevern 2010, som går over tre – fire år. Forskningsprogrammet administreres av NOFO og i samarbeid med Kystverket, og omfatter utvikling av ny teknologi for å bekjempe oljeutslipp til havs.

Skuffet

Steinar Solvang under oljevernøvelsen 2008

Steinar Solvang i NOFO under oljevernøvelsen 2008.

Foto: Eva Sleire / NRK

Operasjonsdirektør Steinar Solvang forteller at det er svært få søknader om utvikling av nye oljelenser og konsepter.

— De fleste prosjektene går på utvikling av nye metoder for å oppdage oljesøl. Vi har bare godkjent tre prosjekter på utvikling av ny teknologi for å ta opp olje, og det er klart vi er skuffet over det, sier Steinar Solvang i NOFO.