Hopp til innhold

Ja til olje i Barentshavet

Stortinget sier ja til utbyggingen av Goliat-feltet i Barentshavet.

Flytende installasjon på Goliat
Foto: ENI

Goliat er det første oljefeltet som skal bygges ut i Barentshavet.

– Dette er stort og historisk. Jeg er stolt over å få være med på å si ja, sier stortingsrepresentant Ann-Kristin Engstad (Ap).

Historisk avgjørelse

Sent torsdag kveld ble det skrevet historie på Stortinget, da utbyggingen av Goliat-feltet ble vedtatt.

I Hammerfest og Finnmark og blant Finnmarks stortingspolitikere jubles det nå over vedtaket som ble fattet sent torsdag kveld. Fredag formiddag blir det markering i Hammerfest sentrum.

Stortingsrepresentant Ann-Kristin Engstad fra Arbeiderpartiet mener det er realistisk å snakke om 600 nye arbeidsplasser.

En døråpner

– Nå er det sagt at Goliat alene vil gi direkte opp mot 200 arbeidsplasser. Erfaring viser at det gir antall arbeidsplasser opp mot tre ganger de tallene. Men det er mange andre virkninger av den her utrolig viktige utfordringa for Finnmark, sier Ann-Kristin Engstad.

I sitt innlegg i Stortinget sa Engstad at Goliat-prosjektet vil bli en døråpner for fornybar energi i Finnmark. Med 70 prosent av landets vindressurser, og med utbyggingen av den nye 420 volts kraftlinja, åpnes døra nå for Finnmark.

Negative aspekt

Engstad er enig i at det er en viss risiko ved Goliat-utbyggingen. Goliat ligger alene, langt nord og langt fra andre oljefelt med etablert beredskap. Engstad sier beredskapen skal være like god i nord som ellers på sokkelen.

Det legger sterke føringer på ENI som har ansvaret for beredskapen.

– Jeg er veldig stolt over at vi helt spesifikt nevner Måsøy, Hasvik og Nordkapp i denne sammenhengen. Der skal vi være til stede med en helt tydelig oljevernberedskap. ENI Norge er pålagt å utrede det helt tydelig, sier Engstad.