Avhør med drapssiktede på avveie: – Pinlig

Spesialenheten for politisaker er varslet etter at flere timer med avhør som er sentrale i Vålnes-etterforskningen har vært på avveie. – Pinlig, sier politiet som vil gjennomgå rutinene.

Vollan gjestestue

Per Vålnes har vært savnet siden 2011. Politiet leter fortsatt etter levninger av Vålnes i grunnen under Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn i Troms.

Foto: NRK

Einar Sparboe Lysnes

Fungerende politimester i Troms, Einar Sparboe Lysnes.

Foto: Petter Strøm / NRK

Avhørene var innspilt på en diktafon som dukket opp hos journalister i VG. Avisa fikk nylig diktafonen overlevert av personer uten tilknytning til drapssaken.

Fredag kveld fikk fungerende politimester i Troms, Einar Sparboe Lysnes, overlevert lydopptakeren.

– Det er pinlig at dette har skjedd. Det er en rutinesvikt, og vi vil nå gjennomgå rutinene våre. Slike opplysninger skal ikke komme på avveier, sier Lysnes til VG.

Viktig del av bevismaterialet

Han bekrefter overfor VG at diktafonen tilhører Troms politidistrikt. Avhørene utgjør en viktig del av det omfattende bevismaterialet i den pågående drapsetterforskningen.

Etterforskningen av Per Vålnes' forsvinning har pågått siden 2012. 50-åringen, som opprinnelig er fra Ål i Hallingdal, ble meldt savnet fra sitt hjem i Balsfjord i Troms 1. desember 2011. Politiet tror han er drept.

Avhør av drapssiktede

Diktafonen VG fikk tilgang til inneholder flere avhør av Per Vålnes’ tidligere samboer (42), hennes nye forlovede (41) og deres mannlige venn (43).

Alle tre siktet for overlagt drap eller medvirkning til dette, men ble løslatt for ett år siden. Samtlige avviser at de har drept Vålnes.

Politiet leter fortsatt etter levninger av Per Vålnes i grunnen på Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn.

Spesialenheten skal vurdere

Det er ifølge politiet uvisst hvor lenge diktafonen med avhørene har vært på avveie.

Spesialenheten for politisaker er varslet, men avventer foreløpig før det blir avgjort om de oppretter sak.

– Vi vil ha kontakt med Troms politidistrikt kommende uke, og få mer konkret informasjon om saken. Når vi vet mer kan vi vurdere om dette blir en sak, sier leder etterforskingsavdeling Midt-Norge og Nord-Norge, Halvor Hjelm-Hansen til NRK.no lørdag morgen.

I dag registrerer ikke politiet i Troms hvem som bruker avhørsutstyr. Nå skal rutinene gjennomgås, skriver VG.